Θρόμβοι αίματος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και 8 τρόποι να τους αποτρέψετε

θρόμβοι αίματος

Οι θρόμβοι αίματος σκοτώνουν περίπου 100.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Ο καθένας και σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να είναι ευάλωτος σε θρόμβους αίματος και γεγονός είναι πως οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να τους ανιχνεύσουν. Στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη πόσο συνηθισμένοι και επικίνδυνοι είναι, οι θρόμβοι αίματος υποδιαγιγνώσκονται σοκαριστικά.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι χρειάζονται επειγόντως προγράμματα και πολιτικές για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους των θρόμβων, την παροχή κινήτρων στους γιατρούς να τους αναζητήσουν και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής θεραπείας.

Τι είναι οι θρόμβοι αίματος

Δεδομένου του πόσο συνηθισμένοι είναι οι θρόμβοι αίματος, λίγοι είναι οι άνθρωποι που πραγματικά γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει σε μία τέτοια κατάσταση και πώς πρέπει να τη διαχειριστούν. Μερικές φορές, για διάφορους λόγους, το αίμα πήζει σε μια μάζα που μοιάζει με γέλη ή ημιστερεή στην κυκλοφορία του αίματος.

Εάν σχηματιστεί σε μια φλέβα στο χέρι, το πόδι ή τη λεκάνη, ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει οίδημα και πόνο. Εάν ένα κομμάτι αυτού του θρόμβου σπάσει και ταξιδέψει στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων, οι θρόμβοι αίματος επηρεάζουν 900.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο και περίπου 100.000 από αυτούς πεθαίνουν. Οποιοσδήποτε μπορεί να διατρέχει κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή. Άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ιδιαίτερα σε ορθοπεδική, διατρέχουν κίνδυνο.

Οι θρόμβοι μετά από χειρουργική επέμβαση σκοτώνουν πολύ συχνά νεαρά υγιή άτομα. Οι θρόμβοι ευθύνονται για περίπου το 9% της συνολικής θνησιμότητας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Όποιος έχει καρκίνο διατρέχει επίσης υψηλότερο κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, ακόμη και το να κάθεσαι σε ένα σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως σε ένα αεροπλάνο, μπορεί να προκαλέσει θρόμβο αίματος.

8 κορυφαίοι τρόποι πρόληψης των θρόμβων αίματος

Πολλές φορές, τα άτομα με θρόμβους αίματος δεν έχουν συμπτώματα μέχρι να εμφανιστεί μια επιπλοκή. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβου αίματος. Ακολουθούν μερικές συμβουλές ειδικών για το τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε.

  1. Διατηρείστε ένα υγιές βάρος
  2. Παραμείνετε δραστήριοι
  3. Ενυδατωθείτε
  4. Σταματήστε το κάπνισμα
  5. Διακόψτε τις μεγάλες περιόδους καθίσματος
  6. Προσέξτε το επίπεδο νατρίου σας
  7. Εξετάστε τη συμπίεση
  8. Πάρτε συνταγογραφούμενα φάρμακα

1. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένη πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, λιγότερη σωματική δραστηριότητα και μακροχρόνια φλεγμονή στο σώμα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με υγιεινούς τρόπους μείωσης του βάρους σας, εάν χρειάζεται.

2. Παραμείνετε δραστήριοι

Η τακτική άσκηση φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε θρόμβο αίματος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν είστε αδρανής ή ακίνητος για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ελαφριά έως μέτρια σωματική δραστηριότητα είναι πιθανώς καλύτερη ιδέα από την έντονη άσκηση. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος χαλάρωσης ενός θρόμβου αίματος εάν το παρακάνετε.

Εάν δεν είστε σίγουροι ποιο επίπεδο δραστηριότητας είναι το πιο καλό για εσάς, μπορείτε να συζητήσετε πρώτα διάφορα είδη άσκησης με έναν επαγγελματία υγείας.

3. Ενυδατωθείτε

Η αφυδάτωση πιστεύεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβου αίματος. Επομένως, είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα, ειδικά εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για θρόμβους αίματος.

4. Σταματήστε το κάπνισμα

Εάν καπνίζετε, τώρα είναι η ώρα να σταματήσετε. Έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα -ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό τσιγάρο- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνου θρόμβου αίματος. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να το κόψετε. Εάν δεν είστε σίγουροι ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για εσάς, μιλήστε για τις επιλογές σας με έναν επαγγελματία υγείας.

5. Διακόψτε τις μεγάλες περιόδους καθίσματος

Εάν το ταξίδι, μια κατάσταση υγείας ή η φύση της δουλειάς σας απαιτούν να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι σημαντικό να σηκώνεστε και να κινείστε όσο συχνά μπορείτε. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να στέκεστε, να τεντώνεστε (πόδια, αστραγάλοι και πόδια) και να μετακινείστε κάθε 2 έως 3 ώρες, εάν είναι δυνατόν, για να αποτρέψετε τη δημιουργία θρόμβου.

6. Προσέξτε το επίπεδο νατρίου σας

Το να δίνετε προσοχή στο επίπεδο νατρίου σας μπορεί να είναι το κλειδί για τη μείωση των πιθανοτήτων θρόμβου αίματος. Τα επίπεδα νατρίου που είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα με θρόμβους αίματος, έδειξε μια μελέτη κοόρτης του 2018.

7. Εξετάστε τη συμπίεση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κάλτσες συμπίεσης ή ειδικά μανίκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εμποδίσουν το σχηματισμό ή την κίνηση ενός θρόμβου αίματος. Μπορείτε να συζητήσετε τις επιλογές συμπίεσης με έναν επαγγελματία υγείας.

8. Πάρτε συνταγογραφούμενα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος, να διαλύσουν τους υπάρχοντες θρόμβους ή να τους εμποδίσουν να αναπτυχθούν περισσότερο. Αυτά περιλαμβάνουν αραιωτικά αίματος, αναστολείς θρομβίνης και θρομβολυτικά.

Μπορεί να θέλετε να συζητήσετε αυτά τα φάρμακα με έναν γιατρό εάν έχετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη θρόμβου αίματος.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top