Ταΐζετε το μωρό με το κουτάλι; Νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να κάνει κακό στην ανάπτυξή του

μωρό

Αν ανήκετε κι εσείς στην ευρύτατη κατηγορία των γονέων που ταΐζουν το μωρό τους με το κουτάλι, μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει τέτοιου είδους παραδοσιακές συμβουλές σχετικά με τη διατροφή των παιδιών.

Η κλασική τακτική των γονιών να ταΐζουν το μωρό τους με το κουτάλι για την αποφυγή της ακαταστασίας την ώρα του φαγητού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις μελλοντικές διατροφικές τους συνήθειες και την ανάπτυξή τους, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα.

Ποια είναι η καλύτερη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέρφια – Η ιδανική στιγμή για δεύτερο μωρό

Τι είναι ο τροφικός απογαλακτισμός και πώς επηρεάζει ένα μωρό

Ο τροφικός απογαλακτισμός, ο οποίος ενθαρρύνει τα παιδιά να εξερευνούν μόνα τους τη στερεά τροφή χωρίς κουτάλια και πιρούνια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο υγιή ανάπτυξη. Αυτή η τεχνική βασίζεται στην ελευθερία του παιδιού να αλληλεπιδρά στα οικογενειακά γεύματα με τον δικό του ρυθμό αντί να ταΐζεται με το κουτάλι και οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι ενθαρρύνει τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα στους νέους.

Παρά τις προηγούμενες ανησυχίες ότι αυτή η πρακτική μπορεί να κάνει τα παιδιά να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, τα τελευταία ευρήματα τις καταρρίπτουν.

Η διαιτολόγος και συγγραφέας της μελέτης, Kinzie Matzeller, καθησύχασε τους γονείς μέσω της Daily Mail: «Είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι ο τροφικός απογαλακτισμός του μωρού θα του παρέχει επαρκείς θερμίδες για την ανάπτυξη».

«Ο τροφικός απογαλακτισμός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενσωματώσετε περισσότερες επιλογές και διαφορετικούς τύπους τροφών που το παιδί σας μπορεί να μην λάμβανε διαφορετικά. Συχνά, χρειάζεται το παιδί να εκτεθεί έως και 15 φορές σε ένα τρόφιμο προτού το αποδεχθεί, επομένως η επιμονή είναι το κλειδί», πρόσθεσε.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τον τροφικό απογαλακτισμό στα μωρά

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Society for Nutrition στο Σικάγο, παρακολούθησε 70 υγιή βρέφη πέντε μηνών κατά τη διάρκεια του τροφικού απογαλακτισμού τους, με τους φροντιστές να καταγράφουν τρεις ημέρες της πρόσληψης κάθε τροφής από τα μωρά.

Το «μαγικό κόλπο» για να κάνετε το μωρό να ησυχάσει και να κοιμηθεί – Τι αποκαλύπτει ειδικός

Για να ταξινομηθεί ως διαδικασία που καθοδηγείται από μωρά, λιγότερο από το 10% των θερμίδων των βρεφών έπρεπε να προέρχονται από πολτοποιημένες παιδικές τροφές. Η έρευνα δεν βρήκε σημαντική διαφορά στην ενεργειακή πρόσληψη μεταξύ του τροφικού απογαλακτισμού και της παραδοσιακής μεθόδου ταΐσματος με το κουτάλι.

Ωστόσο, ο τροφικός απογαλακτισμός συσχετίστηκε με μεγαλύτερη αύξηση του βάρους για την ηλικία και του βάρους για το ύψος του παιδιού, υποδεικνύοντας υψηλότερες τροχιές ανάπτυξης για αυτά τα παιδιά.

Συμβουλές για να δοκιμάσετε τη μέθοδο του τροφικού απογαλακτισμού

Για τους γονείς που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν αυτή τη μέθοδο, οι ερευνητές πρότειναν μαλακά φρούτα, λαχανικά στον ατμό, τυρί και μικρά κομμάτια κρέατος, καθώς είναι εύκολο να τα χειριστούν και να τα μασήσουν τα μωρά.

Συνέστησαν επίσης μια ποικίλη διατροφή και συμβούλευσαν ότι τα τρόφιμα θα πρέπει να προσφέρονται ως μπαστούνια περίπου στο μέγεθος της γροθιάς του παιδιού για να αποφευχθεί ο πνιγμός.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μητέρες με μεγαλύτερη εκπαίδευση και υψηλότερα εισοδήματα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο τροφικού απογαλακτισμού του μωρού, υποδηλώνοντας ότι οι πιο πλούσιες οικογένειες μπορεί να έχουν τον επιπλέον χρόνο και τους πόρους που απαιτούνται για να ακολουθήσουν αυτήν την προσέγγιση.

Η ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει περαιτέρω πιθανές διατροφικές διαφορές μεταξύ των δύο μεθόδων τροφικού απογαλακτισμού σε μελλοντική έρευνα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top