Στυτική δυσλειτουργία: Η μεσογειακή διατροφή διατηρεί τις στύσεις ακμαίες!

στυτική δυσλειτουργία μεσογειακή διατροφή

Η στυτική δυσλειτουργία θα απασχολήσει περισσότερα από 322 εκατομμύρια άνδρες σε όλον τον κόσμο μέχρι το 2025. Είναι μια διαταραχή που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να τονώσει τις στύσεις!

Εάν θέλετε να διατηρήσετε ακμαίες τις στύσεις σας και το καλοκαίρι πρέπει να παραμείνετε «πιστοί» στη μεσογειακή διατροφή για να προστατεύσετε τις σεξουαλικές επιδόσεις σας και το καλοκαίρι. Τα παγωτά, τα πολλά κρέατα, ειδικά τα επεξεργασμένα και το αλκοόλ δεν βοηθούν καθόλου να διατηρήσετε ακμαίες τις στύσεις σας.

Η αφοσίωση σε αυτή την αποδεδειγμένα υγιεινή διατροφή, που έχει ως βάση τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τους σπόρους και το ελαιόλαδο, είναι μια επωφελής παρέμβαση σε όσους θέλουν να έχουν καλή στυτική λειτουργία για πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BJU International και πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 22.000 άνδρες, η επιλογή μιας διατροφής που δίνει έμφαση στα λαχανικά και τα φρούτα προάγει τη σεξουαλική υγεία τους.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας κατά 18% σε άνδρες μεταξύ 60-70 ετών, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν επιλέγουν να έχουν αρκετά λαχανικά και φρούτα στο καθημερινό μενού τους. Η ανθυγιεινή διατροφή, αντιθέτως, φάνηκε να έχει αρνητική επίδραση ακόμα και στους νεότερους άνδρες (40-60 ετών).

Με ποιον τρόπο προστατεύει τη στυτική λειτουργία η μεσογειακή διατροφή;

Πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, η μεσογειακή διατροφή αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη – δύο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης που να είναι ικανοποιητική για μία σεξουαλική επαφή.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Andrology και εστίασε στη διατροφή αλλά και στη λήψη αντιδιαβητικών φαρμάκων ως μέσα διατήρησης της ικανότητας στύσης των ανδρών, επίσης ανέδειξε την αξία της μεσογειακής διατροφής. Χαρακτηρίστηκε ως αποτελεσματική, όπως άλλωστε και οι αγωγές για τον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη.

Η μεσογειακή διατροφή και γενικότερα μια υγιεινή διατροφή παίζει ρόλο:

 • Στη διατήρηση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας: Όχι μόνο της στυτικής, αλλά και της πρόωρης εκσπερμάτισης, της απώλειας λίμπιντο και του υπογοναδισμού. Δεδομένου του πολύ μεγάλου αριθμού των ανδρών που υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικά από αυτές, όσοι επιθυμούν να είναι σεξουαλικά ενεργοί θα πρέπει να δίνουν προσοχή στο είδος των τροφών που καταναλώνουν, αλλά και στην ποιότητά τους, από τα εφηβικά τους χρόνια μέχρι και την όγδοη δεκαετία της ζωής τους.
 • Στα επίπεδα της τεστοστερόνης: Του «καυσίμου» δηλαδή των ανδρών για τη σεξουαλική ορμή. Ειδικότερα, σε μια μελέτη υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανδρών που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλών λιπαρών παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στην ολική και ελεύθερη τεστοστερόνη ορού.
 • Στην καλύτερη ποιότητα σπέρματος, ενώ το αντίθετο έχει παρατηρηθεί με την κατανάλωση της δυτικής διατροφής.

Τι προκαλεί η ανθυγιεινή διατροφή

Η ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί την κύρια αιτία:

 • Της παχυσαρκίας
 • Του μεταβολικού συνδρόμου (υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας, δυσλιπιδαιμίας και μεγαλύτερης περιφέρειας μέσης
 • Της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2
 • Της δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες του σώματος συμπεριλαμβανομένου του πέους, οι οποίες μειώνουν τη ροή του αίματος προς αυτό.

Ειδικότερα, η στυτική δυσλειτουργία, που αναμένεται να απασχολεί περισσότερα από 322 εκατομμύρια άνδρες σε όλον τον κόσμο μέχρι το 2025, είναι μια διαταραχή που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη διατροφή.

Οι μελέτες που έχουν συσχετίσει τη μεγαλύτερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή (ή στα συστατικά της μεσογειακής διατροφής – δηλαδή φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και μονοακόρεστα λιπαρά) με χαμηλότερο επιπολασμό της στυτικής δυσλειτουργίας είναι αρκετές. Ευεργετική έχει διαπιστωθεί ότι είναι και για τους άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο και στυτική δυσλειτουργία, αφού τα ποσοστά αυτών που ανακτούν τη στυτική τους ικανότητα είναι υψηλή – το ποσοστό έχει βρεθεί ότι φτάνει το 37%.

Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τη στυτική λειτουργία βραχυπρόθεσμα και μειώνει την επιδείνωσή της μακροπρόθεσμα.

Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από διαβήτη. Για παράδειγμα, μια μακροχρόνια μελέτη έχει δείξει ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν μικρότερη επιδείνωση της ποιότητας των στύσεων, σε σύγκριση με τους άνδρες που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλών λιπαρών. Δηλαδή, η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τη στυτική λειτουργία βραχυπρόθεσμα και μειώνει την επιδείνωσή της μακροπρόθεσμα.
Επιπλέον, η απώλεια βάρους που επιτυγχάνουν οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνδρες που την ακολουθούν, έχει θετική επίπτωση στη στυτική λειτουργία τους.

Τι να προσέχετε το καλοκαίρι

 

 1. Μην ενδίδετε στους γευστικούς πειρασμούς και προσέχετε το σωματικό σας βάρος: Εάν θέλετε να απολαμβάνετε και το «επιδόρπιο» στην κρεβατοκάμαρα. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο είναι πιο εύκολο να την ακολουθήσετε και να χάσετε βάρος από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.
  Μένοντας προσηλωμένοι σε αυτήν, καθυστερεί η ανάπτυξη αθηρωματικής νόσου που προκαλεί βλάβες στο αγγειακό δίκτυο του πέους, μειώνοντας τη φυσιολογική ροή του αίματος.
 2. Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ: Σίγουρα η κατανάλωση μιας μπύρας ή ενός αλκοολούχου ποτού δεν δημιουργεί πρόβλημα. Όσοι, όμως, επιδίδονται σε βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα στυτική δυσλειτουργία, χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και πρόωρη εκσπερμάτιση.
 3. Αποφεύγετε τη μειωμένη δραστηριότητα: Η καθιστική ζωή, η πολύωρη ανάπαυση και γενικότερα η τεμπελιά που μας κυριεύει το καλοκαίρι δεν ωφελεί. Αντιθέτως, η εκγύμναση του σώματος αυξάνει τον συνολικό όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα, βοηθά στην αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, προάγοντας τελικά την καλή στυτική λειτουργία.

Υπάρχει θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία;

Υπάρχει θεραπεία καθώς δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και ενώ παλαιότερα οι επιλογές ήταν μόνο η φαρμακευτική αγωγή, οι ενδοπεϊκές ενέσεις και η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης, σήμερα εφαρμόζεται μια επαναστατική μέθοδος που θεραπεύει την αγγειογενούς αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία: τα κρουστικά κύματα.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που έχουν σημειώσει στην καρδιολογία, πλέον τα κρουστικά κύματα εφαρμόζονται και στο πέος, καθώς η χρήση τους έχει διαπιστωθεί ότι προάγει τη δημιουργία νέων αγγείων, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς αυτό και βελτιώνοντας τη στύση.

 

Scroll to Top