Τα 4 συμπληρώματα διατροφής που εμποδίζουν τη γήρανση σύμφωνα με ειδικό στη μακροζωία – Τα παίρνει και ο ίδιος καθημερινά

συμπληρώματα

Πέρα τις αντικρουόμενες συμβουλές για τη μακροζωία από καλοσχεδιασμένες δίαιτες μέχρι τα καλύτερα μυστικά των αιωνόβιων, όπως το να πίνετε ένα ποτήρι κρασί καθημερινά, ένας ειδικός που έχει αφιερώσει την καριέρα του στη μελέτη της γήρανσης αποκάλυψε τα 4 συμπληρώματα καθυστερούν τη γήρανση.

Ο Δρ Michael Greger, ο οποίος ειδικεύεται στη διατροφή, είπε στο Business Insider ότι παίρνει ένα μείγμα συμπληρωμάτων που περιέχουν βιταμίνη D, βιταμίνη B12 και άλλα θρεπτικά συστατικά, παράλληλα με τη χορτοφαγική διατροφή την οποία ακολουθεί.

Όπως λέει λαμβάνει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D κάθε μέρα, υποστηρίζοντας ότι βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου που είναι ζωτικής σημασίας για γερά οστά και δόντια. Έχει, επίσης, συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σύμφωνα με μια μελέτη.

Αν και ο ήλιος ενισχύει τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης και πολλά τρόφιμα παρέχουν βιταμίνη D, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν λαμβάνουν όλοι τη συνιστώμενη ποσότητα των 600 Διεθνών Μονάδων (IU) την ημέρα.

Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε πόση βιταμίνη D χρειάζονται πραγματικά οι ενήλικες. Οι συγγραφείς της συμπέραναν ότι θα μπορούσε η ποσότητα να είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα σύσταση. Η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα, ωστόσο, είναι 4.000 IU.

Ο Greger λέει ότι λαμβάνει 2.000 IU βιταμίνης D3, αφού δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη μόνο μέσω της διατροφής και του ήλιου. Η βιταμίνη Β12, η οποία βοηθά στη λειτουργία των νεύρων, το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και την παραγωγή DNA, είναι επίσης ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό στη διατροφή μας, αλλά όπως και η βιταμίνη D, βρίσκεται κυρίως σε ζωικά υποπροϊόντα γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανεπάρκειας ειδικά στους χορτοφάγους.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2,4 mcg, αλλά σύμφωνα με το Healthline, το σώμα απορροφά ένα μικρό ποσοστό της βιταμίνης Β12 από ένα συμπλήρωμα.

«Οι άνθρωποι που ακολουθούν φυτική διατροφή πρέπει να εξασφαλίζουν τακτικά την πρόσληψη βιταμίνης Β12 καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», συμβουλεύει ο Greger, ο οποίος λαμβάνει 2.000 μικρογραμμάρια κάθε εβδομάδα.

Ο Γκρέγκερ λαμβάνει, επίσης, DHA με βάση τα φύκια, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Εάν έχετε έλλειψη σε DHA, μπορεί να αναπτύξετε ερεθισμό του δέρματος και των ματιών, αλλαγές στα μαλλιά, δυσκαμψία των αρθρώσεων και αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Τέλος, ο Greger εξήγησε ότι τυλίγει αλεσμένο κουρκουμά, μαύρο κύμινο, αλεσμένο τζίντζερ και σκόνη φραγκοστάφυλου σε μια κάποια βρώσιμη μεμβράνη φτιάχνοντας έτσι ένα αυτοσχέδιο συμπλήρωμα, το οποίο επειδή συνδυάζει όλα αυτά μαζί, αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού.

«Αυτά είναι ολόκληρα τρόφιμα. Δεν είναι πραγματικά συμπληρώματα», είπε στο Insider. «Βάζεις τις σκόνες που έχουν άσχημη γεύση και τις τυλίγεις σαν γουόντον, το βυθίζεις σε νερό και μετά καταπίνεις αυτό το μικρό συμπλήρωμα». 

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top