Η υψηλή καλή χοληστερόλη συνδέεται και με 42% μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια – Ποια τιμή είναι επικίνδυνη

χοληστερόλη

Η καλή χοληστερόλη έχει οφέλη για την υγεία, ειδικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο οι νεότερες επιστημονικές μελέτες είναι ανησυχητικές γιατί την έχουν συνδέσει με την άνοια.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από μία νέα μελέτη, στην οποία, σε μια περίοδο έξι ετών, οι ακαδημαϊκοί παρακολούθησαν ένα τεράστιο πεδίο 18.668 γνωστικά υγιών συμμετεχόντων στη μελέτη, όλοι ηλικίας 65 ετών και άνω. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του πειράματος, 850 συμμετέχοντες (4,6%) διαγνώστηκαν με γνωστική άνοια.

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL-C) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια κάθε αιτίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health: Western Pacific.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τον συσχετισμό μεταξύ άνοιας και HDL χοληστερόλης

Η Sultana Monira Hussain, από το Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια εκ των υστέρων ανάλυση της δοκιμής Aspirin in Reducing Events in the Elderly για να προσδιορίσουν εάν τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης στο πλάσμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο περιστατικού άνοιας σε αρχικά υγιείς ηλικιωμένους.

Η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από 16.703 συμμετέχοντες ηλικίας 70 ετών και άνω από την Αυστραλία και 2.411 συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών και άνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 4,6% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν άνοια σε διάστημα 6,3 ετών. Οι συμμετέχοντες με υψηλή HDL χοληστερόλη (>80 mg/dL) είχαν υψηλότερο κίνδυνο για άνοια (αναλογία κινδύνου, 1,27, διάστημα εμπιστοσύνης 95%, από 1,03 έως 1,58).

Ο κίνδυνος για περιστατικό άνοιας ήταν υψηλότερος σε συμμετέχοντες ηλικίας 75 ετών και άνω έναντι συμμετεχόντων κάτω των 75 ετών σε αναλύσεις με διαστρωματώσεις ηλικίας (αναλογία κινδύνου σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%), 1,42 (1,10 έως 1,83) έναντι 1,02 (0,68 έως 1,51).

Προσαρμογή σε παράγοντες κινδύνου

Κατά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η χώρα, η καθημερινή άσκηση, η εκπαίδευση, η κατανάλωση αλκοόλ, η αλλαγή βάρους με την πάροδο του χρόνου, η βαθμολογία για πολυγονιδιακό κίνδυνο ή μη HDL χοληστερόλης και τον γονότυπο APOE, οι συσχετίσεις παρέμειναν σημαντικές.

«Ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας που σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης φάνηκε να είναι ανεξάρτητος από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου άνοιας, όπως το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, η κατανάλωση αλκοόλ, η εκπαίδευση, ο διαβήτης ή το κάπνισμα», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το γιατί τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης συνδέονται αρχικά με την άνοια. Ως εκ τούτου, έκριναν απαραίτητο να διεξαγάγουν ένα περαιτέρω πείραμα, προκειμένου να αποκοιμηθεί το μυστήριο μια για πάντα.

Ένα επίπεδο HDL χοληστερόλης 40 mg/dl ή υψηλότερο στους άνδρες ενήλικες θεωρείται υγιές, ενώ για τις γυναίκες, τα ποσοστά ανεβαίνουν στα 50 mg/dl. Ωστόσο, ένας αριθμός 80 mg/dl ή μεγαλύτερος θεωρείται ότι βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top