Ποια είναι η σωστή διάρκεια του σεξ; Τι λένε οι ειδικοί

διάρκεια σεξ

Αν και το σεξ μπορεί πολλές φορές να γίνει περίπλοκο, η διάρκεια του δεν θα πρέπει να είναι. Oι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να το απολαμβάνουμε χωρίς να κοιτάμε το ρολόι ωστόσο έχουν καταλήξει στο χρόνο που είναι επιθυμητός για τους περισσότερους.

Είναι πολύ συνηθισμένο να έχετε ανασφάλειες όσον αφορά το σεξ, να ανησυχείτε για την εμφάνιση σας, αν ο σύντροφος σας το απολαμβάνει εξίσου και άλλα πολλά. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, και στη σωστή διάρκεια του σεξ, ώστε να απολαύσετε καλύτερα την ερωτική επαφή.

Το σεξ απαιτεί μεγάλη οικειότητα, και το να είστε τόσο ευάλωτοι μπροστά σε κάποιον άλλο μπορεί να σας κάνει να νιώσετε μεγάλη ανασφάλεια, ακόμα και για το πόσο θα πρέπει να διαρκέσει η σεξουαλική πράξη.

Η λέξη «πρέπει» είναι μία προβληματική λέξη όσον αφορά το σεξ, καθώς με τη χρήση της δημιουργείται μία αίσθηση κριτικής και ντροπής, δύο συναισθημάτων που δεν χρειάζονται στο σεξ. Για αυτόν τον λόγο οι ειδικοί επικεντρώθηκαν στη «σωστή» διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Πότε «ξεκινάει» και πότε «τελειώνει» το σεξ

Όπως αναφέρει ο σεξοθεραπευτής και συνιδρυτής του ινστιτούτου Harvey, Douglas Braun – Harvey, η σεξουαλική πράξη μπορεί να αφορά εσάς, κάποιον παρτενέρ ή ακόμα και παραπάνω από έναν παρτενέρ.

Υπάρχει όμως και το ερώτημα για το πότε το σεξ «ξεκινάει» αλλά και το πότε «τελειώνει» . Σε αυτή την ερώτηση η απάντηση διαφέρει ανάλογα με το άτομο που θα την απαντήσει.

Για παράδειγμα , κάποιοι αναφέρουν πως το σεξ «ξεκινάει» με τη διείσδυση , ενώ άλλοι με τα προκαταρκτικά. Ενώ άλλοι αναφέρουν ότι «τελειώνει» με τον οργασμό και άλλοι συμπεριλαμβάνουν και την αγκαλιά στο τέλος.

Η σεξοθεραπεύτρια Sari Cooper και ιδρυτής του κέντρου Love and Sex που εδρεύει στην Νέα Υόρκη, αναφέρει πως αυτό που οι περισσότεροι εννοούν όταν αναφέρονται στο σεξ είναι η διεισδυτική πράξη μεταξύ δύο ατόμων που καταλήγει σε οργασμό.

Η κορύφωση δεν είναι απαραίτητα το τέλος

H Cooper αναφέρει πως το να θεωρείται ο οργασμός το τέλος της ερωτικής πράξης είναι προβληματικό, καθώς οι δύο παρτενέρ δεν φτάνουν σε οργασμό πάντα την ίδια στιγμή. Το τέλος της ερωτικής πράξης, λοιπόν, δεν μπορεί να αφορά τον οργασμό μόνο του ενός.

Η Cooper αναφέρει ότι ο μέσος χρόνος που χρειάζονται οι άντρες για να φτάσουν σε οργασμό μέσω της κολπικής διείσδυσης είναι περίπου πέντε έως έξι λεπτά. Ενώ σε μία από τις μελέτες που αφορούν τον οργασμό του κόλπου αναφέρει πως ο απαιτούμενος χρόνος για να έρθει σε οργασμό είναι 13,4 λεπτά.

Η εστίαση λοιπόν στην ώρα της κορύφωσης είναι λανθασμένη καθώς δυσκολεύει τους άντρες και τις γυναίκες παρτενέρ, ενώ δεν περιλαμβάνει καθόλου τους ανθρώπους που δεν έχουν βιώσει οργασμό ή δεν μπορούν να φτάσουν σε οργασμό, κάτι διόλου ασυνήθιστο όπως αναφέρει η ψυχολόγος Rachel Needle στο the healthy.

Πόσο λοιπόν πρέπει να διαρκεί το σεξ

Σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι σεξοθεραπευτές είναι οτι δεν υπάρχει κάποιο όριο όσον αφορά την ώρα που θα διαρκέσει η ερωτική πράξη.

Η σεξοθεραπεύτρια Dulcinea Alex Pitagora αναφέρει πως η σεξουαλική πράξη θα πρέπει να διαρκεί όσο τα μέλη συναινούν και το απολαμβάνουν κάτι που μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως και ώρες.

Λαμβάνοντας υπόψιν αρκετούς παράγοντες από πέντε έως είκοσι λεπτά είναι αυτό που προτιμούν οι περισσότεροι.

Τι καθορίζει τις προτιμήσεις σας

Η Cοοper αναφέρει πως σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη στον Καναδά, τα γυναικεία ομοφυλόφιλα ζευγάρια αναφέρουν πως το σεξ διαρκεί περισσότερο από τα ζευγάρια που αποτελούνται από άντρες και γυναίκες ή ομοφυλόφιλα ζευγάρια αντρών.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ο καθένας απολαμβάνει διαφορετικά πράγματα όσον αφορά τη σεξουαλική επαφή. Οπότε η κατάλληλη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής αποτελείται από πολλούς παράγοντες.

Ποια είναι τα προνόμια του «γρήγορου» και του «αργού» σεξ

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν περισσότερο το «γρήγορο» σεξ για διάφορους λόγους. Όπως αναφέρει η Needle το «γρήγορο» σεξ μπορεί να έχει περισσότερη πλάκα, να είναι πιο αυθόρμητο ακόμα και πιο έντονο. Ακόμα αποδεικνύει ότι για να απολαύσετε το σεξ δεν απαιτείται πολύς χρόνος.

Η Needle αναφέρει πως το «γρήγορο» σεξ είναι απαραίτητο για την υγεία της σεξουαλικής σας ζωής, καθώς μπορεί να αλλάξουν την ρουτίνα σας αλλά και να μην πιεστείτε να αφιερώσετε παραπάνω χρόνο αν δεν έχετε. Παρ΄όλα αυτά αν το «γρήγορο» σεξ δεν σας εκφράζει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Μην κοιτάτε την ώρα

Το να κοιτάτε πόση ώρα έχει περάσει μπορεί να σας χαλάσει εντελώς τη διάθεση αλλά και δεν αφιερώνετε χρόνο στις ανάγκες και στις επιθυμίες.

Το καλό σεξ που θα απολαύσετε δεν έχει καμία σχέση με τη διάρκεια του. Αυτό που έχει σημασία είναι η επικοινωνία μεταξύ των ζευγαριών, ώστε να αντιληφθείτε τις επιθυμίες και της ανάγκες ο ένας του άλλου και να απολαύσετε ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφο σας.

Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top