Με γρήγορες διαδικασίες οι προσλήψεις στο ΕΣΥ – Τι αλλάζει στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία

Έρχονται προσλήψεις με fast track διαδικασίες στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και θέσεις επίκουρων καθηγητών, προερχόμενων από το εξωτερικό στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.

 

Αλλάζει ο τρόπος των προσλήψεων στο χώρο της Υγείας, καθώς η διαδικασία που ισχύει σήμερα είναι αρκετά χρονοβόρα. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή επιταχύνεται η διαδικασία των προσλήψεων, συστήνεται Συμβούλιο ανά Υγειονομική Περιφέρεια και ανά ειδικότητα για την αξιολόγηση του υποψηφίου, ενώ η όλη διαδικασία, θα γίνεται ηλεκτρονικά.

«Προβλήματα θα υπάρχουν πάντα, αλλά προβλήματα, τα οποία οδηγούν, πολλές φορές, σε αναστολή λειτουργιών αυτό δεν είναι νοητό για μένα. Για αυτό η πρόθεσή μας είναι πολύ σύντομα να προβούμε σε μια σειρά ανακοινώσεις που σχετίζονται με την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανασύνταξης όλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας», δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη 101,5fm, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή την πλήρη λειτουργία με 4+1 χειρουργεία για μικρότερες επεμβάσεις, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.
«Δεν πρόκειται, δηλαδή, να κάνουμε εκπτώσεις γύρω από αυτά τα θέματα, έχουμε προβλήματα, έχουμε ελλείψεις, όμως θα ανακοινώσουμε μέτρα πολύ σύντομα, τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα καλύψουν τις ανάγκες», είπε, σημειώνοντας ότι προσλήψεις θα τρέξουν πολύ γρήγορα, με fast track διαδικασίες. «Δεν θα μείνει τίποτα στην τύχη».

Σε 3 μήνες η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών

 

Ο υπουργός εξέφρασε το παράπονό του για την «μη έγκαιρη» αντιμετώπιση των κενών σε υγειονομικό προσωπικό, παρόλο, όπως είπε «τα γνωρίζουμε από καιρό». Ανακοίνωσε ότι αυτό αλλάξει. «Αλλάζουμε και τη νομοθεσία για τον διορισμό των γιατρών, έτσι ώστε να γίνονται πολύ γρήγορα…».

Σημείωσε ότι μόλις ψηφιστεί η διάταξη πολύ γρήγορα θα γίνει προκήρυξη έτσι ώστε σε 3 μήνες το αργότερο να προσλαμβάνονται γιατροί. Αυτές που λέμε fast track διαδικασίες, θα είναι πια οι κανονικές διαδικασίες, είπε. «Όλες οι διαδικασίες θα κρατάνε περίπου 3 μήνες, ενώ αν κρατάνε πολύ καιρό, είναι χρονοβόρες, και πολλές φορές χαοτικές. Έτσι λοιπόν πραγματικά έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε γρήγορες διαδικασίες με βάση φυσικά όλα τα κριτήρια που προβλέπονται από τον Νόμο, έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε γιατρούς».

Θέσεις επίκουρων καθηγητών στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία

 

Ο υπουργός προανήγγειλε αλλαγές που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες, στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. «Με απόφασή μου που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ότι τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας θα πάρουν θέσεις επίκουρων καθηγητών. Θα γεμίσουν στην κυριολεξία από νέους καθηγητές πανεπιστημίων, καθηγητές ιατρικής σχολής, οι οποίοι, οι περισσότεροι από αυτούς, θα προέρχονται από το εξωτερικό».
Και αυτό είναι και μία πραγματικά πολιτική πρακτική ενάντια στο brain drain, είπε ο υπουργός. «Να πώς αντιστρέφουμε τα πράγματα. Θα έρθουν δηλαδή από το εξωτερικό επιστήμονες, οι οποίοι θα θελήσουν να καταλάβουν ως υποψήφιοι επίκουροι καθηγητές θέση στις ιατρικές σχολές και ταυτόχρονα να στελεχώσουν τα νοσοκομεία».

Όλο Υγεία

Scroll to Top