Συμπληρώματα ιχθυελαίου: Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων; Σοκαριστική νέα μελέτη

Συμπληρώματα ιχθυελαίου

Μία νέα έρευνα για τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ήρθε στο φως της δημοσιότητας και προκάλεσε έντονη ανησυχία. Ποιοι κινδυνεύουν από την κατανάλωση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου;

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Medicine, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσουν σε έναν υγιή άνθρωπο τον κίνδυνο να εμφανίσει καρδιακή πάθηση ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για όσους έχουν ήδη καρδιαγγειακή νόσο.

Το ιχθυέλαιο είναι μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε τουλάχιστον μία μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για να προλάβετε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μελέτη για τα συμπληρώματα ιχθυελαίου

Προκειμένου να διαπιστωθεί πόση προστασία προσφέρει, μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία παρακολούθησε την υγεία περισσότερων από 400.000 συμμετεχόντων στη βρετανική βιοτράπεζα για 12 χρόνια κατά μέσο όρο.

Στόχος της, να εκτιμήσει τις συσχετίσεις μεταξύ των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και των νέων περιπτώσεων κολπικής μαρμαρυγής (ακανόνιστος καρδιακός παλμός), καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου σε άτομα χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο. Αξιολόγησαν επίσης κατά πόσον τα συμπληρώματα αυτά επηρέασαν την εξέλιξη των καρδιακών παθήσεων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για τα άτομα χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της περιόδου παρακολούθησης, η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου σχετιζόταν με 13% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και 5% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αλλά για τους ασθενείς με καρδιακή νόσο κατά την έναρξη της περιόδου μελέτης, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου συνδέονταν με 15% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης από κολπική μαρμαρυγή σε καρδιακή προσβολή και 9% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης από καρδιακή ανεπάρκεια σε θάνατο.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τη λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 δεν παρατηρήθηκαν ομοιόμορφα, σημειώνεται στη μελέτη. Ο κίνδυνος οι υγιείς ασθενείς να προχωρήσουν σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια ήταν 6% υψηλότερος στις γυναίκες και 6% υψηλότερος στους μη καπνιστές.

Υπήρξε επίσης μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση σε ηλικιωμένους και άνδρες με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, όπου ο κίνδυνος μετάβασης από την καλή υγεία στο θάνατο ήταν 11% και 7% χαμηλότερος αντίστοιχα.

Τι λένε οι επιστήμονες για τα συμπληρώματα ιχθυελαίου

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τους αιτιώδεις παράγοντες, προειδοποιούν οι συγγραφείς. Και δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες ούτε για τη δόση ούτε για τη σύνθεση των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έρευνας, η Tracy Parker, διαιτολόγος στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, δήλωσε στο theguardian: «Αυτή η έρευνα δεν πρέπει να ανησυχεί τους ανθρώπους που λαμβάνουν τακτικά συμπληρώματα ιχθυελαίου, αλλά δεν δίνει παράλληλα το πράσινο φως για να αρχίσουν να τα παίρνουν όλοι οι άνθρωποι για την πρόληψη καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων».

Οι ειδικοί τονίζουν ότι συμπληρώματα, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δεν υποκαθιστούν μια υγιεινή διατροφή και, αντί να εστιάζετε σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό να εξετάζετε τη διατροφή σας στο σύνολό της για να προστατεύσετε την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Γι’ αυτό καλό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας περισσότερα ψάρια (και λιγότερο κόκκινο κρέας), άφθονα φρούτα και λαχανικά, φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Scroll to Top