Διαζύγιο: Γιατί οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν στη ζωή μετά

διαζύγιο

Οι γυναίκες μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο από τους άνδρες να προσαρμοστούν συναισθηματικά στο διαζύγιο ή τη διάλυση μιας σχέσης, προτείνει μια μεγάλη μακροχρόνια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health.

Στη μελέτη εξετάστηκε η χρήση αντικαταθλιπτικών. Ενώ και τα δύο φύλα αύξησαν τη χρήση αντικαταθλιπτικών πριν και αμέσως μετά από ένα διαζύγιο, χωρισμό ή πένθος, η χρήση αυτών των φαρμάκων από τις γυναίκες ήταν μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών.

Και ενώ η ύπαρξη ενός νέου συντρόφου συσχετίστηκε με μια ελαφρά μείωση της χρήσης αντικαταθλιπτικών και στα δύο φύλα, ήταν ιδιαίτερα βραχύβια στις γυναίκες, δείχνουν τα ευρήματα της μελέτης.

Αύξηση των διαζυγίων μετά τα 50

Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, τα διαζύγια από την ηλικία των 50 ετών και μετά είναι σε άνοδο στις χώρες υψηλού εισοδήματος και κατά συνέπεια, το ίδιο και η ύπαρξη νέων συντρόφων, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η μεταγενέστερη κατάθλιψη είναι επίσης σχετικά συχνή, καθώς εκτιμάται ότι το 10-15% των ατόμων άνω των 55 ετών εμφανίζει κλινικά σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τον ψυχολογικό αντίκτυπο του διαζυγίου/διακοπής σχέσεων ή του πένθους ή μιας νέας σχέσης με τη χρήση αντικαταθλιπτικών.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τα πρότυπα χρήσης αντικαταθλιπτικών μεταξύ 1996 και 2018 σε 228.644 ηλικιωμένους Φινλανδούς ηλικίας 50 έως 70 ετών που είχαν περάσει από διαζύγιο, διάλυση σχέσης ή πένθος, καθώς και τον αντίκτυπο της επακόλουθης εύρεσης νέου συντρόφου.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Συνολικά, 85.031 (37%) ήταν χήροι/χήρες, 75.009 (33%) ήταν διαζευγμένοι και 68.604 (30%) σταμάτησαν να ζουν με έναν σύντροφο ως αποτέλεσμα ενός χωρισμού. Στη συνέχεια, 53.460 άτομα συνήψαν μια νέα σχέση μέσα σε 2 έως 3 χρόνια, κατά μέσο όρο, εκ των οποίων οι 31.238 μετά από χωρισμό, οι 15.958 μετά από διαζύγιο και οι 6.264 μετά τον θάνατο του συντρόφου τους.

Περισσότεροι άντρες παρά γυναίκες βρήκαν ξανά σύντροφο μετά από πένθος ή διάλυση σχέσης. Δεν υπήρχαν εμφανείς διαφορές φύλου στην ύπαρξη νέου συντρόφου μετά από ένα διαζύγιο.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι είχαν πεθάνει αύξησαν τη χρήση αντικαταθλιπτικών μεταξύ 4 και 1 έτους πριν από το συμβάν, με απότομη αύξηση τους 3 μήνες πριν και τους 3 μήνες μετά: λίγο λιγότερο από 5,5% στους άνδρες και σχεδόν 7% στις γυναίκες. Η χρήση μειώθηκε στη συνέχεια, αλλά παρέμεινε υψηλότερη από πριν.

Ομοίως, η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε τους 6 μήνες πριν το διαζύγιο και για τα δύο φύλα: κατά 5% στους άνδρες και κατά 7% στις γυναίκες. Αμέσως μετά υποχώρησε και για άνδρες και γυναίκες και σταθεροποιήθηκε μετά από 1 χρόνο. Παρέμεινε όμως υψηλότερη από πριν από το διαζύγιο.

Οι γυναίκες που βίωσαν χωρισμό αύξησαν σημαντικά τη χρήση αντικαταθλιπτικών τα 4 χρόνια που προηγήθηκαν του συμβάντος. Οι άνδρες αύξησαν επίσης τη χρήση αυτών των φαρμάκων, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό: λίγο περισσότερο από 3% σε σύγκριση με 6% στις γυναίκες.

Μέσα σε ένα χρόνο, η χρήση αντικαταθλιπτικών μειώθηκε στο επίπεδο που ήταν 12 μήνες πριν από το χωρισμό και στη συνέχεια παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο μεταξύ των ανδρών. Αλλά ήταν διαφορετικά για τις γυναίκες, καθώς η χρήση μειώθηκε ελαφρώς αμέσως μετά, και ήταν βραχύβια, αυξάνοντας ξανά από τον πρώτο χρόνο και μετά.

Οι λόγοι πίσω από τη «δυσκολία» των γυναικών στο διαζύγιο

«Η μερική ανάκαμψη και η συνεχής αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών φαίνεται να υποστηρίζουν το μοντέλο συζυγικών πόρων που… υποδηλώνει ότι η απώλεια του συντρόφου μπορεί να επιφέρει στρεσογόνες αλλαγές στις συνθήκες ζωής (π.χ. μειωμένο εισόδημα του νοικοκυριού, απώλεια κοινωνικής υποστήριξης) που επιμένουν ή συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου», εξηγούν οι ερευνητές.

«Το μοντέλο των πόρων εξακολουθεί να φαίνεται να ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες που χώρισαν από τη συμβίωση παρά για τους άντρες», προσθέτουν.

Παρατηρήθηκαν επίσης μικρές πτώσεις στη χρήση αντικαταθλιπτικών που σχετίστηκαν με την ύπαρξη νέου συντρόφου, αλλά ήταν βραχύβιες καθώς η χρήση αυτών των φαρμάκων επέστρεψε στο επίπεδο που παρατηρήθηκε πριν από τον νέο σύντροφο ή παρέμεινε ακόμη υψηλότερη δύο χρόνια μετά, «υποστηρίζοντας το φαινόμενο του μήνα του μέλιτος που τεκμηριώνεται σε προηγούμενη έρευνα, ιδιαίτερα μεταξύ των πενθούντων», σημειώνουν οι ερευνητές.

Αν και οι διαφορές στους ρόλους των φύλων μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση ορισμένων από τις βαρύτερες συνέπειες για την ψυχική υγεία για τις γυναίκες, συνήθως έχουν καλύτερα κοινωνικά δίκτυα από τους άνδρες για να μετριάσουν ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις, προτείνουν οι ερευνητές.

«Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη χρήση αντικαταθλιπτικών που σχετίζεται με τη διάλυση των σχέσεων μεταξύ των γυναικών στη μελέτη μας μπορεί πράγματι να σχετίζονται με το γεγονός ότι το κόστος της διάλυσης ενός γάμου για την ψυχική υγεία πέφτει περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες», γράφουν και συνεχίζουν:

«Οι μικρότερες μειώσεις στη χρήση αντικαταθλιπτικών που σχετίζεται με έναν νέο σύντροφο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες μπορεί να σχετίζονται με τις εξηγήσεις ότι ο γάμος ωφελεί την ψυχική υγεία των ανδρών σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι των γυναικών και ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να αναζητήσουν συναισθηματική υποστήριξη από τον νέο σύντροφο», προσθέτουν.

«Επιπλέον, οι γυναίκες μπορεί να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες για τη διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των οικογενειών, όπως αυτές με τα παιδιά του συντρόφου, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ψυχική τους υγεία», καταλήγουν.

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να καθορίσει την αιτία. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν διάφορους περιορισμούς στα ευρήματά τους, όπως η αδυναμία να λάβουν υπόψη τον αριθμό και τη διάρκεια των σχέσεων. Τα δίκτυα υποστήριξης της οικογένειας και οι ρυθμίσεις διαβίωσης, που δεν εξετάστηκαν πλήρως, μπορεί επίσης να είχαν κάποια επίδραση στη χρήση αυτών των φαρμάκων.

Αλλά τονίζουν, «τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τις προκλήσεις της προσαρμογής στη διάλυση των γάμων στη μετέπειτα ζωή και τη σχετική ανάγκη για υποστήριξη».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top