7 σημάδια ενός δυστυχισμένου γάμου που θα οδηγηθεί στο διαζύγιο

διαζύγιο

Το να είσαι σε έναν γάμο χωρίς αγάπη  είναι εξουθενωτικό. Και μπορεί να μην ξέρετε πώς φτάσατε σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, τα προβλήματα γάμου σπάνια αναπτύσσονται από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν 7 σημάδια του γάμου που θα οδηγηθεί σε διαζύγιο.

Κάθε σύντροφος συχνά απλώς προσπαθεί να επιβιώσει από την καθημερινή ενασχόληση της ζωής που σπάνια κοιτάζει πίσω για να δει τη σωρευτική ζημιά.

Αυτά είναι 7 σημάδια ενός δυστυχισμένου γάμου που εσείς και ο σύζυγός σας πρέπει να διορθώσετε το συντομότερο δυνατό αν δεν θέλετε να καταλήξετε σε διαζύγιο.

  1. Δυσκολεύεσαι να μιλήσεις πολιτισμένα.
  2. Υπάρχει πολλή σιωπή μεταξύ σας.
  3. Επιτρέπετε σε 4 δυσλειτουργικές συμπεριφορές να μπουν στο γάμο σας.
  4. Δεν κάνεις πια σεξ
  5. Δεν υπάρχει ποιοτικός χρόνος — και ίσως δεν σας νοιάζει για αυτό.
  6. Αγνοείτε τη διαίσθησή σας.
  7. Δεν κάνετε κανένα βήμα προς την αποκατάσταση του γάμου σας.

 

1. Δυσκολεύεσαι να μιλήσεις πολιτισμένα.

Ίσως νιώθετε πληγωμένοι και αδικημένοι από τον σύντροφό σας, κάνοντας την επικοινωνία απλά δύσκολη . Κάθε συζήτηση διαλύεται σε καυγά γιατί νιώθεις ότι η άποψή σου δεν ακούγεται. Εσείς και ο σύντροφός σας περιγράφετε κάθε ελάττωμα και σφάλμα του παρελθόντος. Και οι δύο καταλήγετε να φωνάζετε γιατί ο καθένας σας είναι γεμάτος συναισθήματα.

Χρειάζεται προσπάθεια για να ακούσεις ενεργά. Συχνά, ειδικά μετά από πολλά χρόνια με τον σύζυγό σας, σταματάτε να ακούτε ενεργά και αρχίζετε να κάνετε υποθέσεις. Και αν όλες οι επικοινωνίες σας είναι γεμάτες υποθέσεις, δεν θα νιώσετε ποτέ ότι σας ακούνε. Ούτε ο σύζυγός σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το πραγματικό πρόβλημα (συνήθως μια σύγκρουση αξιών, προσδοκιών, στόχων κ.λπ.) υπάρχει κάτω από τις επιφανειακές λεπτομέρειες του προβλήματος.

Έτσι, η μη ενεργή ακρόαση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κολλημένοι επαναλαμβάνοντας το ίδιο επιχείρημα επανειλημμένα. Εσείς οι δύο παλεύετε τόσο σκληρά για να ακουστείτε και κανείς δεν ακούει για να επικυρώσει τα συναισθήματα και να εργαστεί για μια πραγματική λύση.

2. Υπάρχει πολλή σιωπή μεταξύ σας.

Εναλλακτικά, η σιωπή είναι διάχυτη γιατί νιώθεις ότι δεν έχεις τίποτα να πεις. Ίσως ο περιορισμός της επαφής διατηρεί την ηρεμία. Ίσως νιώθετε ότι πρέπει να τακτοποιήσετε τις σκέψεις σας πριν μπείτε στον πειρασμό να συζητήσετε τα συζυγικά σας ζητήματα με άλλους. Ίσως, για τους δικούς σας λόγους, να έχει νόημα και μόνο να αποφεύγετε τον σύντροφό σας. Ο σύντροφός σας πρέπει να είναι το άτομο με το οποίο θέλετε να μοιραστείτε τα καλύτερα και τα χειρότερα κομμάτια της ημέρας σας.

Θα πρέπει να είναι αυτοί που μπορούν να μοιραστούν με ασφάλεια τα πιο ευάλωτα συναισθήματά σας. Αυτή η συναισθηματική οικειότητα είναι η βάση ενός ισχυρού γάμου.

Όταν επιλέγετε να πάτε αλλού για αυτή την υποστήριξη, αποκλείετε τον σύντροφό σας. Σύμφωνα με τη Δρ. Shirley Glass και τη Jean Staeheli, συγγραφείς του “Not Just Friends”, το να επιλέγεις να μοιράζεσαι τα σημαντικά μέρη της ημέρας σου ή τα συζυγικά σου προβλήματα με άλλους ανοίγει παράθυρα σε αυτούς και χτίζει έναν τοίχο ανάμεσα σε σένα και τον σύζυγό σου.

Όσο περισσότερα εμπόδια ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να ξεπεράσετε. Αλλά το πιο σημαντικό, τόσο περισσότερο μπορείτε να ανοίξετε τον εαυτό σας σε εξωσυζυγικές υποθέσεις .

3. Επιτρέπετε σε 4 δυσλειτουργικές συμπεριφορές να μπουν στο γάμο σας.

Σύμφωνα με τον John Gottman , ψυχολόγο ερευνητή, ο γάμος σας οδηγεί σε προβλήματα εάν κυριαρχούν σε εσάς ή στην επικοινωνία του συντρόφου σας: επικριτική συμπεριφορά, αμυντικότητα, περιφρόνηση και επιθετικότητα.

Η κριτική είναι να προσφέρεις μια προσεκτική κρίση για το τι θεωρείς τα καλά και τα κακά μέρη ενός πράγματος. Η επικριτική συμπεριφορά τείνει να είναι βαθύτερη επειδή κρίνει τα πλεονεκτήματα και τα ελαττώματα κάποιου. Η κριτική σε μια σχέση επικεντρώνεται στη δράση, η επικριτική συμπεριφορά επικεντρώνεται στον χαρακτήρα του συντρόφου σας.

Περιφρόνηση είναι όταν συμπεριφέρεσαι στους άλλους με ασέβεια , τους κοροϊδεύεις, τους χλευάζεις, τους φωνάζεις .Κάνει τον άλλον να νιώθει αναξιόπιστος και ανάξιος, ενώ εσύ έχεις τοποθετήσει τον εαυτό σου (εν γνώσει του ή όχι) σε μια θέση ηθικής υπεροχής.

4. Δεν κάνεις πια σεξ

Το σεξ δεν είναι μόνο υγιές για τη συναισθηματική σας υγεία αλλά και για τη γενική υγεία της σχέσης σας. Το τακτικό σεξ με τον σύντροφό σας βελτιώνει την αυτοπεποίθησή σας, κάτι που αντανακλά στον γάμο σας. Μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή σας και την αίσθηση ότι είστε ένα ελκυστικό, επιθυμητό άτομο.

Όταν κάνετε σεξ, εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον και αυτό δημιουργεί αυξημένη οικειότητα. Ναι, όλοι έχουμε σωματικές ορμές για σεξ, αλλά υπάρχει ανάγκη και για συναισθηματική ολοκλήρωση. Η οικειότητα δημιουργεί αυτή την επιθυμία να είστε κοντά και να δεθείτε με τον σύντροφό σας, οδηγώντας σε βελτιωμένη συζυγική ικανοποίηση, συναισθηματική ευημερία και ευτυχία.

Σύμφωνα με τη σεξολόγο και θεραπευτή σχέσεων Μέγκαν Φλέμινγκ, Ph.D. , αν κάνετε σεξ λιγότερο από δέκα φορές το χρόνο, θα έχετε πρόβλημα! Η σεξουαλική και συναισθηματική οικειότητα διαχωρίζει τη ρομαντική σχέση με τον σύντροφό σας από όλες τις άλλες σχέσεις που έχετε.

5. Δεν υπάρχει ποιοτικός χρόνος — και ίσως δεν σας νοιάζει για αυτό.

Κρατάτε τις αποστάσεις από τον σύζυγό σας όταν έχετε την ευκαιρία; Ξοδεύετε χρόνο σε διαφορετικά δωμάτια στο σπίτι; Απομακρύνεστε στις κοινωνικές συγκεντρώσεις;

Εάν αποφεύγετε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τον σύζυγό σας, αποσυνδέεστε και μεγαλώνετε όλο και περισσότερο την απόσταση μέρα με τη μέρα. Αυτή η απόσταση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε εσάς και τον σύντροφό σας: Δεν εκτιμάτε πλέον τη σχέση στο βαθμό που νοιάζεστε για το χρόνο μαζί του.

Όλα οι σχέσεις χρειάζονται φροντίδα και καλλιέργεια. Ακριβώς όπως το παιδί, το κατοικίδιο ζώο ή το φυτό στο σπίτι σας – χωρίς φροντίδα, η σχέση σας δεν μπορεί να επιβιώσει.

6. Αγνοείτε τη διαίσθησή σας.

Αφιερώστε λίγο τώρα και κλείστε τα μάτια σας. Εστιάστε μόνο στην αναπνοή σας και συνεχίστε να το κάνετε μέχρι να νιώσετε μια ηρεμία να σας κυριεύει. Σε αυτή την ήρεμη κατάσταση, αναρωτηθείτε: «Είμαι σε έναν δυστυχισμένο γάμο;»

Η μικρή φωνή στο έντερό σας που απαντά είναι η διαίσθησή σας. Είναι εύκολο να αγνοήσετε τη φωνή στο κεφάλι σας, αλλά η μικρή φωνή γνωρίζει την αλήθεια σας. Δεν μπορείτε να αγνοείτε τα γεγονότα για πάντα.

Και όσο περισσότερο το κάνετε, τόσο περισσότερη (μερικές φορές) ανεπανόρθωτη ζημιά μπορεί να γίνει στον γάμο σας.

Βρείτε ξανά την ηρεμία και συνεχίστε να ρωτάτε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις :  Ο γάμος μου λειτουργεί; Αγαπώ τον σύζυγό μου; Πόσο ασφαλής νιώθω; Αγαπημένος; Τι μπορώ να κάνω για να διορθώσω τον γάμο μου; Θέλω καν να φτιάξω τον γάμο μου;

Όποια και αν είναι οι ερωτήσεις που αισθάνεστε ότι πρέπει να ρωτήσετε, επιτρέψτε τους να εμφανιστούν. Η ηρεμία είναι το κλειδί για να ακούσετε τη διαίσθησή σας επειδή προέρχεται από την καρδιά σας. Και συνήθως η πρώτη απάντηση είναι από το ένστικτό σας.

7. Δεν κάνετε κανένα βήμα προς την αποκατάσταση του γάμου σας.

Ένας τρόπος για να γίνει διάκριση μεταξύ μιας συζυγικής αποτυχίας και ενός βαθύτερου ζητήματος είναι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις, “Πόσο καιρό ο γάμος μου είναι έτσι; Και η κατάσταση επιδεινώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου;”

Όλα τα ζευγάρια βιώνουν δύσκολες περιόδους στο γάμο τους. Ωστόσο, εάν η συζυγική σας κρίση έχει διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια χωρίς σημάδια βελτίωσης, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε συμβουλή ειδικών .

Δυστυχώς, το μέσο ζευγάρι περιμένει έξι χρόνια από τη στιγμή που θα αρχίσει να αναγνωρίζει τα προβλήματα της σχέσης μέχρι τη στιγμή που θα δοκιμάσει τη θεραπεία. Έξι χρόνια είναι πολύς χρόνος για να ρωτήσεις: «Είσαι σε έναν δυστυχισμένο γάμο;»

Και σε έξι χρόνια, μπορούν να γίνουν πολλές ζημιές. Αυτό που θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει ως μικρά λάθη στο γάμο μπορεί να διαβρωθεί σε σημαντικές παραβάσεις που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

Loading Poll…
Όλο Υγεία

Scroll to Top