Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Το τεστ των 60 δευτερολέπτων που δείχνει εάν έχετε – 3 τρόποι αντιμετώπισης

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο, αλλά είναι θεραπεύσιμη. Ο έγκαιρος εντοπισμός των σημαδιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε επιπλοκές στην πορεία.

Ένας ειδικός έκανε μια ανάρτηση στο TikTok για να μοιραστεί ένα τεστ διάρκειας 60 δευτερολέπτων που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ελέγξετε εάν έχετε την πάθηση. Ο Δρ. Myro Figura είναι αναισθησιολόγος και εκπαιδευτικός σε ιατρική σχολή στην Καλιφόρνια.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Για ποιους είναι προάγγελος καρδιακής ανεπάρκειας

Στο βίντεο φαίνεται να ξεκινά πιέζοντας το πίσω μέρος των χεριών του το ένα πάνω στο άλλο. «Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια ιατρική εξέταση που ονομάζεται τεστ Phalen και είναι ο νούμερο ένα τρόπος για τη διάγνωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα», εξήγησε και συνέχισε:

«Κρατήστε το πίσω μέρος των χεριών σας ενωμένο και εάν μέσα σε 60 δευτερόλεπτα έχετε συμπτώματα όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή πόνο σε οποιοδήποτε από αυτά τα τρία δάχτυλα (αντίχειρας, δείκτης και μέσος) πιθανότατα έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα».

@doctormyro How did you do? #carpaltunnel #carpaltunnelsyndrome #medicaltest #health ♬ original sound – Dr. Myro Figura, MD

Ο λόγος για τον οποίο αυτό λειτουργεί είναι επειδή το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η επιρροή του μέσου νεύρου στον καρπό. Αυτή η κίνηση ασκεί πίεση στο νεύρο και αυτό το νεύρο επηρεάζει σε αυτά τα τρία δάχτυλα.

Παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Κινδυνεύετε περισσότερο από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (CTS) εάν:

  • είστε υπέρβαροι
  • είστε έγκυος
  • κάνετε δουλειά ή χόμπι που σημαίνει ότι λυγίζετε επανειλημμένα τον καρπό σας ή κρατάτε δυνατά αντικείμενα με τα χέρια σας, όπως στη χρήση εργαλείων δόνησης
  • έχετε ορισμένες άλλες καταστάσεις -όπως αρθρίτιδα ή διαβήτη
  • έχετε έναν γονέα, αδελφό ή αδελφή με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • έχετε τραυματίσει προηγουμένως τον καρπό σας

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι ένα κοινό πρόβλημα. Συχνά προκαλείται από δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία, όπως η πληκτρολόγηση και άλλες επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα του καρπού, νόσο του θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη.

Αισθάνεστε μυρμήγκιασμα στα πόδια; Τι σημαίνει και πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα τείνουν να είναι χειρότερα τη νύχτα και μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας, αλλά μπορεί να τα παρατηρήσετε περισσότερο όταν ξυπνάτε το πρωί. Το σύνδρομο είναι κάτι που μπορείτε συχνά να θεραπεύσετε μόνοι σας, αλλά μπορεί να χρειαστούν μήνες για να βελτιωθεί σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του βρετανικού οργανισμού υγείας NHS.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Πώς αντιμετωπίζεται – 3 τρόποι

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μερικές φορές βελτιώνεται από μόνο του, ιδιαίτερα εάν το έχετε επειδή είστε έγκυος. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να επιταχύνετε τη διαδικασία αποκατάστασης και να αποφύγετε να χειροτερέψετε τα πράγματα.

  1. Φορέστε νάρθηκα καρπού
  2. Σταματήστε ή μειώστε τα πράγματα που μπορεί να το προκαλούν
  3. Κάνετε ασκήσεις χεριών

1. Φορέστε νάρθηκα καρπού

Ένας νάρθηκας καρπού είναι κάτι που φοράτε στο χέρι σας για να κρατάτε τον καρπό σας ίσιο. Βοηθά στην ανακούφιση της πίεσης στο νεύρο. Το φοράτε το βράδυ ενώ κοιμάστε. Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε νάρθηκα για έως και 6 εβδομάδες πριν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Εάν έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και ο νάρθηκας καρπού δεν βοηθά, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια ένεση στεροειδούς στον καρπό. Αυτό μειώνει το πρήξιμο γύρω από το νεύρο, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα του συνδρόμου.

2. Σταματήστε ή μειώστε τα πράγματα που μπορεί να το προκαλούν

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά προσπαθήστε να σταματήσετε ή να μειώσετε οτιδήποτε σας κάνει να λυγίζετε συχνά τον καρπό σας ή να πιάνετε δυνατά, όπως χρήση εργαλείων δόνησης, γραφή, δουλειές του σπιτιού ή ένα μουσικό όργανο.

3. Κάνετε ασκήσεις χεριών

Υπάρχουν λίγα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι ασκήσεις χεριών βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Η Chartered Society of Physiotherapy έχει αναφέρει μερικά πράγματα που θα μπορούσατε εύκολα να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως κάμψη καρπού, κάμψη δακτύλων και συμπίεση χεριών.

Συνιστάται σε όσους χρειάζονται ανακούφιση να χρησιμοποιούν αυτές τις ασκήσεις για τουλάχιστον έξι έως οκτώ εβδομάδες για να βοηθήσουν στην πρόληψη της επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top