Το ελληνικό ελιξίριο υγείας που προστατεύει από έλκος, γαστρίτιδα και προλαμβάνει την τερηδόνα

ελιξίριο

Αυτό το ελληνικό σούπερ τρόφιμο ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από πεπτικά έως οδοντικά προβλήματα. Δείτε ποιο είναι και που μας κάνει καλό.

Το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να καταναλωθεί είτε μόνο του είτε να προστεθεί σε γλυκά και ροφήματα. Χρησιμοποιείται επίσης και ως συστατικά σε καλλυντικά. Προέρχεται από τη χώρα μας και εξάγεται σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Τι είναι η μαστίχα

Η μαστίχα είναι μια ρητίνη που παράγεται από το φυτό Pistacia lentiscus. Αυτό το δέντρο βρίσκεται στη μεσογειακή θαλάσσια ζώνη, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του ελληνικού νησιού της Χίου.

Αρχικά, η μαστίχα εκκρίνεται ως κολλοειδές διαυγές υγρό που στερεοποιείται σε σχήματα που μοιάζουν με δάκρυ μετά από 15-20 ημέρες. Πέφτει στο έδαφος κάτω από το δέντρο, στη συνέχεια συλλέγεται με το χέρι και υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία για συσκευασία και χρήση.

Όταν μασηθεί, η ρητίνη μαλακώνει και γίνεται ένα λαμπερό λευκό, αδιαφανές κόμμι. Ενώ είναι πικρό στην αρχή, το κόμμι απελευθερώνει σταδιακά μια αναζωογονητική γεύση που θυμίζει πεύκο ή κέδρο.  Χρησιμοποιείται ως δημοφιλές φυτικό φάρμακο για γαστρικά και εντερικά προβλήματα.

4 πιθανά οφέλη για την υγεία της τσίχλας μαστίχας

  1. Προστατεύει από έλκος
  2. Καταπραΰνει τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD)
  3. Προλαμβάνει την τερηδόνα και τις ασθένειες των ούλων
  4. Φρεσκάρει την αναπνοή

 

1. Προστατεύει από έλκος

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναφέρει ότι η μαστίχα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η μαστίχα έχει αξιοσημείωτη δράση κατά των κλινικών καλλιεργειών του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού σε εργαστηριακά μοντέλα. Επειδή το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ο κύριος ένοχος  για τη γαστρίτιδα, τα γαστρικά έλκη, τα έλκη του δωδεκαδακτύλου και τον καρκίνο του στομάχου, η μαστίχα μπορεί να έχει εφαρμογές στη θεραπεία και την πρόληψη αυτών των παθήσεων.

Όταν καταναλώνεται από το στόμα, η μαστίχα προκαλεί μορφολογικές ανωμαλίες και κυτταρικό κατακερματισμό σε κύτταρα μολυσμένα με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μαστίχα σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε συγκεντρώσεις περίπου 0,06 mg/mL σε ζωικές μελέτες. Έχει ιδιότητες κατά της παλινδρόμησης και μπορεί να βοηθήσει έτσι στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

2. Καταπραΰνει τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD)

Σε μια σχετική μελέτη, η μαστίχα φάνηκε ότι προκαλεί μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της IBD. Μελέτες μεγάλης κλίμακας βρίσκονται σε εξέλιξη για να καθοριστεί εάν η μαστίχα μπορεί να είναι αποτελεσματική ως συμπλήρωμα στη συντηρητική θεραπεία σε άτομα με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά.

3. Προλαμβάνει την τερηδόνα και τις ασθένειες των ούλων

Η μαστίχα χρησιμοποιείται συνήθως στην παρασκευή τσίχλας.  Κλινικές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η μαστίχα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του Streptococcus mutans στο σάλιο, ενός βακτηρίου που σχετίζεται με το σχηματισμό οδοντικής πλάκας και τη φλεγμονή των ούλων. Οι συμμετέχοντες που μασούσαν τσίχλα μαστίχας καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων στο σάλιο τους. Επιπλέον, αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν περαιτέρω καθώς αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στο μάσημα της τσίχλας.

4. Φρεσκάρει την αναπνοή

Οι τσίχλες που περιέχουν μαστίχα είναι γνωστό ότι μειώνουν τη δυσοσμία του στόματος (κακή αναπνοή) και δίνουν στην αναπνοή σας μια φρέσκια μυρωδιά πεύκου.  Οι ισχυρισμοί σχετικά με τις επιδράσεις της μαστίχας σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, την επούλωση τραυμάτων και την καύση λίπους δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top