Μια ανάσα πριν το διαζύγιο, σώζεται ο γάμος;

divorce

Μπορεί στην εκπνοή του χρόνου, να αλλάξει το σχεσικό παιχνίδι και αντί να χωρίσετε δια παντός, να είστε και πάλι μαζί, πιο δυνατοί και περισσότερο αγαπημένοι;

 

Εδώ και καιρό νιώθετε ότι οι κακές μέρες είναι περισσότερες από τις καλές. Ζείτε περισσότερο σαν συγκάτοικοι παρά σαν εραστές, και η σπίθα που είχατε κάποτε έχει εξασθενήσει. Στο μυαλό σας θεωρείτε ότι δώσατε τον καλύτερό σας εαυτό. Το να πάρετε διαζύγιο είναι μια τεράστια απόφαση, ειδικά αν υπάρχει πιθανότητα να ξαναφτιάξετε ό,τι έχει χαθεί. Μπορούν άραγε οι δυστυχισμένοι γάμοι να γίνουν ξανά ευτυχισμένοι; Ναι, μπορείτε να διορθώσετε τον γάμο σας, αλλά θα είναι επώδυνο. Εάν εσείς και ο/η σύντροφός σας είστε πρόθυμοι να δουλέψετε, είστε σε θέση να αναγνωρίσετε πραγματικά τον ρόλο σας στην κατάσταση του γάμου σας και προσπαθήσετε ενεργά να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας, με τρόπο που να ταιριάζει καλύτερα στη σχέση σας, τότε ναι, ο γάμος μπορεί να διορθωθεί.

Πώς να σώσετε έναν δυστυχισμένο γάμο

Οι Dr. John και Julie Gottman στο βιβλίο τους «The Seven Principles for Making Marriage Work» αναφέρουν ότι είναι λυπηρό μια καλή σχέση να πεθαίνει επειδή δεν έλαβε την τροφή και τον σεβασμό που χρειάζεται για να επιβιώσει. Το διαζύγιο και οι χωρισμοί δεν χρειάζεται να είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρόποι για να σώσετε τον γάμο σας.

Αποδεχθείτε την αλήθεια για τον γάμο σας

Μπορεί να χρειαστεί θάρρος, χρόνος και δύναμη για να καταφέρετε επιτέλους να το πείτε δυνατά, αλλά όσοι βρίσκονται μέσα σε έναν δυστυχισμένο γάμο, βαθιά μέσα τους έχουν αποδεχτεί τη συζυγική τους αλήθεια. Η αποδοχή δεν σημαίνει ότι επιθυμείτε ο γάμος σας να παραμείνει έτσι. Αποδοχή σημαίνει ότι βλέπετε την αλήθεια και αποδέχεστε την πραγματικότητα. Αποδοχή σημαίνει ότι παίρνετε συνειδητές αποφάσεις για το πώς να προχωρήσετε από εδώ και πέρα. Το να αποδεχτείτε την αλήθεια δεν σημαίνει να μείνετε σε έναν δυστυχισμένο γάμο αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα και διαζύγιο. Αντίθετα, είναι ένα σημείο εκκίνησης για το επόμενο βήμα, ώστε να μπορέσετε να κάνετε το πρώτο βήμα προς την ευτυχία για εσάς και τον σύντροφό σας.

Θρηνήστε την απώλεια των ονείρων σας

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ενθουσιασμένοι που θα παντρευτούν! Ξεχειλίζουν από ελπίδες, όνειρα και θετικές προσδοκίες για το μέλλον τους ως ζευγάρι. Κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς ότι δεν θα συμβεί αυτό ποτέ χωρίς προσπάθεια. Και δυστυχώς για κάποιους, δεν θα συμβεί. Η θλίψη κάνει την εμφάνισή της όταν έρχεται η απώλεια. Και ένα διαλυμένο όνειρο ή μια προσδοκία είναι απώλεια. Επιτρέποντας στον εαυτό σας να θρηνήσει, μπορείτε να αποκτήσετε νέα προοπτική για τον εαυτό σας, τη ζωή σας, τον γάμο σας και τον σύντροφό σας. Μπορεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την αλλαγή.

Ακούστε την εσωτερική σας φωνή

Ο αγώνας ενός δυστυχισμένου γάμου και ο συναισθηματικός πόνος που προκαλεί μπορεί να είναι συντριπτικός. Μπορεί να σας εξαντλήσει, να σας κάνει να παραιτηθείτε. Ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να κρατάτε τον εαυτό σας απασχολημένο είναι πιο εύκολο από το να αντιμετωπίσετε τόσο τον εαυτό σας όσο και τον γάμο σας. Καθορίστε τους στόχους που θέλετε να πετύχετε για τη ζωή σας και για το τι θέλετε από τη σχέση σας. Γίνετε συγκεκριμένοι! Αυτοί οι στόχοι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μια συζήτηση με τον σύντροφό σας σχετικά με το τι περιμένει ο καθένας σας στο μέλλον. Μέσω αυτής της συζήτησης, μπορείτε να κατανοήσετε τι είναι εφικτό από τον καθένα σας, τι όχι και πού μπορείτε να συμβιβαστείτε και οι δύο. Η συζήτηση για τους στόχους, ενδέχεται να λειτουργήσει ως αφετηρία για να ξεκινήσετε να δουλεύετε κι οι δυο τη σχέση σας. Ή μπορεί να σας δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποφασίσετε να χωρίσετε τους δρόμους σας.

Βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας συμμετέχει στην αλλαγή

Και οι δύο σύντροφοι σε έναν δυστυχισμένο γάμο πρέπει να είναι πρόθυμοι να πουν: «Ναι, μπορούμε να σώσουμε το δυστυχισμένο γάμο μας». Και οι δύο πρέπει να θέλουν να κάνουν τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να σώσουν τη σχέση τους. Ίσως είναι δύσκολο να αφήσετε στην άκρη την προηγούμενη αφήγηση και να ξαναγράψετε μια καινούργια. Ίσως απαιτείται προσπάθεια για να αλλάξετε τον τρόπο που πάντα απαντούσατε ο ένας στον άλλο. Μπορεί επίσης να σας είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε ένα ζήτημα που ανοίγει ο σύντροφός σας εάν δεν το βλέπετε κι εσείς έτσι. Αλλά αυτό χρειάζεται να γίνει για να έρθει η αλλαγή.

divorce couple

Αναγνωρίστε τι λειτουργεί

Η σχέση σας δεν είναι πάντα κακή, αλλά τώρα μπορεί να σας είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τα καλά όταν υπάρχει τόση απογοήτευση ή διχόνοια. Χρειάζεται να είστε ανοιχτοί στα θετικά. Χρειάζεται να αλλάξετε τον εσωτερικό σας διάλογο όταν είστε δυσαρεστημένοι με τον σύντροφό σας. Αν, για παράδειγμα, εκνευριστείτε γιατί άργησε να γυρίσει το βράδυ στο σπίτι, προσπαθήστε να πείτε: «Είμαι ευγνώμων που έχουμε ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα για να περάσουμε χρόνο οικογενειακά». Μια πιο θετική νοοτροπία επιτρέπει την αποδοχή και μπορεί να βοηθήσει στο ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης.

Θυμηθείτε τα καλά

Όταν πρωτογνωριστήκατε, σας άρεσε να εξερευνάτε νέα μέρη μαζί; Έκανε ο ένας τον άλλον να γελάει; Όταν ένας γάμος αποτυγχάνει, είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν και να θυμηθούν τα πράγματα που κάποτε προσέλκυσαν ο ένας στον άλλον. Εάν τα ζευγάρια μπορούν να θυμηθούν γιατί ερωτεύτηκαν εξαρχής, τότε υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας. Χρησιμοποιήστε αυτά τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις ως βάση για να ξαναχτίσετε ό,τι έχει γκρεμιστεί.

Βάλτε τη σχέση σε προτεραιότητα

Κι οι δυο σύντροφοι χρειάζεται να θέσουν τη βελτίωση της σχέσης ως προτεραιότητα. Αλλά για να γίνει αυτό, κάθε ένας χρειάζεται να έχει αυτογνωσία και να αναρωτηθεί: «Κάνω προσπάθεια σε αυτή τη σχέση ή απλώς ζούμε παράλληλες ζωές;». Ορισμένοι γάμοι χρειάζονται απλώς καλύτερο συντονισμό. Για παράδειγμα, βγείτε ραντεβού ή φύγετε μαζί ένα Σαββατοκύριακο για να ανακτήσετε τη χαμένη σας οικειότητα.

Προσπαθήστε να ακούτε

Μπορεί να σας είναι δύσκολο να ακούσετε την άποψη του συντρόφου σας, ειδικά όταν διαφωνείτε. Αλλά για να σωθεί ένας γάμος από το χείλος του γκρεμού, και οι δυο σύντροφοι χρειάζεται να μπορούν να ακούν κάτι που τους φαίνεται εντελώς παράλογο και να καταλαβαίνουν πώς μπορεί να το βλέπει ο σύντροφός τους.

Αποδεχθείτε το παρελθόν

Ίσως κάποιος από τους δυο να είχε παράλληλη σχέση. Ή ίσως ανακαλύψατε κάτι για τον/την σύντροφό σας που σας ταρακούνησε βαθιά. Ό,τι κι αν είναι αυτό, αν αποφασίσατε να προχωρήσετε μαζί, είναι σημαντικό να αγκαλιάσετε αυτό που συνέβη και να δεσμευτείτε για μια νέα αρχή.

Ζητήστε βοήθεια

Μπορείτε να ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές και να διαβάσετε όλα τα βιβλία του κόσμου, αλλά μερικές φορές η πιο αποτελεσματική επιλογή είναι να δείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας που θα συνεργαστεί μαζί σας για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων. Ένας οικογενειακός θεραπευτής ή θεραπευτής ζεύγους θα παραμένει όσο το δυνατόν πιο ουδέτερος ενώ θα υποστηρίζει και τους δυο συντρόφους εξίσου.

Από την Βαρβάρα Καρπούζου, κλινική ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο, συστημική ψυχοθεραπεύτρια

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top