Αδυνάτισμα: Τα 5 συμπληρώματα για την απώλεια λίπους που λειτουργούν πραγματικά

συμπληρώματα
 • Καρνιτίνη: Βοηθά στη μεταφορά του λίπους στα μιτοχόνδρια για καύση.
 • Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού: Αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και τη χρήση λιπαρών οξέων.
 • Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA): Συμβάλλει στη σταθερή απώλεια λίπους.
 • Ο Thomas τονίζει την ανάγκη για σωματική δραστηριότητα για την αξιοποίηση των απελευθερωμένων λιπών

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους και στο αδυνάτισμα.Με ποια κριτήρια όμως πρέπει να τα επιλέξετε;Την απάντηση δίνει ένας γνωστός personal trainer διασημοτήτων και συγγραφέας υγείας.

Τα συμπληρώματα είναι σαν βοηθοί που δίνουν στο σώμα σας περισσότερα από τα καλά πράγματα που χρειάζεται, ειδικά όταν είναι δύσκολο να πάρετε αρκετά από το φαγητό. Μπορούν να έχουν τη μορφή βιταμινών, μετάλλων, βοτάνων, αμινοξέων ή άλλων υγιεινών ουσιών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αποτελούν πιο γρήγορο δρόμο για όποιον στόχο γυμναστικής έχετε. Εάν κάνετε καθιστική ζωή, κάθεστε όλη μέρα και τρώτε πρόχειρο φαγητό, δεν θα είναι ένα από τα συμπληρώματα αυτής της λίστας αυτό που θα μεταμορφώσει μαγικά το σώμα σας, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά παίρνετε το συμπλήρωμα.

Με βάση αυτά, η λίστα με 5 συμπληρώματα απώλειας λίπους που πραγματικά λειτουργούν σχεδιάστηκε από τον Thomas DeLauer, personal trainer διασημοτήτων και συγγραφέας υγείας. Το κανάλι του στο YouTube έχει 3 εκατομμύρια συνδρομητές και έχει βρεθεί στο εξώφυλλο πολλών διεθνών περιοδικών.

5 συμπληρώματα για την απώλεια λίπους που λειτουργούν πραγματικά

Στον τομέα των συμπληρωμάτων, ο Thomas DeLauer ρίχνει φως σε εκείνα που συχνά απορρίπτονται ως άχρηστα για τη σύνθεση του σώματος, μαζί με αυτά που προσφέρουν αθόρυβα οφέλη για την απώλεια λίπους. Ο Thomas διερευνά πέντε συμπληρώματα που αξίζουν προσοχής, τονίζοντας ότι αυτές οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και όχι μια οδηγία για να τα λάβουμε όλα.

 1. Καρνιτίνη
 2. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
 3. Προβιοτικά
 4. Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ
 5. Υοχιμβίνη

1. Καρνιτίνη

Το πρώτο συμπλήρωμα είναι η καρνιτίνη, ένα κρίσιμο στοιχείο που διευκολύνει τη μεταφορά του κινούμενου λίπους στα μιτοχόνδρια για καύση. Παρά την ενδογενή παραγωγή καρνιτίνης από το σώμα, μια ανεπάρκεια μπορεί να εμποδίσει την απώλεια λίπους, ειδικά για όσους ασχολούνται με έντονες προπονήσεις. Ο Thomas υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό με μια μετα-ανάλυση που δείχνει σημαντική απώλεια λίπους με συμπλήρωμα καρνιτίνης.

2. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Επόμενο στη λίστα είναι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, που συνδυάζει καφεΐνη και κατεχίνες για ενισχυμένη ενεργειακή δαπάνη και χρήση λιπαρών οξέων. Ο Thomas εμβαθύνει στον μηχανισμό, τονίζοντας πως το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να ενισχύσει τη θερμογένεση στο καφέ λίπος, συμβάλλοντας στην αύξηση της καύσης θερμίδων.

3. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά κάνουν μια απροσδόκητη εμφάνιση στη σειρά απώλειας λίπους. Αν και δεν καίνε απευθείας λίπος, τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που παράγονται από ένα ποικίλο μικροβίωμα μπορεί να ενισχύσουν τη χρήση του ενεργειακού υποστρώματος, τη χρήση της γλυκόζης και την οξείδωση του λίπους.

4. Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) είναι το τέταρτο συμπλήρωμα στο επίκεντρο, γνωστό για το σταθερό, αν και μέτριο δυναμικό απώλειας λίπους. Μια μετα-ανάλυση 18 μελετών δείχνει μια αξιόπιστη εβδομαδιαία απώλεια βάρους 0,09 κιλών με συμπλήρωμα CLA. Ο Thomas αναγνωρίζει την περιορισμένη βιοδιαθεσιμότητά του σε μορφή συμπληρώματος, προτείνοντας φυσικές πηγές όπως το βόειο κρέας ή τα γαλακτοκομικά.

5. Υοχιμβίνη

Η υοχιμβίνη, ένας ανταγωνιστής α-2, καταλαμβάνει την πέμπτη θέση. Με τη δέσμευση στον α-2 αδρενεργικό υποδοχέα, το συμπλήρωμα προάγει τη λιπόλυση, απελευθερώνοντας λίπη για πιθανή καύση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο Thomas τονίζει την ανάγκη για σωματική δραστηριότητα για την αξιοποίηση των απελευθερωμένων λιπών, καθιστώντας τη υοχιμβίνη ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα όταν συνδυάζεται με προπονήσεις.

Συμπερασματικά, ο Thomas παρέχει πληροφορίες για τα συμπληρώματα που μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες απώλειας λίπους, τονίζοντας τη σημασία της κατανόησης των μηχανισμών τους και την εξέταση των ατομικών αναγκών και περιστάσεων.

Παραπομπές

 1. Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans
 2. Effects of l-carnitine supplementation on weight loss and body composition: A systematic review and meta-analysis of 37 randomized controlled clinical trials with dose-response analysis
Όλο Υγεία

Scroll to Top