Τι σημαίνουν τα όνειρα και οι εφιάλτες: Από το να βλέπετε πεθαμένους μέχρι τις εξετάσεις του σχολείου

όνειρα

Τα όνειρα και οι εφιάλτες συχνά απορρίπτονται ως κάτι άσχετο και ασήμαντο επειδή συμβαίνουν ενώ κοιμάστε ή στερουνται της λογικής που σας καθοδηγεί κατά τις ώρες που ξυπνάτε.

Αλλά, σύμφωνα με τον καθηγητή νευροχειρουργικής και νευροχειρουργό στο City of Hope, Rahul Jandial αυτό είναι τεράστιο λάθος. Πρέπει να βλέπουμε τα όνειρα ως μια διαφορετική μορφή σκέψης. Κάθε βράδυ, ο εγκέφαλος -από τον οποίο προκύπτει η συνείδηση και η αυτογνωσία- μάς απελευθερώνει από τους περιορισμούς της συνήθειας και τα όρια της καθημερινής μας ύπαρξης.

Οι πιο άγριες περιοχές που εξερευνούμε στα όνειρα και τους εφιάλτες μας δεν αποτελούν περισπασμούς που πρέπει να τιθασευτούμε ή να αγνοήσουμε. Αποκαλύπτουν βαθύτερες πολυπλοκότητες συνείδησης, γνώσης και συναισθήματος, επιτρέποντας σε ολόκληρο το άτομο να αναδυθεί.

Το να συλλογίζεστε το νόημα των ονείρων και να ονειρεύεστε σημαίνει να εξερευνάτε το νόημα της ίδιας της ζωής. Το εκπληκτικό εύρος του ονειρικού μας τοπίου, από τις πιο τρομακτικές συλλήψεις έως τις υπερβατικές αποκαλύψεις, είναι το απόλυτο δώρο του ανθρώπινου μυαλού.

Τι σημαίνουν τα αγχωτικά όνειρα και οι εφιάλτες

Κάποια όνειρα, δεν αξίζει να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε. Στην έρευνά του, ο καθηγητής έχει χωρίσει τα όνειρα σε πέντε κατηγορίες, ξεκινώντας από τα μη συναισθηματικά όνειρα. «Αυτά είναι εκείνα στα οποία προσδίδετε ελάχιστα ή καθόλου συναισθήματα, αυτά που δεν σας συγκινούν ή δεν έχουν κάποιο διαρκές αποτέλεσμα, και κατά τη γνώμη του η ενδοσκόπηση που απαιτείται για την ερμηνεία τους δεν αξίζει τον κόπο. Μην σπαταλάτε το χρόνο σας σε αυτά», σημειώνει.

Ωστόσο, η ερμηνεία γίνεται πιο περίπλοκη με τα καθολικά όνειρα, όπως οι εφιάλτες και τα ερωτικά, τα οποία όλοι βιώνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Οι εφιάλτες αντανακλούν συχνά το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ τα ερωτικά όνειρα είναι προϊόν της φαντασίας που απελευθερώνεται, χωρίς κρίση.

Μερικές φορές τα όνειρα δεν προκαλούν ένα, αλλά πολλά συναισθήματα. Συγκεντρωθείτε στο πιο δυνατό. Είναι το κυρίαρχο συναίσθημα του ονείρου που καθοδηγεί τους ευρείς και συχνά παράλογους συσχετισμούς που κάνουμε στα όνειρά μας. Εάν είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, τα όνειρά σας πιθανότατα θα αντικατοπτρίζουν αυτό και είναι πιο πιθανό να έχετε ενοχλητικά όνειρα. Αλλά οι εικόνες και η πλοκή σε αυτό το όνειρο μπορεί να έχουν μικρή σχέση με αυτό που πραγματικά σας αγχώνει.

Ο φόβος της έναρξης μιας νέας δουλειάς μπορεί να προκαλέσει το όνειρο μιας πεζοπορίας σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι στο βουνό. Κατά τη διάρκεια μιας κατάρρευσης της αγοράς, οι χρηματιστές δεν ονειρεύονταν χρήματα ή τιμές μετοχών, αλλά είδαν μια έξαρση στα όνειρά τους όπου έπεφταν ή τους κυνηγούσαν.

Το δεύτερο βήμα στην ερμηνεία ενός ονείρου είναι να εστιάσουμε στην κεντρική του εικόνα. Σκεφτείτε όμως αυτό που οραματίζεστε όχι ως στο πώς εμφανίζεται, αλλά ως μια μεταφορά, μια εικόνα που χρησιμεύει ως σύμβολο για κάτι άλλο. Για παράδειγμα, ένας επιζών σεξουαλικής επίθεσης μπορεί να ονειρευτεί ότι παρασύρθηκε σε έναν ανεμοστρόβιλο, μια εικόνα που προκαλεί τον ίδιο φόβο και αδυναμία με την επίθεση.

Πώς ερμηνεύονται τα αγχωτικά όνειρα και οι εφιάλτες

Ο καθηγητής Jandial φέρνει ως παράδειγμα ένα πολύ συνηθισμένο όνειρο που σχετίζεται με μια εξέταση στο σχολείο. Παρακοιμηθήκατε και το χάσατε, ή φτάσατε αργά, ή σε λάθος τάξη, ή βρήκατε ότι είχατε μελετήσει λάθος υλικό και ήσασταν εντελώς απροετοίμαστοι. Ίσως εμφανιστήκατε γυμνοί στο τεστ ή είναι γραμμένο σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνετε.

«Αν δείτε αυτό το όνειρο το βράδυ πριν από μια πραγματική εξέταση, είναι ξεκάθαρα ένα απλό προϊόν του άγχους για το τεστ. Αλλά αυτό το όνειρο παραμένει για πολλούς ανθρώπους μέχρι τη μέση ηλικία», εξηγεί.

Γιατί έχουμε αυτό το όνειρο πολύ καιρό μετά το τέλος του σχολείου και πώς θα μπορούσαν όνειρα σαν αυτά να είναι όχι μόνο ανησυχητικά αλλά και σχετικά; «Η απάντηση είναι ότι το άγχος σας παρακινεί να κολλήσετε σε μια άλλη στιγμή στη ζωή σας όταν είχατε άγχος για κάτι», αναφέρει ο ειδικός και προσθέτει:

«Οι εξετάσεις είναι μια περίοδος κατά την οποία αξιολογούμαστε από μια αυθεντία, όπου μπορεί για πρώτη φορά να βιώνουμε επιτυχία ή αποτυχία με βάση την απόδοση. Η εικόνα μιας εξέτασης μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάτι που συμβαίνει στη ζωή μας όπου αισθανόμαστε ότι δοκιμαζόμαστε ή κρινόμαστε».

Αν έχετε αυτό το όνειρο, είναι λογικό να αναρωτηθείτε αν ανησυχείτε ότι δεν ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες κάποιου. Το σχολείο μπορεί επίσης να είναι το μέρος όπου βιώσαμε για πρώτη φορά άλλα βαθιά συναισθήματα, όπως αμηχανία, άγχος και ανεπάρκεια.

Δεν είναι περίεργο που το σχολείο και τα τεστ χρησιμεύουν ως μεταφορά, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είμαστε. Μία από τις λειτουργίες των ονείρων είναι η επεξεργασία των αναμνήσεων και η μέτρηση του τρόπου με τον οποίο οι νέες εμπειρίες ταιριάζουν με τις παλιές.

«Το να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε το νόημα των ονείρων σας απαιτεί ενδοσκόπηση και αυτογνωσία. Τα όνειρα μας καλούν να κοιτάξουμε βαθύτερα μέσα μας και να εξετάσουμε τι μας λένε. Το να ξοδεύετε χρόνο εξετάζοντας το νόημα των ονείρων σας μπορεί να αυξήσει τόσο την επίγνωσή σας όσο και την αποδοχή των συναισθημάτων σας, οδηγώντας σε σημαντικές γνώσεις για τη ζωή σας και μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας», καταλήγει ο ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top