Το λάθος στο βούρτσισμα των δοντιών που προκαλεί κακοσμία στόματος σύμφωνα με οδοντίατρο

κακοσμία στόματος

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του βουρτσίσματος των δοντιών μας δύο φορές την ημέρα, αλλά αυτό δεν εγγυάται φρέσκια αναπνοή. Δείτε το λάθος στο βούρτσισμα των δοντιών που προκαλεί κακοσμία στόματος.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν πηγάζει μόνο από το ότι ξεχνάμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντικό νήμα ή παραλείπουμε να χρησιμοποιήσουμε το στοματικό διάλυμα μας τα πρωινά. Έχει αποδειχθεί ότι το σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών μας μετά το ξύπνημα και πριν τον ύπνο αποτρέπει τη συσσώρευση πλάκας, που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες των ούλων και τερηδόνα. Ωστόσο, ένας οδοντίατρος αποκάλυψε το κοινό λάθος που κάναμε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, το οποίο θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειές μας.

Ο Δρ Daz Singh, επικεφαλής οδοντίατρος στο Ollie and Darsh Liverpool, λέει ότι δεν πρέπει να παραμελείτε τα μάγουλά σας όταν βουρτσίζετε. Σύμφωνα με τον ειδικό, η παράλειψη αυτών των τμημάτων του στόματος μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος και πιθανά προβλήματα στοματικής υγείας.

Μιλώντας στο metro.co.uk, ο κ. Singh είπε: «Το βούρτσισμα των δοντιών σας είναι ένα κρίσιμο μέρος της διατήρησης της καλής στοματικής υγιεινής και είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε τη γλώσσα και τα εσωτερικά μάγουλα στη ρουτίνα στοματικής φροντίδας σας».

Και πρόσθεσε: «Η γλώσσα και τα εσωτερικά μάγουλα μπορούν να φιλοξενήσουν σημαντικό αριθμό βακτηρίων, σωματιδίων τροφής και νεκρών κυττάρων».

Η παραμέληση αυτών των περιοχών μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να ευδοκιμήσουν, συμβάλλοντας στην κακή αναπνοή, στο σχηματισμό πλάκας και άλλα προβλήματα στοματικής υγείας.  Η κακή αναπνοή [γνωστή ως δυσοσμία του στόματος] προκαλείται από βακτήρια στο στόμα, ιδιαίτερα στη γλώσσα.

Είπε στο δημοσίευμα ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κακοσμία είναι να ξύνουμε τακτικά τη γλώσσα μας. «Το βούρτσισμα ή το ξύσιμο της γλώσσας βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων που ευθύνονται για τις δυσάρεστες οσμές. Η πλάκα, μια κολλώδης μεμβράνη βακτηρίων, μπορεί να συσσωρευτεί στις επιφάνειες των δοντιών, της γλώσσας και των εσωτερικών μάγουλων».

Το τακτικό βούρτσισμα βοηθά στην αφαίρεση αυτής της πλάκας, εμποδίζοντάς την να σκληρύνει σε πέτρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των ούλων και τερηδόνα. Η παραμέληση των εσωτερικών μάγουλων κατά το βούρτσισμα μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή των ούλων και, πέρα από χρόνο, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα.

Ενώ συνήθως εστιάζουμε στα δόντια, ο Δρ Daz εξήγησε ότι ο καθαρισμός αυτών των επιφανειών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των στοματικών προβλημάτων. Η αντιμετώπιση αυτών των ζωτικών περιοχών μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ο οδοντίατρος συνιστά επίσης τη χρήση οδοντόβουρτσας με μαλακές τρίχες για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ερεθισμού ή βλάβης.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top