Το «τεστ του πουλιού» που δείχνει αν η σχέση σας θα διαρκέσει – Έγινε viral στο TikTok

σχέση

Το «τεστ του πουλιού» που έγινε viral στο TikTok είναι ένας τρόπος να αξιολογήσετε πόσο υγιής είναι η σχέση σας και κατά πόσο θα μακροημερεύσει.

Η θεωρία πίσω από το τεστ δεν είναι νέα – υποστηρίζεται από έρευνα μιας από τις κορυφαίες ομάδες οικογενειακής συμβουλευτικής, το Ινστιτούτο Gottman. Το ενδιαφέρον για το τεστ του πουλιού ξεκίνησε, όταν χρήστης του TikTok, δημοσίευσε σχετικό βίντεο στα τέλη Οκτωβρίου.

Το περιέγραψε στο βίντεο ως εξής: Όταν ένας σύντροφος επισημαίνει κάτι που «θα μπορούσε να θεωρηθεί ασήμαντο» στον άλλον, όπως το να δει ένα πουλί που βρίσκεται κοντά του, πρέπει να προσέχουμε αν εκείνος ανταποκρίνεται με πραγματικό ενδιαφέρον.

Θυμήθηκε πώς εκείνη και ο νέος τότε φίλος είχαν μια 10λεπτη συνομιλία για έναν δρυοκολάπτη που εντόπισε στο δάσος. Από τότε έμειναν μαζί. Πολλοί χρήστες του TikTok, μάλιστα, έχουν βιντεοσκοπήσει τους συντρόφους τους στο πλαίσιο μιας τέτοιας δοκιμασίας.

@michelleyoung Will this man pass? 😭 #birdtest #relationships ♬ original sound – Michelle Young

Τι είναι «το τεστ του πουλιού»;

Το τεστ του πουλιού ουσιαστικά είναι μια πρόκληση κατά την οποία δείχνετε κάτι στον σύντροφό σας π.χ. ένα πτηνό και έπειτα παρατηρείτε πώς αντιδρά. Αν ασχοληθεί με αυτό που είπατε, για παράδειγμα, ρωτώντας «Πού;» — και δεν σας απαντάει απλά “γιατί σε νοιάζει το πουλί;”, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είστε σε μια δυνατή, μακροχρόνια σχέση, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας.

Εάν το άλλο άτομο δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το πουλί και δεν κάνει καμία προσπάθεια να ασχοληθεί με το ενδιαφέρον σας για αυτό, η σχέση υποτίθεται ότι είναι λιγότερο υγιής. Αλλά το τεστ αυτό δεν ισχύει μόνο για τα πουλιά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman. έχει σχεδιαστεί για να μετρήσει πόσο συχνά σε μια σχέση, όταν ένα άτομο κάνει μια προσπάθεια για σύνδεση, ο σύντροφός του αντιδρά είτε με «στροφή προς τον άλλον» είτε με αυτό που αποκαλούμε «αποκλεισμό του άλλου» δηλαδή αδιαφορώντας για αυτό που του λέει.

Η «στροφή προς τον άλλον» σημαίνει ότι ανταποκρίνεται πλήρως στην προσπάθεια σύνδεσης του συντρόφου του. Ο «αποκλεισμός» σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνεται.  Μια τέτοια πρόκληση μπορεί να είναι να ζητάτε από τον σύντροφό σας να βγάλει τα σκουπίδια, να του ψήνετε μπισκότα ή να ζητάτε τις συμβουλές του.

Στις επιτυχημένες σχέσεις, η «στροφή προς τον» – όταν ο άλλος συνομιλεί με χαρά για το πουλί, βγάζει τα σκουπίδια, κάνει κομπλιμέντα για τα μπισκότα ή δίνει συμβουλές – συμβαίνει πιο συχνά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman. έχει σχεδιαστεί για να μετρήσει πόσο συχνά σε μια σχέση, όταν ένα άτομο κάνει μια προσπάθεια για σύνδεση, ο σύντροφός του ανταποκρίνεται

Τι αποκαλύπτει το τεστ του πουλιού για τη σχέση σας;

Ο John Gottman, Ph.D., ο οποίος ίδρυσε το Ινστιτούτο Gottman, δοκίμασε τη σημασία της «στροφής προς τον άλλον», τη θεωρία δηλαδή πίσω από το τεστ πουλιών, σε έρευνα που διεξήγαγε σε νεόνυμφους.

«Στο πλαίσιο εξαετής παρακολούθησης ζευγαριών (μετά τον γάμο), εκείνα που παρέμειναν παντρεμένα στράφηκαν ο ένας προς τον άλλο στο 86% των περιπτώσεων», σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman. «Τα ζευγάρια που χώρισαν στράφηκαν προς τον άλλον κατά μέσο όρο μόνο το 33%».

Η θεραπεύτρια ζευγαριών Sinead Smyth, πιστοποιημένη από τον Gottman, είπε μιλώντας στο TODAY.com ότι η «στροφή προς άλλον» είναι η Νο. 1 συμβουλή της για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης και ότι αυτή και ο σύζυγός της προσπαθούν να την εφαρμόσουν όσο περισσότερο μπορούν. Τόνισε επίσης ότι από εξαιτίας της πανδημίας, ορισμένα ζευγάρια έχουν απομακρυνθεί περισσότερο ο ένας από τον άλλον.

Όλο Υγεία

Scroll to Top