Υπάρχει ένα βακτήριο που ζει ήσυχα σε εκατομμύρια ανθρώπους και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο στο στομάχι. Οι ειδικοί εξηγούν πώς μολυνόμαστε και πώς μπορούμε να προστατευτούμε.
Έστω και λίγο κοτόπουλο την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει 27% τον κίνδυνο καρκίνου και θανάτου
Μια νέα μελέτη στέλνει ένα δυσοίωνο μήνυμα για τον καρκίνο του στομάχου και τη σύνδεση του με συγκεκριμένο βακτήριο
Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου έχει συσχετιστεί με ένα κοινό βακτήριο που συχνά δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine αναφέρει ότι το 76% των καρκίνων του στομάχου παγκοσμίως μπορεί να αποδοθεί στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori).
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σχεδόν 16 εκατομμύρια άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 2008 και 2017 αναμένεται να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Από αυτές τις περιπτώσεις, περίπου 12 εκατομμύρια θα προκληθούν από το βακτήριο H. pylori.
Σημείωσαν ότι περίπου 8 εκατομμύρια από αυτές τις περιπτώσεις που σχετίζονται με το βακτήριο αναμένεται να εμφανιστούν στην Ασία. Άλλο 1,5 εκατομμύριο προβλέπεται να εμφανιστεί στη Βόρεια και Νότια Αμερική.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να βοηθήσουν να εξηγηθεί η αύξηση των σχετικών με το στομάχι καρκίνων σε νεότερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.
Σημείωσαν επίσης ότι ένα εμβόλιο για την πρόληψη του H. pylori «θα ήταν ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου», αλλά φαίνεται να υπάρχει «ελάχιστη πρόοδος προς την ανάπτυξή του αυτή τη στιγμή».
Μελέτη που καλεί για δράση και πρόληψη
Ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν στο Healthline ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά και πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους επαγγελματίες υγείας.
«Πρόκειται πραγματικά για μια συναρπαστική μελέτη που μπορεί να αλλάξει την κλινική πρακτική», δήλωσε ο Anton Bilchik, MD, χειρουργός ογκολόγος και διευθυντής του Προγράμματος Γαστρεντερικού και Ηπατοχολικού του Ινστιτούτου Καρκίνου Providence Saint John στην Καλιφόρνια.
«Αυτό μας λέει ότι… πρόκειται για έναν καρκίνο που μπορεί να προληφθεί».
«Ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι η μόλυνση από H. pylori αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του στομάχου», πρόσθεσε ο Joo Ha Hwang, MD, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford.
«Η παρούσα μελέτη ποσοτικοποιεί τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων που πιθανόν θα προκύψουν εάν δεν αρχίσουμε να κάνουμε ελέγχους σε άτομα με μέτριο έως υψηλό κίνδυνο για λοίμωξη από H. pylori και καρκίνο του στομάχου. Αυτή η μελέτη αποτελεί κάλεσμα για δράση ώστε να αντιμετωπιστεί ένας προλήψιμος καρκίνος», σημείωσε ο Hwang.
Καρκίνος του στομάχου: Πώς θα εντοπίσετε εγκαίρως τα συμπτώματα – Τι να κάνετε για να προστατευθείτε
Το βακτήριο H. pylori αυξάνει τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου
Ο Alan Venook, MD, καθηγητής ιατρικής ογκολογίας και μεταφραστικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, και διευθυντής ανάπτυξης προγραμμάτων στο Ογκολογικό Κέντρο Helen Diller Family, δήλωσε ότι η σύνδεση μεταξύ του βακτηρίου H. pylori και του καρκίνου του στομάχου είναι γνωστή εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.
Ανέφερε παλαιότερη έρευνα του 1991 που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, η οποία έκανε πρώτη τη σύνδεση, και δήλωσε ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης δεν τον εκπλήσσουν. Παρόλα αυτά, εξέφρασε ανησυχία για τη συνεχιζόμενη παρουσία της σχέσης του βακτηρίου με τον καρκίνο.
«Το πιο ενδιαφέρον σε αυτή τη μελέτη για εμένα είναι ότι αυτό παραμένει πρόβλημα», αναφέρει ο Venook, προσθέτοντας ότι είναι «μπερδεμένος» γιατί δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.
«Το μήνυμα προς τους επαγγελματίες υγείας είναι ότι αυτό παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα», σημείωσε. «Πρόκειται για ένα κάλεσμα αφύπνισης».
Ο Bilchik, ο οποίος είχε παρακολουθήσει την παρουσίαση της αρχικής μελέτης το 1991, είπε ότι η έρευνα είχε αρχικά αγνοηθεί από την ιατρική κοινότητα. Από τότε, όπως δήλωσε, τα πρώτα ευρήματα έχουν επιβεβαιωθεί.
«Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς ασθενείς και επαγγελματίες ότι ο καρκίνος του στομάχου δεν προκαλείται απαραίτητα από το κάπνισμα και το αλκοόλ», εξήγησε.
Ο Nilesh Vora, MD, αιματολόγος και ιατρικός ογκολόγος και ιατρικός διευθυντής του Ινστιτούτου Καρκίνου MemorialCare Todd στην Καλιφόρνια, εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με τη νέα έρευνα.
Τη χαρακτήρισε «άξια προβληματισμού», αλλά πρόσθεσε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα και τα συμπεράσματα.
Καρκίνος του στομάχου: Η χαρακτηριστική ενόχληση που μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της νόσου
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το βακτήριο H. pylori
Το βακτήριο Helicobacter pylori αναπτύσσεται στο πεπτικό σύστημα και τείνει να προσβάλλει το τοίχωμα του στομάχου. Έχει προσαρμοστεί να ζει στο εξαιρετικά όξινο περιβάλλον του ανθρώπινου γαστρεντερικού συστήματος.
Το H. pylori εγκαθίσταται συνήθως στο στομάχι ενός ανθρώπου από την παιδική ηλικία. Το βακτήριο είναι συχνά ακίνδυνο και δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στομάχου.
Εκτιμάται ότι το 30% των ατόμων που έχουν το βακτήριο αναπτύσσουν πεπτικά έλκη και άλλες παθήσεις.
Καρκίνος του στομάχου: 3 αιτίες που ίσως δεν γνωρίζετε – Πώς θα προστατευθείτε
Συμπτώματα από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Ορισμένα κοινά συμπτώματα από το βακτήριο περιλαμβάνουν:
- κάψιμο στο στομάχι
- γρήγορη αίσθηση κορεσμού
- ναυτία
- ρέψιμο
- ανεξήγητη απώλεια βάρους
Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου, μολυσμένων τροφίμων και άλλων μεθόδων. Μπορεί να διαγνωστεί με εξετάσεις αναπνοής, κοπράνων και αντισωμάτων στο αίμα. Οι γιατροί μερικές φορές ζητούν γαστροσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός σωλήνα στον οισοφάγο.
Το βακτήριο αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να χορηγηθούν αναστολείς αντλίας πρωτονίων για να βοηθήσουν στην επούλωση του στομάχου.
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) σημειώνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν συστάσεις για τακτικό έλεγχο για καρκίνο του στομάχου σε άτομα με μέσο κίνδυνο.
Ο Bilchik τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αγνοούν γαστρεντερικά συμπτώματα που επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Αν τα συμπτώματα διαρκούν, τότε να πάτε στον γιατρό και να είστε προληπτικοί», συμβουλεύει ο Bilchik.
«Το H. pylori συχνά μολύνει μέλη της ίδιας οικογένειας, οπότε αν ένα μέλος της οικογένειας διαγνωστεί με H. pylori, τα υπόλοιπα άτομα που ζουν μαζί του πρέπει να εξεταστούν για τη λοίμωξη», ανέφερε.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του στομάχου
Ο καρκίνος του στομάχου συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά σε διάστημα ετών. Πολλές φορές, δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι η νόσος να έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Η ασθένεια είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 60 ετών και σε όσους καπνίζουν, είναι παχύσαρκοι ή έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Είναι επίσης πιο συχνή σε άτομα ασιατικής καταγωγής και σε εκείνους που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε αλμυρές τροφές, κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα.
Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν:
- συχνή καούρα
- απώλεια όρεξης
- φούσκωμα ή ρέψιμο
- δυσπεψία
- κοιλιακό άλγος
Η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση και ανοσοθεραπεία.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο;
Οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου με:
- υγιεινή διατροφή
- τακτική άσκηση
- διακοπή του καπνίσματος
- περιορισμό ή αποφυγή αλκοόλ
- θεραπεία της λοίμωξης από H. pylori, αν διαγνωστεί
«Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή με καπνιστές τροφές ή τροφές που έχουν διατηρηθεί με αλάτι, ή διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά είναι παράγοντες κινδύνου», δήλωσε η Agrawal.
Ο Vora κατέληξε με ένα απλό μήνυμα: «Τρώτε σωστά και γυμνάζεστε περισσότερο».