Τεστ σάλιου που γίνεται στο σπίτι ανιχνεύει τον καρκίνο με πάνω από 90% ακρίβεια

Ένα τεστ σάλιου για προσυμπτωματικό έλεγχο κατ’ οίκον βασισμένο σε τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση καρκίνου του στόματος και του λαιμού είναι τώρα διαθέσιμο στις ΗΠΑ με την ελπίδα να μεταμορφώσει την ανίχνευση του καρκίνου.

Βασισμένο σε μια τεχνολογία που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως «συσκευή καινοτομίας», το τεστ σάλιου μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα συμπτώματα καρκίνου του στόματος και του λαιμού με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%.

Λόγω έλλειψης αποτελεσματικών διαγνωστικών εργαλείων, αυτοί οι καρκίνοι συχνά μένουν αδιάγνωστοι μέχρι να φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

Το CancerDetect™, που παράγεται από τη Viome Life Sciences, προσφέρει πρωτοφανή ακρίβεια στην έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη του καρκίνου ως το μόνο τεστ καρκίνου του στόματος και του λαιμού που προσφέρει ανίχνευση με 95% ειδικότητα και 90% ευαισθησία.

Εξαιρετικά δύσκολη η διάγνωση του καρκίνου του στόματος και του λαιμού

Ο καρκίνος του στόματος και του λαιμού είναι εμφανώς δύσκολο να εντοπιστεί. Μέχρι τώρα, συχνά να μείνει αδιάγνωστος μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο λόγω έλλειψης αποτελεσματικών διαγνωστικών εργαλείων, που οδηγεί σε χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

Μόνο το 28% των ασθενών λαμβάνουν έγκαιρη διάγνωση και όσοι λαμβάνουν καθυστερημένη διάγνωση αντιμετωπίζουν παρατεταμένη μάχη με τον καρκίνο του στόματος.

Η έγκαιρη ανίχνευση αυξάνει άμεσα το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για ασθενείς με καρκίνο του στόματος, από 50% σε 84%. Με το CancerDetect™, η Viome έχει αναπτύξει ένα απαραίτητο βοήθημα για την ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, που οδηγεί σε πιο επιτυχημένα αποτελέσματα θεραπείας όταν επιβεβαιώνεται με βιοψία.

«Παρά όλες τις καινοτομίες σε ολόκληρο το τοπίο της υγείας, ο καρκίνος του στόματος και του λαιμού παραμένει απειλητικέή για τη ζωή ασθένεια με λίγες επιλογές για έγκαιρη ανίχνευση», δήλωσε ο Naveen Jain, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Viome Life Sciences.

«Ως ηγέτες του κλάδου με αποστολή να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες των χρόνιων ασθενειών, εργαζόμαστε εδώ και χρόνια για να φέρουμε στην αγορά κλινικά υποστηριζόμενες διαγνωστικές λύσεις για την ανίχνευση καρκίνου και άλλες απειλητικές για τη ζωή και εξουθενωτικές ασθένειες».

«Με την κυκλοφορία του CancerDetect ™ για τον καρκίνο του στόματος και του λαιμού, έχουμε επιτύχει αυτόν τον στόχο και σχεδιάζουμε να τον ακολουθήσουμε με ταχεία διαδοχή με εργαλεία ανίχνευσης για περαιτέρω  απειλητικές για τη ζωή χρόνιες ασθένειες και καρκίνους», συνέχισε.

Προκειμένου να αναπτύξουν ένα πιο ακριβές διαγνωστικό εργαλείο για ασθενείς με καρκίνο, οι ερευνητές στη Viome άρχισαν να μελετούν πώς άλλαξε το μικροβίωμα και τα γονίδιά τους. Ως αποτέλεσμα προηγούμενης έρευνας, τα άτομα με καρκίνο του στόματος ή του λαιμού έχουν διαφορετική στοματική χλωρίδα από εκείνα χωρίς καρκίνο.

Ο Guruduth Bavanar, επικεφαλής του τμήματος Discovery, AI & Engineering στη Viome εξήγησε: «Συλλέξαμε δείγματα σάλιου από άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω ή ενήλικες που είχαν ιστορικό καπνίσματος –και οι δύο παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του στόματος και του λαιμού. Από κάθε δείγμα, εξήγαμε γενετικό υλικό από βακτήρια, μύκητες και κύτταρα δέρματος».

Για να εκπαιδεύσουν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά δεδομένα από 945 δείγματα, 80 από τα οποία προέρχονταν από άτομα με καρκίνο του στόματος και 12 από άτομα με καρκίνο του λαιμού.

«Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μηχανικής μάθησης είναι ότι όσο περισσότερα δεδομένα συλλέγουμε, τόσο πιο ακριβές γίνεται το εργαλείο«, είπε ο Bavanar.

Εντοπίστηκαν 88 συγκεκριμένες αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση σε άτομα με καρκίνο του στόματος και του λαιμού, καθώς και 182 μοναδικά γενετικά χαρακτηριστικά στα βακτήρια τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές δοκίμασαν το μοντέλο τους με τα υπόλοιπα 230 δείγματα της μελέτης, 82 από τα οποία προέρχονταν από άτομα με καρκίνο.

Οι δοκιμές εντόπισαν σωστά το 90% των δειγμάτων από άτομα με καρκίνο και το 95% των δειγμάτων από άτομα χωρίς καρκίνο, υποδεικνύοντας πολύ χαμηλά ποσοστά ψευδώς αρνητικών ή ψευδώς θετικών.

Αγορά του τεστ σάλιου μέσω διαδικτύου

«Με το CancerDetect, η Viome ανέπτυξε ένα απαραίτητο βοήθημα για την ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, που οδηγεί σε πιο επιτυχημένα αποτελέσματα θεραπείας όταν επιβεβαιωθεί με βιοψία», πρόσθεσε ο Bavanar.

Τα άτομα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του στόματος ή του λαιμού μπορούν τώρα να αγοράσουν το τεστ μέσω Διαδικτύου αφού συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με το Viome και λάβουν αποτελέσματα εντός δύο εβδομάδων.

«Ένας πάροχος τηλεϋγείας εξετάζει τις πληροφορίες που παρέχονται από τον πελάτη πριν παραγγείλει το τεστ. Οι γιατροί θα επικοινωνήσουν με τον πελάτη εάν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια ο πελάτης μπορεί να επικοινωνήσει με έναν συνεργάτη τηλεϋγείας της Viome για να υποβάλει οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχει σχετικά με το τεστ», εξήγησε ο Banavar.

Σύμφωνα με την εταιρεία, θα συνεχίσει να αναζητά την έγκριση του FDA, η οποία θα επιτρέψει την κάλυψη του τεστ από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top