Διάρκεια του σεξ: Πόσο «πρέπει» να αντέχουν οι άντρες; Να τι λέει η έρευνα

διάρκεια του σεξ

Η σεξουαλική οικειότητα είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων και το να κατανοήσουμε την τυπική διάρκεια του σεξ μπορεί να βοηθήσει στην απομυθοποίηση αυτής της συχνά ιδιωτικής πτυχής της ανθρώπινης εμπειρίας.

Τρεις πρόσφατες μελέτες έδωσαν λεπτομερείς πληροφορίες για την τυπική διάρκεια της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής, με ευρήματα να υποδηλώνουν ότι ο χρόνος από τη διείσδυση έως την εκσπερμάτωση ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ανδρών.

Η καλύτερη στάση του σεξ που απογειώνει την απόλαυση στις γυναίκες

Οι τρεις μελέτες, όλες δημοσιευμένες στο Journal of Sexual Medicine, χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθοδολογίες και πληθυσμούς δειγμάτων, ωστόσο τα αποτελέσματά τους προσφέρουν μια ολοκληρωμένη άποψη του τι θεωρείται «φυσιολογικό» όταν πρόκειται για τη διάρκεια του σεξ.

Τα δύο σεξουαλικά προβλήματα των ανδρών που επηρεάζουν τη διάρκεια του σεξ

Αλλά γιατί οι επιστήμονες διερεύνησαν αυτό το θέμα; Έχουν διεξαχθεί μελέτες για το πόσο διαρκεί συνήθως το σεξ για να κατανοήσουν καλύτερα δύο σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες: την πρόωρη εκσπερμάτιση και την καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι το πιο διαδεδομένο σεξουαλικό παράπονο μεταξύ των ανδρών και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής και των δύο συντρόφων. Συχνά οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση και σεξουαλική αυτοπεποίθηση, καθιστώντας την σημαντική ανησυχία για πολλά ζευγάρια. Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση, αν και λιγότερο συχνή, είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Συνεπάγεται σημαντική καθυστέρηση στην εκσπερμάτιση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, έλλειψη σεξουαλικής εκπλήρωσης και δυσκολίες στην τεκνοποίηση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτές οι μελέτες εξετάζουν συγκεκριμένα την περίοδο από την έναρξη της διείσδυσης έως την εκσπερμάτιση, γνωστή ως περίοδος εκσπερμάτιση. Αυτή η εστίαση στη διείσδυση παρέχει ένα σαφές, μετρήσιμο τελικό σημείο που μπορεί να αξιολογηθεί με συνέπεια σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Το σεξ επιβραδύνει τη γήρανση – Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε τα τελομερή

Εξαιρώντας τα προκαταρκτικά παιχνίδια και άλλες μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας, οι ερευνητές μπορούν να αποκτήσουν μια πιο ακριβή κατανόηση του χρόνου που σχετίζεται με την ίδια την εκσπερμάτιση. Αυτή η ακρίβεια είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ακριβών κλινικών οδηγιών και αποτελεσματικών θεραπειών τόσο για την πρόωρη όσο και για την καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Τα 11 λεπτά η μέση διάρκεια του σεξ στην πρώτη μελέτη

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2023 είχε στόχο να κατανοήσει καλύτερα τον χρόνο που χρειάζονται οι άνδρες για να εκσπερματώσουν για να βοηθήσει στη διάγνωση όσων έχουν πρόβλημα να φτάσουν στον οργασμό. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.660 άνδρες. Το τελικό δείγμα αποτελούνταν κυρίως από Ούγγρους άνδρες (77,71%) και περιλάμβανε σημαντικό ποσοστό από τις ΗΠΑ και άλλες αγγλόφωνες χώρες (22,29%). Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν περίπου 39 έτη, με την πλειοψηφία να ταυτίζεται ως ετεροφυλόφιλοι.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να υπολογίσουν τον μέσο χρόνο που χρειάζονταν από την έναρξη της διέγερσης του πέους για να φτάσουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα εννέα βαθμών. Η κλίμακα κυμαινόταν από λιγότερο από ένα λεπτό έως περισσότερο από 25 λεπτά. Η μελέτη εξέτασε τρία σημεία: περισσότερα από 10 λεπτά, περισσότερα από 15 λεπτά και περισσότερα από 20 λεπτά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες χωρίς δυσκολίες οργασμού συνήθως εκσπερμάτιζαν μέσα σε 11 λεπτά κατά τη διάρκεια του σεξ. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις εκσπερμάτωσης συσχετίστηκαν σημαντικά με μεγαλύτερες δυσκολίες οργασμού. Συγκεκριμένα, οι άνδρες που χρειάζονταν περισσότερα από 10 λεπτά για να εκσπερματώσουν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν σημαντικές δυσκολίες οργασμού.

5 λεπτά αντέχουν συνήθως οι άνδρες, σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2020, επικεντρώθηκε στην κατανόηση του πόσο αντέχουν συνήθως οι άνδρες κατά τη διάρκεια του σεξ από την οπτική γωνία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών σεξουαλικών συντρόφων τους. Οι ερευνητές στρατολόγησαν συμμετέχοντες μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Reddit και το Facebook. Αυτή η προσέγγιση κατέληξε σε ένα δείγμα 1.065 ερωτηθέντων, αποτελούμενο από 571 άνδρες και 494 γυναίκες.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν διάφορες καθυστερήσεις εκσπερμάτισης με βάση τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις τους. Αυτά περιελάμβαναν:

  1. Τυπική περίοδος εκσπερμάτωσης: Πόσο καιρό πιστεύουν ότι αντέχουν οι περισσότεροι άνδρες κατά τη διάρκεια του σεξ με διείσδυση.
  2. Ιδανική περίοδος εκσπερμάτωσης: Η διάρκεια που θεωρούν ιδανική για διεισδυτικό σεξ.
  3. Περίοδος πρόωρης εκσπερμάτωσης: Ο χρόνος που πιστεύουν ότι χαρακτηρίζεται ως πρόωρη εκσπερμάτιση.
  4. Αυτοαναφερόμενη περίοδος εκσπερμάτισης: Πόσο αντέχουν προσωπικά κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες υπολόγισαν ότι ο τυπικός χρόνος που αντέχουν οι περισσότεροι άνδρες κατά τη διάρκεια του σεξ ήταν περίπου 5 λεπτά, αν και υπήρχε μια θετική διαφορά, με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο οι χρόνοι να πλησιάζουν τα 8 λεπτά. Η ιδανική διάρκεια του σεξ ήταν γενικά μεγαλύτερη, περίπου 10 λεπτά, υποδηλώνοντας την προτίμηση για παρατεταμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Για την πρόωρη εκσπερμάτιση, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συμφώνησαν σε ένα μέσο όριο περίπου 1,5 λεπτού, υποδηλώνοντας ότι το σεξ που διαρκούσε λιγότερο από αυτό το διάστημα θεωρήθηκε πολύ σύντομο.

Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στις εκτιμήσεις τους για τυπικούς, ιδανικούς και πρόωρους χρόνους εκσπερμάτωσης. Και τα δύο φύλα είχαν παρόμοιες αντιλήψεις για αυτές τις διάρκειες. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με αυτοαναφερόμενη πρόωρη εκσπερμάτιση υπολόγισαν μικρότερη τυπική και ιδανική διάρκεια σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς τέτοια προβλήματα.

Η μελέτη συνέκρινε επίσης εκτιμήσεις από άνδρες διαφορετικών σεξουαλικών προσανατολισμών και δεν βρήκε σημαντικές διαφορές μεταξύ στρέιτ, γκέι και αμφιφυλόφιλων ανδρών. Αυτή η συνέπεια υποδηλώνει ότι οι αντιλήψεις για τον εκτιμώμενο χρόνο της εκσπερμάτωσης είναι παρόμοιες σε διαφορετικές ομάδες. Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων σε όλη τη διάρκεια της ζωής βρέθηκε να είναι ένας παράγοντας, με εκείνους που ανέφεραν περισσότερους συντρόφους να υπολογίζουν γενικά μεγαλύτερες τυπικές και ιδανικές διάρκειες για σεξ.

Στα 5,4 ο μέσος χρόνος από τη διείσδυση έως την εκσπερμάτιση στην τρίτη μελέτη

Αλλά τα πιο αντικειμενικά στοιχεία προέρχονται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005. Στη μελέτη συμμετείχαν 500 ζευγάρια από πέντε χώρες: την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία και την Τουρκία. Οι συμμετέχοντες ήταν άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω που είχαν σταθερή ετεροφυλοφιλική σχέση για τουλάχιστον έξι μήνες και είχαν τακτική σεξουαλική επαφή.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα χρονόμετρο και ένα ημερολόγιο σεξουαλικών συμβάντων. Τους δόθηκε η οδηγία να καταγράφουν το χρόνο από την κολπική διείσδυση μέχρι την εκσπερμάτιση για κάθε σεξουαλική επαφή για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων. Οποιοσδήποτε από τους εταίρους μπορούσε να χειριστεί το χρονόμετρο, αλλά ζητήθηκε από το ίδιο άτομο να το χειρίζεται με συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Τα καταγεγραμμένα δεδομένα περιελάμβαναν την ημερομηνία, την ώρα της ημέρας, τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής δραστηριότητας και αν χρησιμοποιήθηκε το χρονόμετρο.

Η μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα από 491 άνδρες, καθώς ορισμένοι αποκλείστηκαν επειδή δεν χρησιμοποιούσαν το χρονόμετρο ή παρείχαν ελλιπείς πληροφορίες. Συνολικά χρονομετρήθηκαν 4.000 σεξουαλικές πράξεις, με μέση συχνότητα οκτώ συμβάντων ανά ζευγάρι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος χρόνος από τη διείσδυση έως την εκσπερμάτιση ήταν 5,4 λεπτά, με ευρύ φάσμα από 0,55 έως 44,1 λεπτά.

Η διάμεση καθυστέρηση εκσπερμάτισης διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, οι άνδρες στην Τουρκία είχαν διάμεσο χρόνο 3,7 λεπτά, ενώ οι άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν διάμεσο χρόνο 7,6 λεπτά. Η ηλικία έπαιξε επίσης ρόλο. Οι νεότεροι άνδρες (18-30 ετών) είχαν μεγαλύτερο μέσο χρόνο 6,5 λεπτά σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους άνδρες (άνω των 51 ετών) που είχαν διάμεσο χρόνο 4,3 λεπτά.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις της περιτομής και της χρήσης προφυλακτικού στον χρόνο της εκσπερμάτισης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατάσταση της περιτομής είχε ελάχιστη επίδραση στον χρόνο, εκτός από την Τουρκία, όπου όλοι οι άνδρες έκαναν περιτομή. Ούτε η χρήση προφυλακτικών επηρέασε σημαντικά τον χρόνο, με τις μέσες τιμές να είναι παρόμοιες τόσο για χρήστες προφυλακτικών όσο και για μη χρήστες.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top