Υπουργείο Υγείας: «Μπόνους» 2100 ευρώ για γιατρούς που θα μετακινηθούν στα νησιά

Γιατροί

Αυξάνει τα οικονομικά κίνητρα το υπουργείο Υγείας προκειμένου να προσελκύσει γιατρούς στις δομές υγείας των νησιών.

Το διαχρονικό πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων γιατρών και νοσηλευτών στις Μονάδες Υγείας των νησιών προσπαθεί να επιλύσει το υπουργείο Υγείας. Οι διαγωνισμοί πρόσληψης προσωπικού που προκηρύσσονται καθίστανται άγονοι, λόγω οικονομικών, αλλά και θεσμικών ζητημάτων.

Το κόστος ζωής στα νησιά είναι απαγορευτικό και ο μισθός των υγειονομικών δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιο, στους τουριστικούς προορισμούς όπως στη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Σκιάθο, την Πάρο τη Μύκονο, τη Νάξο, την Κω, την Τήνο, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, κλπ, δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Κίνητρα στους γιατρούς

Το υπουργείο Υγείας λαμβάνει μέτρα ώστε να προσελκύσει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυξάνει το ποσό των οικονομικών κινήτρων και εκπονεί σχέδιο στέγασης των γιατρών στα νησιά, ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο μία νέα διάταξη που αυξάνει το κίνητρο για τους γιατρούς που θέλουν να εργαστούν σε νησιά το καλοκαίρι.

«Θα τους δίνουμε επιπλέον 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και ο κάθε Δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό. Σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα πάνε, θα μπορούν να συγκεντρώνουν πλέον ένα πολύ μεγαλύτερο εισόδημα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Πέρυσι το καλοκαίρι, οι γιατροί έλαβαν πέραν του μισθού τους 1.800 ευρώ, ενώ οι νοσηλευτές έλαβαν 1.200 ευρώ. Φέτος, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 300 ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί το ενδιαφέρον γιατρών και νοσηλευτών να εργαστούν σε δομές υγείας των νησιών.

«Η δυνατότητα να έχουμε παντού το σύνολο του προσωπικού που χρειαζόμαστε δεν είναι εφικτή, υπάρχει έλλειμμα γιατρών. Πολλοί γιατροί δεν θεωρούν ελκυστικό το να δουλέψουν σε ένα νησί, κυρίως γιατί θεωρούν ότι τους μειώνει την εξέλιξη που έχουν ως γιατροί. Εμείς αυξάνουμε τα κίνητρα και θα αλλάξουμε και άλλο το πλαίσιο.

Είμαστε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για μία αναμόρφωση του πλαισίου για το πώς θα μπορούμε να κάνουμε πιο ελκυστική την επιλογή ενός νησιού ή μιας άγονης περιοχής για έναν γιατρό» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top