Τα ασυνήθιστα σημάδια στα χέρια που μπορεί να δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά ή τους πνεύμονες

χέρια
  • Η πληκτροδακτυλία είναι η διόγκωση των άκρων των δακτύλων και των νυχιών.
  • Συνδέεται με μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.
  • Θα μπορούσε να προκληθεί από τα γονίδια και το οικογενειακό ιστορικό.
  • Μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές ή πνευμονικές  παθήσεις.

Όταν πρόκειται για ασθένειες και καταστάσεις υγείας, πολλά από τα συμπτώματα που βιώνουμε θα εμφανιστούν σε μια περιοχή του σώματος που σχετίζεται προφανώς με το πρόβλημα. Για παράδειγμα, οι πνευμονικές λοιμώξεις συχνά οδηγούν σε βήχα και δύσπνοια, ενώ τα προβλήματα στο στομάχι μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην κοιλιά.

Ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα και, επομένως, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια ενός προβλήματος υγείας μπορεί να εμφανιστούν σε ένα μέρος του σώματος που δεν θα περιμένατε, που σημαίνει ότι μπορεί να μπερδέψει τον ασθενή ή να τον κάνει να το αγνοήσει ως κάτι ασήμαντο.

Αλλά ένας ειδικός προέτρεψε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επιφυλακή για ένα σοβαρό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια.

Τι είναι και τι σηματοδοτεί η πληκτροδακτυλία που εμφανίζεται στα χέρια

Μιλώντας με την Express, ο γιατρός Johannes Uys από το Broadgate GP, εξήγησε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι ορισμένες αλλαγές στα δάχτυλα, φαινόμενο γνωστό ως πληκτροδακτυλία -ευρύτερα γνωστό με τον αγγλικό όρο “clubbing”.

«Ένα σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας που μπορεί να εκδηλωθούν στα χέρια είναι η πληκτροδακτυλία », ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Ο Δρ. Uys περιέγραψε την κατάσταση ως «μεγέθυνση» των άκρων των δακτύλων και των νυχιών, δημιουργώντας μια βολβώδη ή στρογγυλεμένη εμφάνιση. Μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε τα νύχια σας απαλά, σαν σφουγγάρι και ζεστά στην αφή. Ορισμένοι φορείς υγείας περιγράφουν επίσης τα νύχια σαν να μοιάζουν με ανάποδο κουτάλι.

Ο Δρ. Uys προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σοβαρό και δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα υγείας. «Η πληκτροδακτυλία μπορεί να υποδεικνύει υποκείμενα ζητήματα όπως καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις, ηπατικές ή γαστρεντερικές παθήσεις ή ορισμένες λοιμώξεις», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Η ακριβής αιτία του δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι συνδέεται με μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, οδηγώντας σε αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία των χεριών και των άκρων των δακτύλων. Όταν αυτά τα αγγεία διαστέλλονται, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική αυτή όψη».

«Εκτός από το clubbing, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος, χρόνιο βήχα, κόπωση και ανεξήγητη απώλεια βάρους. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την υποκείμενη κατάσταση υγείας που προκαλεί το πρόβλημα», κατέληξε ο ειδικός.

Με ποιες παθήσεις συνδέεται κυρίως το εν λόγω πρόβλημα στα χέρια

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το clubbing των νυχιών συνδέεται συχνότερα με παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων.

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνος του πνεύμονα
  • Λοιμώξεις των πνευμόνων
  • Διάμεση πνευμονοπάθεια
  • Κυστική ίνωση
  • Καρδιαγγειακή νόσο

Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από τα γονίδια και το οικογενειακό ιστορικό.

Παραπομπές

  1. Nail Clubbing
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top