Η «γλώσσα της αφής» είναι τo κλειδί για έναν ευτυχισμένο γάμο – Κάντε το τεστ των 7 ερωτήσεων

γλώσσα επικοινωνίας

Αν είστε χρήστης του TikTok, πιθανότατα έχετε ακούσει για τη «γλώσσα της αγάπης». Ο δημοφιλής στους συμβούλους ζευγαριών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όρος, βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε άτομο έχει έναν ιδανικό τρόπο να επικοινωνήσει την αγάπη του.

Αυτές οι εκφράσεις εμπίπτουν ευρέως σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες που εκτείνονται από λεκτικές επιβεβαιώσεις έως δώρα. Αλλά μπορεί να υπάρχουν περισσότερες γλώσσες που μπορείτε να μάθετε εσείς και ο σύντροφός σας, σύμφωνα με την κοινωνική ψυχολόγο Sara Nasserzadeh.

Στο νέο της βιβλίο, με τίτλο «Love by Design: 6 Ingredients to Build a Lifetime of Love», η επιστήμονας θέτει το πλαίσιο για τη λεγόμενη «γλώσσα της αφής». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι διαφορετικοί τύποι στενής επαφής μεταξύ των συντρόφων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως διαφορετικές γραμμές επικοινωνίας.

Παραδείγματα από τις «γλώσσες της αφής»

Για παράδειγμα, για ένα ζευγάρι, ένα σφίξιμο στο χέρι μπορεί να είναι ένδειξη στοργής. Αλλά για ένα άλλο, θα μπορούσε να είναι μια αναγνώριση των πληγωμένων συναισθημάτων. Ένα απαλό φιλί θα μπορούσε για κάποιους να είναι ένας χαιρετισμός χωρίς νόημα όταν επιστρέφουν από τη δουλειά, ενώ για άλλους μπορεί να είναι σημάδι σεξουαλικής επιθυμίας.

Ομοίως, ένας σύντροφος θα μπορούσε να συσχετίσει ορισμένες συμπεριφορές, όπως το φιλί στο μέτωπο ή το τρίψιμο της πλάτης του άλλου, με δυσάρεστες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται διαισθητικό, η Nasserzadeh είπε ότι είναι σημαντικό να καθορίσετε τι νιώθει ο σύντροφός σας με αυτά τα διαφορετικά αγγίγματα, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αμοιβαίο λεξιλόγιο. Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να αγγίζεστε ή να μιλάτε στην ίδια γλώσσα.

Αυτή η ιδέα βασίζεται στην ευρέως αποδεκτή άποψη ότι η φυσική επικοινωνία παίζει βασικό ρόλο στην υγεία των περισσότερων σχέσεων. Μια πρόσφατη διεθνής μελέτη εξέθεσε τη σημασία της σωματικής επαφής στην καλλιέργεια της αγάπης σε μια σχέση. Οι σχέσεις με ποικίλο και συχνό άγγιγμα είχαν ισχυρότερα συναισθήματα αγάπης, σε όλους τους πολιτισμούς που εξετάστηκαν, ανέφερε η δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports.

Το να γνωρίζετε δεν σημαίνει ότι μπορείτε αυτόματα και να το κάνετε

Η Nasserzadeh, η οποία εργάζεται επίσης ως σύμβουλος σχέσεων, είπε στο βιβλίο της ότι τα αγγίγματα είναι ισχυροί σύνδεσμοι και υπενθυμίσεις του μοναδικού ερωτικού δυναμικού στη σχέση σας. Αλλά και μόνο το να γνωρίζετε αυτή την έννοια δεν σας κάνει αυτόματα «μεταφραστή του αγγίγματος».

Προκειμένου να καταλάβετε τι λειτουργεί για εσάς και τον σύντροφό σας, η ειδικός συμβουλεύει ότι σαν ζευγάρι θα πρέπει να λάβετε μέρος σε ένα μικρό τεστ. Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της, το οποίο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο ευεξίας Goop, η Nasserzadeh συνέστησε να αφιερώσετε χρόνο με τον σύντροφό σας για να κάνετε μια άσκηση.

Κάθε σύντροφος πρέπει να αγγίζει τον άλλον με διαφορετικούς τρόπους, όπως στο χέρι, στα χείλη ή σε διαφορετικά μέρη του σώματος, και με διαφορετικές εντάσεις, εναλλάξ. Μετά το άγγιγμα, ο δέκτης πρέπει να εξηγήσει πώς ένιωθε. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ρωτήστε τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας επτά βασικές ερωτήσεις (ακολουθούν παρακάτω) και σημειώστε νοερά τις απαντήσεις.

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να καθοδηγήσουν και τους δύο όταν πρόκειται να αγγίξετε ο ένας τον άλλον με διαφορετικούς τρόπους. Θα ξέρετε τι είδους άγγιγμα θα είναι χρήσιμο σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Το τεστ των 7 ερωτήσεων για τη «γλώσσα της αφής»

Κάντε αυτές τις ερωτήσεις για να ανακαλύψετε τη «γλώσσα της αφής» που έχετε με τον σύντροφό σας. Καθίστε δίπλα δίπλα, αγγίξτε τον σύντροφό σας σε διάφορα σημεία του σώματος, με ποικίλη πίεση και κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  1. Πώς σας έκανε να νιώσετε αυτό το άγγιγμα;
  2. Τι αισθήσεις προσέξατε;
  3. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ανταλλάξατε ένα τέτοιο άγγιγμα;
  4. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις σας;
  5. Τι πιστεύετε ότι θέλει να μεταφέρει ο σύντροφός σας μέσα από το άγγιγμα του;
  6. Υπήρχε κάποια ανάμνηση που σχετίζεται με την αφή;
  7. Ποιον από τους ρόλους στη ζωή ή τη σχέση σας συνδέετε με αυτό το άγγιγμα;
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top