Πρώην πράκτορας της CIA αποκαλύπτει 6 πράγματα που κάνουν όσοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

συναισθηματική νοημοσύνη

Eνας πρώην πράκτορας της CIA μοιράζεται 6 πράγματα που κάνουν πάντα οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη όταν μιλούν με άλλους και πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Η Rupal Patel  αναλύτρια και πράκτορας πεδίου στη CIA, έγραψε ένα ενδιαφέρον βιβλίο στο οποίο μιλά για τα μαθήματα ζωής που πήρε από την απασχόλησή της στην Αμερικανική Υπηρεσία. Κατά τη θητεία της συμβούλεψε στρατηγούς και κέρδισε Μετάλλια Υπηρεσίας Πολεμικής Ζώνης.

«Στην καριέρα μου στη CIA, ενημέρωσα προέδρους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εργαζομένους στον τομέα της βοήθειας, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και πρεσβευτές. Σε όλες τις αλληλεπιδράσεις μας, η συναισθηματική νοημοσύνη ήταν το κλειδί», εξηγεί στο CNBC και προσθέτει:

Έπρεπε να καταλάβω πραγματικά το κοινό μου. Για να προσεγγίσεις το άλλο άτομο, πρέπει να μιλήσεις τη γλώσσα του. Για παράδειγμα, όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε μια γραφική αναπαράσταση μιας γραπτής έκθεσης, αυτό ακριβώς πήρε.

Με βάση την εμπειρία της  υπάρχουν 6 πράγματα που κάνουν πάντα τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη όταν μιλούν με άλλους:

  1. Δεν πτοούνται από ισχυρά ονόματα
  2. Εξασκούνται και προετοιμάζονται
  3. Έχουν αίσθηση προοπτικής
  4. Ξεκινούν με μικρότερα και εύκολα πράγματα
  5. Κάνουν επιλογές με βάση τις δυνάμεις τους
  6. Ξέρουν γιατί θέλουν να μιλήσουν

 

1.Δεν πτοούνται από ισχυρά ονόματα

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν αγχώνονται από το πόσο σημαντικοί είναι οι άνθρωποι στο δωμάτιο, όπως η παρουσία του αφεντικού τους ή ενός πελάτη υψηλού προφίλ. Ξέρουν να αγνοούν αυτόν τον θόρυβο του περιβάλλοντος και να επικεντρώνονται στην παράδοση του μηνύματός τους.

Αντιμετωπίζουν όλους με ευγένεια και σεβασμό, ανεξάρτητα από τον τίτλο τους. Αυτό είναι που τους κάνει αποτελεσματικούς φορείς επικοινωνίας.

2.Εξασκούνται και προετοιμάζονται

Πριν από μεγάλες παρουσιάσεις ή συναντήσεις, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι κάνουν πρόβες σε αυτά που θέλουν να πουν . Αν εστιάσετε στα νεύρα σας, θα είστε νευρικοί. Αλλά αν εστιάσετε στο περιεχόμενο και την απόδοση των λέξεων σας, θα έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Προετοιμαστείτε λέγοντας τις λέξεις δυνατά. Μπείτε σε μια ισχυρή περσόνα και έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε στα χέρια σας. Στη συνέχεια, συνεχίστε την εξάσκηση μέχρι να γίνει δεύτερη φύση σας.

3.Έχουν αίσθηση της προοπτικής

Μερικές φορές, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, μπορεί να κοροϊδέψετε τον εαυτό σας. Συμβαίνει το λάθος .Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν ότι αν πουν κάτι και πάει στραβά, δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Είτε γίνει δεκτό είτε με σιωπή, μπορούν να συνεχίσουν. Το να μπορείς να καθίσεις στιγμιαία, ή ακόμα και να παραδεχτείς χαριτολογώντας αυτή την αδεξιότητα και μετά να προχωρήσεις, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σε σεβαστούν περισσότερο.

4.Ξεκινούν με μικρότερα και εύκολα πράγματα

Μερικοί από τους καλύτερους δημόσιους ομιλητές που γνωρίζω δεν ξεκίνησαν έτσι. Αλλά οι πιο συναισθηματικά έξυπνοι ανάμεσά τους κατάλαβαν ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης.

Ξεκίνησαν με λιγότερο αγχωτικά μέρη για να μιλήσουν, όπως ο εθελοντισμός ή το πάρτι του συναδέλφου τους. Στη συνέχεια, καθώς αποκτούσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πέρναγαν σε μεγαλύτερα στάδια, όπως για παράδειγμα να είναι κύριοι ομιλητές σε ένα μεγάλο συνέδριο.

5.Κάνουν επιλογές με βάση τις δυνάμεις τους

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ποια μέσα και τα στυλ επικοινωνίας τους λειτουργούν καλύτερα και μπορούν να προσαρμόσουν το μήνυμά τους στην κατάσταση που επικρατεί.

Γνωρίζουν επίσης ότι η αποτελεσματική χρήση της φωνής σας δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε την πραγματική φωνή σας ζωντανά και αυθόρμητα. Μερικές φορές η σύνταξη ενός κειμένου ,ενός email ή ενός γράμματος ,μπορεί να κάνει τη δουλειά εξίσου καλά.

6.Ξέρουν γιατί θέλουν να μιλήσουν

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μιλούν με σκοπό. Θέλετε να προωθηθείτε ή να προχωρήσετε την καριέρα σας; Βελτιώστε τον οργανισμό ή την επιχείρησή σας; Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και μοιραστείτε μια μεγάλη ιδέα.

Η χρήση της φωνής σας έχει να κάνει με το να εκμεταλλευτείς τη δύναμη μέσα σου και να μιλήσεις για τα πράγματα που έχουν σημασία για σένα, όταν έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top