Η βιταμίνη που χαρίζει λαμπερό δέρμα, ενισχύει την όραση και προλαμβάνει τις θρομβώσεις σύμφωνα με το Κλίβελαντ

βιταμίνη

Γνωρίστε μια βιταμίνη που είναι απαραίτητη για το δέρμα και την όραση ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό (δεν είναι η βιταμίνη C).

Η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας σύμφωνα με τους ειδικούς του Κλίβελαντ. Δείτε ποια είναι και που μπορεί να σας βοηθήσει.

Η διαιτολόγος Julia Zumpano, RD, LD, παρουσιάζει τα οφέλη της βιταμίνης Ε και πώς μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι είναι η βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι το σώμα σας την απορροφά και τη μεταφέρει όπως τα διατροφικά λίπη. Είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό, δηλαδή, μια ένωση που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Τα οφέλη

  1. Διατηρεί τα μάτια σας υγιή
  2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
  3. Μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος
  4. Χαρίζει λαμπερό δέρμα

 

1. Διατηρεί τα μάτια σας υγιή

Η βιταμίνη Ε έχει προστατευτική δράση στα κύτταρα που βρίσκονται στα μάτια σας. Και η λήψη αρκετής ποσότητας αυτής θρεπτικής ουσίας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία.

Ακριβώς, όπως το υπόλοιπο σώμα σας, έτσι και τα μάτια σας χρειάζονται μια ποικιλία βιταμινών και θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Εάν έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε, μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν αρκετή βιταμίνη Ε μέσω των τροφών που τρώνε. Αλλά εάν έχετε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας , ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να συστήσει πολυβιταμίνες για την υγεία των ματιών, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν βιταμίνη Ε και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Χρειάζεστε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσετε ασθένειες, από το κρυολόγημα και τη γρίπη μέχρι τον καρκίνο. Και η βιταμίνη Ε παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού σας.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού», λέει η Zumpano. «Και μια ανεπάρκεια σε αυτή τη βιταμίνη εμποδίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να κάνει καλά τη δουλειά του».

Ευτυχώς, η ανεπάρκεια είναι σπάνια. Επομένως, πιθανότατα δεν χρειάζεστε συμπλήρωμα εκτός εάν ο γιατρός σας το συστήσει. «Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση λίπους μπορεί μερικές φορές να έχουν έλλειψη βιταμίνης Ε», σημειώνει η Zumpano. «Μιλήστε με το γιατρό σας για ένα συμπλήρωμα εάν έχετε μια πάθηση που επηρεάζει τα έντερά σας, όπως κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα».

3. Μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος

Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή. Αλλά μην αρχίσετε να βγάζετε βιταμίνη Ε αντί για αντιπηκτικά ή άλλα φάρμακα.

«Δεν έχουμε μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε είναι ένας ασφαλής τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβων», προειδοποιεί η Zumpano. «Πάρτε τη βιταμίνη Ε σας μέσω τροφών που είναι υγιεινές για την καρδιά για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Και να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας για να συζητάτε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου».

4. Χαρίζει λαμπερό δέρμα

Υπάρχει λόγος που βλέπετε τη βιταμίνη Ε να αναφέρεται σε ενυδατικές κρέμες, αντηλιακά και άλλα προϊόντα περιποίησης δέρματος. Αυτή η βιταμίνη βρίσκεται στο φυσικό μας σμήγμα (έλαιο δέρματος) και προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος σας από βλάβες.

Η βιταμίνη Ε ενυδατώνει τοπικά το ξηρό δέρμα, αλλά χρειαζόμαστε αυτή τη βιταμίνη και στις τροφές που τρώμε. «Η βιταμίνη Ε λειτουργεί εσωτερικά και εξωτερικά για να βοηθήσει το δέρμα σας να φαίνεται καλύτερα», λέει η Zumpano. «Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης Ε θα βελτιώσει το δέρμα σας, πάντως. Εάν τρώτε μια ποικιλία από τρόφιμα ολικής, πιθανότατα λαμβάνετε ήδη τη βιταμίνη Ε που χρειάζεται το δέρμα σας».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top