Το σημάδι στα δάχτυλα και τα νύχια που δείχνει ότι κινδυνεύετε από καρκίνο του πνεύμονα

καρκίνο του πνεύμονα

Αν και ο καρκίνος του πνεύμονα δεν είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου, εξακολουθεί να είναι μία από τις θανατηφόρες μορφές. Δεν θα εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς προειδοποιητικά σημάδια, συνήθως υπάρχουν οκτώ συμπτώματα στον καρκίνο του πνεύμονα που πρέπει να προσέξετε, συμπεριλαμβανομένου ενός που επηρεάζει τα δάχτυλά σας.

Το ίδρυμα για τον καρκίνο του πνεύμονα Roy Castle λέει ότι η διόγκωση των άκρων των δακτύλων (πληκτροδακτυλία) θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ότι πρέπει να εξεταστείτε από το γιατρό σας.

Τι είναι η πληκτροδακτυλία και πώς σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα

Όταν πιέζετε τα νύχια σας, συνήθως παρατηρείται ένα πιο φωτεινό χρώμα σε σχήμα διαμαντιού. Εάν δεν μπορείτε να δείτε αυτό το πιο ανοιχτόχρωμο σημείο, πιθανόν να οφείλεται στο ότι πληκτροδακτυλία, το οποίο μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με το «Roy Castle».

Η διόγκωση των άκρων των δακτύλων παρατηρείται σε περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των ατόμων με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και στο 4% αυτών με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Η διόγκωση των άκρων των δακτύλων συμβαίνει σταδιακά. Αρχικά, η βάση του νυχιού γίνεται απαλή και το δέρμα στο σημείο που ενώνεται με το νύχι γίνεται λαμπερό. Μετά από αυτό, τα νύχια αρχίζουν να λυγίζουν περισσότερο από το συνηθισμένο πριν τελικά τα άκρα των δακτύλων μεγαλώσουν και διογκωθούν, κάτι που πιστεύεται ότι προκαλείται από τη συλλογή υγρών στους μαλακούς ιστούς των δακτύλων.

Αν και το να μην παρατηρείται το ανοιχτό χρώμα στα νύχια όταν τα πιέζετε μεταξύ τους δεν υποδηλώνει αυτόματα καρκίνο του πνεύμονα, μπορεί να είναι σύμπτωμα. Η αναγνώριση της πληκτροδακτυλίας ως σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.

53χρονος Βρετανός που διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα λόγω των… πρησμένων δακτύλων

Πατέρας δύο παιδιών, ο 53χρονος Μπράιαν Γκέμελ διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα το 2014 αφού επισκέφτηκε τον γιατρό του με ανησυχίες για πρήξιμο στα άκρα των δακτύλων του.

«Δεν ένιωθα άρρωστος, ένιωθα υγιής. Δεν είχα βήχα, δεν έβγαζα αίμα, δεν μου κοβότανη ανάσα. Το ένα και μοναδικό μου σύμπτωμα ήταν το πρήξιμο των δακτύλων. Όλα τα δάχτυλά μου πρήστηκαν και δε μπορούσα να δω τη χρωματική διαφορά όταν ένωναν τα νύχια μου», εξηγεί ο ίδιος στη Mirror και προσθέτει:

«Αυτό ήταν το μόνο μου σύμπτωμα. Αμέσως, ο γιατρός μου είχε μια ιδέα για το τι ήταν. Με έστειλε κατευθείαν για ακτινογραφία θώρακος και με παρέπεμψε σε ειδικό πνευμονολόγο».

Μια σάρωση PET έδειξε ότι δεν υπήρχε δραστηριότητα πουθενά αλλού στο σώμα του και ότι ο καρκίνος περιοριζόταν μόνο στον πνεύμονά του. Ο χειρουργός του Μπράιν του συνέστησε να χειρουργηθεί για αφαίρεση πνεύμονα, όπως και συνέβη, διαπιστώνοντας ότι οι λεμφαδένες του ήταν καθαροί και δεν θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.

Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Φυσικά, δεν είναι μόνο η διόγκωση των δακτύλων που μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα. Μια λίστα των πιθανών συμπτωμάτων είναι:

  • Βήχας: Ένας επίμονος θωρακικός βήχας ή ένας λεπτός βήχας, σαν ένα συνεχές καθάρισμα του λαιμού, μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο του πνεύμονα.
  • Λοιμώξεις στο στήθος: Οι επίμονες λοιμώξεις στο στήθος που επανέρχονται συνεχώς μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα.
  • Πόνος κατά την αναπνοή ή τον βήχα: Ο πόνος στο στήθος που επιδεινώνεται με βαθιά αναπνοή, γέλιο ή βήχα μπορεί να είναι σύμπτωμα μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.
  • Βήχας με αίμα: Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον αεραγωγό, η οποία μπορεί να σας κάνει να βήξετε αίμα.
  • Δύσπνοια: Η δύσπνοια που ξεκινά με τη σωματική δραστηριότητα ή ακόμα και κατά την ανάπαυση, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα.
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Η απώλεια βάρους ή η απώλεια όρεξης είναι κοινά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα, με περίπου το 60% των ατόμων με τη νόσο να την έχουν βιώσει μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης.
  • Κούραση: Η ανεξήγητη κούραση είναι ένα κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα. Έτσι, εάν αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο και δεν υπάρχει λόγος για αυτό, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.
Όλο Υγεία

Scroll to Top