Τι αποκαλύπτει το φιλί για τη σχέση σας

φιλί

Ένα φιλί μπορεί να μεταφέρει ένα εκατομμύριο συναισθήματα, τα οποία οι λέξεις ενδέχεται να μην μπορούν να εκφράσουν. Το φιλί δεν είναι απλώς μια απλή σωματική επαφή. Είναι ένας τρόπος να εκφράσετε αγάπη και στοργή προς τον σύντροφό σας.

Είτε πρόκειται για ένα πεταχτό φιλί στο μάγουλο και το μέτωπο είτε για ένα παθιασμένο φιλί στα χείλη, κάθε στυλ φιλιού έχει τη δική του γοητεία. Είναι ενδιαφέρον ότι ο τρόπος που φιλάτε τον/τη σύντροφό σας λέει πολλά για τη σχέση σας. Για παράδειγμα, ένα φιλί στο μέτωπο δείχνει τη φροντίδα του συντρόφου σας, ενώ ένα απαλό φιλί στα χέρια σας είναι σημάδι ότι αρέσετε σε ένα άτομο. Θέλετε να μάθετε τι δείχνουν άλλα στυλ φιλιού; Συνεχίσετε να διαβάζετε.

Γιατί φιλιόμαστε;

Φιλιόμαστε για αγάπη, για τύχη, για να πούμε γεια και αντίο. Υπάρχει επίσης και ο έρωτας. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει κάποια επιστήμη πίσω από αυτή την παράξενη αλλά απολαυστική συμπεριφορά.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς προέκυψε το φιλί και γιατί το κάνουμε. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το φιλί είναι μια μαθησιακή συμπεριφορά, καθώς περίπου το 10% των ανθρώπων δεν φιλούν καθόλου και πολύ λιγότεροι φιλούν με ρομαντική ή σεξουαλική πρόθεση. Άλλοι πιστεύουν ότι το φιλί είναι ενστικτώδες και έχει τις ρίζες του στη βιολογία.
Το φιλί προκαλεί μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλό σας, συμπεριλαμβανομένης μιας έκρηξης της ορμόνης ωκυτοκίνης. Συχνά αναφέρεται ως η «ορμόνη της αγάπης», επειδή προκαλεί συναισθήματα στοργής και δεσμού.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, η ωκυτοκίνη βοηθά τους άνδρες να δεθούν με τη σύντροφό τους και να παραμείνουν μονογαμικοί. Οι γυναίκες βιώνουν μια πλημμύρα ωκυτοκίνης κατά τη διάρκεια του τοκετού και του θηλασμού, ενισχύοντας τον δεσμό μητέρας-παιδιού.

Πολλοί πιστεύουν ότι το φιλί προήλθε από την πρακτική του ταΐσματος. Όπως τα πουλιά ταΐζουν με σκουλήκια τα μικρά τους πουλάκια, οι μητέρες συνήθιζαν – και μερικές ακόμα συνεχίζουν – να ταΐζουν τα παιδιά τους με μασημένη τροφή.

Επιπλέον όταν φιλάτε κάποιον που σας αρέσει απελευθερώνεται ντοπαμίνη. Αυτή και άλλες «ορμόνες της ευτυχίας» σας κάνουν να νιώθετε ευφορία. Όσο περισσότερες λαμβάνετε από αυτές τις ορμόνες, τόσο περισσότερο τις αναζητά το σώμα σας. Για μερικούς, αυτό μπορεί να είναι πιο εμφανές στην αρχή μιας σχέσης – ειδικά αν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας αφιερώνεται στα φιλιά.

Εάν μπορείτε να διατηρήσετε έναν σταθερό ρυθμό φιλιών μετά από την αρχή της σχέσης, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη αυτών των ορμονών της ευτυχίας.

Ίσως μάλιστα να έχετε μια πιο ικανοποιητική σχέση. Μελέτη έδειξε ότι τα ζευγάρια σε μακροχρόνιες σχέσεις που φιλιόντουσαν συχνά ανέφεραν αυξημένη ικανοποίηση από τη σχέση τους.

Τι σημαίνει τι κάθε ξεχωριστό φιλί για τη σχέση σας

Ρίξτε μια ματιά σε μερικά είδη φιλιού και δείτε τι σημαίνει για τη σχέση σας.

Στο μέτωπο

Το φιλί στο μέτωπο είναι μια από τις πιο γλυκές χειρονομίες που μπορεί να κάνει κανείς στον/στη σύντροφό του. Δείχνει την αγάπη, τον σεβασμό και τη φροντίδα του. Σημαίνει επίσης ότι ο σύντροφός σας είναι προστατευτικός για εσάς και το φιλί είναι μια απαλή υπενθύμιση ότι δεν θέλει ποτέ να σας πληγώσει. Υποδηλώνει επίσης εμπιστοσύνη.

Στα χέρια

Ένα φιλί στα χέρια μπορεί να είναι πρόδρομος για πολλά άλλα πράγματα! Θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη φιλίας, ή θα μπορούσε να δείχνει την προθυμία να πάει η φιλία στο επόμενο επίπεδο. Είναι μια χειρονομία που δείχνει ότι το άτομο σας θαυμάζει και θέλει να μείνει σε επαφή μαζί σας.

Στον λοβό του αυτιού

Ένα φιλί στον λοβό του αυτιού είναι παθιασμένο και αισθησιακό. Είναι ένα σαφές σημάδι ότι αυτός που σας φιλάει είναι έτοιμος για κάποιο ειδύλλιο. Επιπλέον, αυτό το φιλί μπορεί να αποδειχτεί ως προκαταρκτικό για σεξ.

Γαλλικό φιλί

Αυτό το φιλί σημαίνει ότι ο/η σύντροφός σας και εσείς είστε απόλυτα άνετοι μεταξύ σας. Δείχνει ότι και οι δύο ενδιαφέρονται να εξερευνήσετε ο ένας τον άλλον και απολαμβάνετε τη σχέση σας. Αυτό το φιλί μπορεί να συνοδεύει πολλές συγκινητικές και άλλες αισθησιακές δραστηριότητες που και πάλι είναι ένδειξη ότι και οι δύο δεν μπορείτε να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά ο ένας από τον άλλο.

Στο μάγουλο

Αυτό το φιλί έχει να κάνει με την προσμονή. Μπορεί απλώς να είναι μια πλατωνική χειρονομία που δείχνει τη φροντίδα του συντρόφου σας. Δηλώνει τη στοργή, την υποστήριξη και τη φιλία του. Από την άλλη πλευρά, αν γίνει με πάθος, μπορεί να συνεπάγεται κάποια δράση ανάμεσα στα σεντόνια τις επόμενες στιγμές.

Στο πάνω χείλος

Το φιλί με ένα χείλος έχει να κάνει με το πάθος, τη λαγνεία και τη βαθιά στοργή. Είναι ένα μυστικό σήμα ότι ο σύντροφός σας είναι τρελός για εσάς και θέλει να απολαύσει κάθε στιγμή μαζί σας.

Πεταχτό φιλί στο στόμα

Καθώς μια σχέση βαθαίνει, ένα πεταχτό φιλί στο στόμα είναι σημάδι οικειότητας, καθώς μπορεί να είναι ένας  τρόπος να πείτε «γεια» ή «αντίο» στον σύντροφό σας.

Scroll to Top