Βιταμίνη D: Ποιοι πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα – Τι λένε οι νέες οδηγίες

βιταμίνες, βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη βιταμίνη τα τελευταία χρόνια, καθώς έρευνες τη συνδέουν με περισσότερα οφέλη για την υγεία σας. Ποιοι παίρνουν να λαμβάνουν υψηλότερη δόση της βιταμίνης, σύμφωνα με νέες οδηγίες της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον οργανισμό καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής του Κλίβελαντ, παίζει μεγάλο ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει πως τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Επίσης, η βιταμίνη μειώνει τον κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους.

Ποιοι παίρνουν να λαμβάνουν υψηλότερη δόση βιταμίνης D

Σύμφωνα με την Ενδοκρινολογική Εταιρεία, κάποιες πληθυσμιακές ομάδες πρέπει να λαμβάνουν υψηλότερη δόση βιταμίνης D. Η νέα κατευθυντήρια οδηγία της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας συνιστά σε παιδιά, εγκύους, ενήλικες άνω των 75 ετών και ενήλικες με προδιαβήτη, να λαμβάνουν βιταμίνη D υψηλότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Η χρήση βιταμίνης D και τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα έχουν συσχετιστεί με πολλές κοινές ασθένειες. Ωστόσο, το κατά πόσον η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών και ποια επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα απαιτούνται για την καλύτερη υγεία συζητούνται εδώ και χρόνια.

Στις νέες οδηγίες, η επιστημονική ομάδα καθόρισε κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση βιταμίνης D και τον έλεγχο των επιπέδων βιταμίνης D σε υγιή άτομα χωρίς καθιερωμένες ενδείξεις για θεραπεία ή έλεγχο με βιταμίνη D. Η κατευθυντήρια γραμμή βασίστηκε σε κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη των συστάσεων και οι νέες οδηγίες θα δημοσιευθούν σύντομα στο περιοδικό The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Γιατί οι επιστήμονες ανανέωσαν τις οδηγίες για τη βιταμίνη D

«Ο στόχος της νέας κατευθυντήριας οδηγίας ήταν να εξετάσει τις απαιτήσεις βιταμίνης D για την πρόληψη ασθενειών σε έναν γενικά υγιή πληθυσμό χωρίς υποκείμενες παθήσεις που θα τον έθεταν σε κίνδυνο μειωμένης απορρόφησης ή δράσης της βιταμίνης D», δήλωσε η ιατρός-ενδοκρινολόγος Marie Demay, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Η Δρ Demay είναι πρόεδρος της ομάδας που ανέπτυξε τις νέες οδηγίες. Οι βασικές συστάσεις της κατευθυντήριας γραμμής περιλαμβάνουν να μην χορηγούνται συμπληρώματα βιταμίνης D πέρα των κανονικών δόσεων σε υγιείς ενήλικες κάτω των 75 ετών. Και να χορηγούνται υψηλότερες δόσεις από τις κανονικές σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες:

  • Σε παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών για να προληφθεί η διατροφική ραχίτιδα και να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων.
  • Σε άτομα 75 ετών και άνω για να μειωθεί ο κίνδυνος θνησιμότητας από διάφορες αιτίες.
  • Σε έγκυες γυναίκες για να μειωθεί ο κίνδυνος προεκλαμψίας, ενδομήτριας θνησιμότητας, πρόωρου τοκετού και νεογνικής θνησιμότητας.
  • Σε άτομα με προδιαβήτη για να μειωθεί η εξέλιξη σε διαβήτη.

Σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω που έχουν ενδείξεις για θεραπεία με βιταμίνη D συνιστάται η καθημερινή και χαμηλή δόση βιταμίνης D αντί για μη καθημερινή αλλά υψηλή δόση βιταμίνης D.

Scroll to Top