Ξηροί καρποί: Πόσους πρέπει να τρώμε την ημέρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο κατάθλιψης

ξηροί καρποί και κατάθλιψη

Μια χούφτα ξηροί καρποί κάθε μέρα σχετίζονται με 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, λένε οι επιστήμονες σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Clinical Nutrition. Εικάζουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των ξηρών καρπών μπορεί να έχουν προστατευτική δράση.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την UK Biobank σχετικά με τον τρόπο ζωής περίπου 500.000 Βρετανών, υποδηλώνουν ότι οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που κατανάλωναν καθημερινά 30 γραμμάρια ξηρών καρπών -όπως καρύδια, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, κάσιους, φουντούκια και φιστίκια Αιγίνης- είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι έπαιρναν αντικαταθλιπτικά ή ότι διαγνώστηκαν με την ψυχική νόσο.

Η επιστημονική ομάδα είπε ότι οι ξηροί καρποί περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά –με τη μορφή βιοδραστικών ουσιών όπως φαινόλες ή φυτοστερόλες, απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες– που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ευεργετικό ρόλο στην ψυχική υγεία.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ένα ακόμη όφελος που έχουν οι ξηροί καρποί, την κατά 17% μείωση της ψυχικής νόσου. Αυτό παρέχει ένα ακόμη ισχυρότερο κίνητρο ώστε οι άνθρωποι να καταναλώνουν ξηρούς καρπούς», δήλωσε ο Bruno Bizzozero-Peroni, ερευνητής στο Κέντρο Υγείας και Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha της Ισπανίας.

Πώς διερεύνησαν οι επιστήμονες τη σχέση που έχουν οι ξηροί καρποί με την κατάθλιψη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερα από 13.000 άτομα ηλικίας 37-73 ετών, μεταξύ 2007 και 2020. Αυτά τα άτομα δεν ανέφεραν ότι έπασχαν από την ψυχική νόσο στην αρχή της μελέτης.

Χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών και, κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκε η διάγνωση της νόσου ή η χρήση αντικαταθλιπτικών από τον γιατρό. Μετά από παρακολούθηση άνω των πέντε ετών, καταγράφηκαν περισσότερες από 1.100 (8,3%) περιπτώσεις κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επίσης ότι όσοι κατανάλωναν χαμηλή έως μέτρια ποσότητα ξηρών καρπών –που ορίζεται ως μία μερίδα των 30 γραμμαρίων την ημέρα- είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν οι ξηροί καρποί δεν ήταν μέσα στη διατροφή τους.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό το εύρημα ήταν ανεξάρτητο από άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, όπως ο τρόπος ζωής, οι ιατρικές καταστάσεις και ο δείκτης μάζας σώματος.

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο της κατανάλωσης ξηρών καρπών ως υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς για την πρόληψη της κατάθλιψης σε όσους δεν έχουν άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την ψυχική νόσο, όπως η παχυσαρκία, οι ανθυγιεινές συμπεριφορές του τρόπου ζωής», ανέφεραν οι επιστήμονες και εξήγησαν:

«Τέτοιοι είναι το κάπνισμα, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα και η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου. Επιπλέον, μοναξιά και ιατρικές καταστάσεις όπως καρδιαγγειακές, μεταβολικές ή ψυχικές συννοσηρότητες».

 

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top