9 σημάδια ότι κάποιος είναι χειριστικός και σας χρησιμοποιεί

χειριστικός

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες και πολλές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθείτε ποιος είναι πραγματικά εκεί για εσάς και ποιος είναι χειριστικός έχει κάτι να κερδίσει από εσάς και σας χρησιμοποιεί.

Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε αν κάποιος σας προσεγγίζει γιατί θέλει να κερδίσει κάτι από τη σχέση σας, κυρίως αν εσείς έχετε πάντα καλές προθέσεις για τους γύρω σας και τέτοιες συμπεριφορές σας είναι ξένες. Συνήθως η συμπεριφορά κάποιου που σας χρησιμοποιεί δεν είναι τόσο εμφανής, καθώς με διακριτικές κινήσεις και χωρίς εσείς να το υποψιαστείτε παίρνει αυτό που θέλει από εσάς. Υπάρχουν όμως εννέα σημάδια που θα σας δώσουν να καταλάβετε ότι κάποιος σας χρησιμοποιεί.

Ποιες είναι τα 9 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σας χρησιμοποιεί

  1. Συνήθως λαμβάνουν, σπάνια δίνουν
  2. Δεν λαμβάνουν υπόψιν τις δικές σας ανάγκες
  3. Δεν είναι κοντά σας στα δύσκολα
  4. Σας προσεγγίζουν κυρίως όταν χρειάζονται κάτι
  5. Δεν χαίρονται πραγματικά με τις χαρές σας
  6. Σας κάνουν να νιώθετε ενοχές όταν διεκδικείτε αυτά που θέλετε
  7. Δεν υπολογίζουν τον χρόνο σας
  8. Είναι πολύ γοητευτικοί όταν θέλουν να σας ζητήσουν κάτι
  9. Το νιώθετε

1.Συνήθως λαμβάνουν, σπάνια δίνουν

Οι υγιείς σχέσεις είναι αμφίρροπες, δηλαδή όλα τα μέλη δίνουν αλλά και παίρνουν συνάμα. Όταν όμως κάποιος σας χρησιμοποιεί θα παρατηρήσετε ότι κυρίως περιμένει να πάρει από εσάς και σπανίως σας δίνει τον χρόνο του, κάποια χάρη, προσοχή. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι όταν σπανίως σας δώσουν κάτι, θα νιώσετε ότι περισσότερο το βλέπουν ως υποχρέωση παρά ως κάποια χάρη.

2.Δεν λαμβάνουν υπόψιν τις δικές σας ανάγκες

Είναι πολύ σημαντικό σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης ο ένας να λαμβάνει υπόψιν και να σέβεται τις ανάγκες του άλλου. Αν κάποιος όμως σας χρησιμοποιεί οι δικές σας ανάγκες θα παραγκωνιστούν, ενώ οι δικές του θα είναι σε προτεραιότητα.

Θα παρατηρήσετε ότι κάποιος που σας χρησιμοποιεί θα είναι απών όταν εσείς τον χρειάζεστε, ενώ οι περισσότερες συζητήσεις σας θα περιστρέφονται γύρω από αυτό και τη ζωή του.. Ενώ οι δικές σας ανάγκες θα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Η σχέση αυτή λοιπόν δεν έχει κάποια ισορροπία , αφού το ένα μέλος λαμβάνει τη δέουσα σημασία και οι ανάγκες του λαμβάνουν τη δέουσα σημασία και το άλλο μέλος είναι παραγκωνισμένο.

3.Δεν είναι κοντά σας στα δύσκολα

Σε όλες τις σχέσεις, είτε ερωτική είτε φιλική, αυτό που θα σας δείξει ότι ο άλλος είναι πραγματικά δίπλα σας είναι η στήριξη του στα δύσκολα. Οι άνθρωποι που είναι κοντά σας γιατί έχουν κάτι να κερδίσουν από τη σχέση τους μαζί σας, συνήθως εξαφανίζονται στις δύσκολες στιγμές και ξανά εμφανίζονται όταν θέλουν κάτι να σας ζητήσουν.

4.Σας προσεγγίζουν κυρίως όταν χρειάζονται κάτι

Στις υγιείς και ειλικρινές σχέσεις και τα δύο μέλη προσφέρουν αλλά και λαμβάνουν. Αν παρατηρήσετε ότι λαμβάνετε μήνυμα όταν ο άλλος θέλει κάποια χάρη ή την βοήθεια σας, τότε αυτό είναι σημάδι ότι η σχέση σας είναι σχέση συναλλακτικής φύσεως και όχι μία σχέση που βασίζεται σε αληθινά αισθήματα. Το άτομο που σας βλέπει ως κάποιον που εκπληρώνει τις ανάγκες του, δεν σας εκτιμάει και δεν σας υπολογίζει όσο νομίζατε .

5.Δεν χαίρονται πραγματικά με τις χαρές σας

Οι αληθινοί φίλοι χαίρονται πραγματικά με τις χαρές σας όπως και λυπούνται με τις λύπες σας και είναι δίπλα σας και στα δύο. Είναι πραγματικά χαρούμενοι για εσάς όταν πετυχαίνετε κάποιον στόχο σας όσο σημαντικό ή ασήμαντο είναι αυτό. Χαίρονται μόνο και μόνο που είστε εσείς χαρούμενοι.

Κάποιος που σας χρησιμοποιεί όμως, θα προσέξετε ότι δεν έχει χαρεί πραγματικά με τις χαρές σας, δεν είναι ενθουσιασμένος όταν του ανακοινώνετε ένα σημαντικό και χαρμόσυνο νέο για εσάς, αλλά προσπαθεί να μειώσει την αξία αυτού του γεγονότος που εσάς σας έχει κάνει να χαρείτε, ή επαναφέρει τη συζήτηση στο άτομο του.

6.Σας κάνουν να νιώθετε ενοχές όταν διεκδικείτε αυτά που θέλετε

Είναι πολύ σημαντικό αλλά και απαραίτητο να διεκδικείτε αυτά που θέλετε, αλλά και να θέτετε τα όρια σας. Κάποιος όμως που σας χρησιμοποιεί μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ενοχές και πως είναι λάθος να θέσετε τα όρια σας.

Σκεφτείτε για παράδειγμα, να πείτε όχι σε μία χάρη που σας ζήτησε που σας φέρνει σε δύσκολη θέση ή απλώς δεν θέλετε να κάνετε, και να σας κάνει να νιώθετε άσχημα για αυτό. Είναι πολύ σημαντικό ή μάλλον πρέπει να λέτε όχι σε αυτά που δεν θέλετε να κάνετε και να μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι μόνο και μόνο επειδή “πρέπει”.

7.Δεν υπολογίζουν τον χρόνο σας

Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και το πως θα τον ξοδέψετε αφορά εσάς και μόνο. Αν λοιπόν κάποιος σας ακυρώνει την έξοδο τελευταία στιγμή, σας ανακοινώνει τα σχέδια για το βράδυ τελευταία στιγμή, ή καθυστερεί όταν κανονίζετε δεν υπολογίζει και δεν σέβεται τον χρόνο σας. Αν κάποιος λοιπόν το κάνει συχνά είναι ένα σημάδι ότι σας χρησιμοποιεί και δε σας υπολογίζει.

8.Είναι πολύ γοητευτικοί όταν θέλουν να σας ζητήσουν κάτι

Η γοητεία μπορεί να είναι ένα πολύ ωραίο χαρακτηριστικό κάποιου, ή και ένας τρόπος να χειρίζεται τους άλλους. Αν κάποιος λοιπόν σας χρησιμοποιεί, θα γίνει όσο πιο γοητευτικός μπορεί μέχρι να πάρει αυτό που θέλει από εσάς. Θα σας κάνει όλο και πιο πολλά κοπλιμέντα, ξαφνικά θα ενδιαφερθεί για τη ζωή σας και γενικά θα αρχίσει να σας δείχνει την προσοχή του όλο και πιο έντονα.

Όταν όμως πάρει αυτό που θέλει από εσάς και δεν του είστε πια χρήσιμος, όλα αυτά τα γοητευτικά στοιχεία σιγά σιγά θα εξαφανιστούν .

9.Το νιώθετε

Να εμπιστεύεστε πολύ το ένστικτο σας, τη φωνή αυτή που σας καθοδηγεί και σας προειδοποιεί όταν κάτι δεν πάει καλά. Το ένστικτο σας μπορεί να βλέπει σημάδια που εσείς αγνοείτε. Οπότε δώστε του προσοχή.

 

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top