Υγεία των αρθρώσεων: Το πρωινό που τρώει καθημερινά ρευματολόγος για να αποτρέψει την αρθρίτιδα

υγεία των αρθρώσεων

Η ηλικία, οι τραυματισμοί και άλλοι παράγοντες που είναι κάπως εκτός του ελέγχου μας μπορούν να παίξουν ρόλο στην υγεία των αρθρώσεων. Ωστόσο, οι τροφές που καταναλώνετε τόσο κατά το πρωινό όσο και ολόκληρη την ημέρα είναι επίσης κρίσιμες για την ανακούφιση ή την επιδείνωση της αρθρίτιδας.

«Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων», λέει ο Δρ. James Topilow, ρευματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack. «Πολλοί από τους ασθενείς μου παρατήρησαν μια ουσιαστική βελτίωση στη φλεγμονή μετά από μια υγιεινή διατροφή».

Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών μπορεί επίσης να κρατήσει υπό έλεγχο το βάρος, μειώνοντας τον κίνδυνο πόνου που σχετίζεται με τις αρθρώσεις. «Το υπερβολικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο πόνου και βλάβης», σημειώνει ο ειδικός.

Αν και το πρωινό μπορεί να μην είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει να ξυπνάτε καλύτερα, όσον αφορά στις αρθρώσεις σας.

«Τι καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία των αρθρώσεων από το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα φιλικό πρωινό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, στη βελτίωση της κινητικότητας και στην πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων των αρθρώσεων;» αναρωτήθηκε ο γιατρός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ. Topilow παρουσιάζει το αγαπημένο του πρωινό για την υγεία των αρθρώσεων.

Το Νο1 πρωινό του ρευματολόγου για την υγεία των αρθρώσεων και την ανακούφιση της αρθρίτιδας

Ο Δρ. Topilow αποκαλεί αυτό το πρωινό «παραγωγική δύναμη των ωμέγα-3». Τα συστατικά είναι γιαούρτι, μούρα, σπόροι chia και ψιλοκομμένα καρύδια.

Το γεύμα είναι εύκολο (μπορείτε να το φτιάξετε σε λιγότερο από πέντε λεπτά), κρεμώδες και νόστιμο -όλοι σημαντικοί παράγοντες όταν σχεδιάζετε το πρώτο γεύμα της ημέρας σας. Ωστόσο, ο Δρ Topilow λατρεύει επίσης το πόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είναι αυτό το πρωινό.

«Πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, αυτό το πρωινό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζει την υγεία του χόνδρου», λέει ο ειδικός.

Μια μελέτη του 2019 σε σχεδόν 1.500 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν συμπληρώματα ωμέγα-3 ανέφεραν λιγότερο πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις. Ωστόσο, τα καρύδια είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και οι ειδικοί προσπαθούν γενικά να συστήσουν να λαμβάνετε τα θρεπτικά στοιχεία από τη διατροφή σας πριν επιλέξετε συμπληρώματα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 έδειξε ότι τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση της πειραματικής αρθρίτιδας και να βοηθήσουν στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τα μούρα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Αυτά είναι καλά νέα, καθώς η λιγότερη φλεγμονή μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τέλος, το γιαούρτι έχει ασβέστιο, το οποίο ο Δρ. Topilow λέει ότι βοηθά στην ενίσχυση των οστών και των χόνδρων, που είναι ζωτικής σημασίας για υγιείς αρθρώσεις.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top