Εγκέφαλος: Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε σεξ για τον διατηρήσετε υγιή

σεξ, ΕΟΔΥ

Οι περισσότεροι δεν χρειαζόμαστε… πρόσθετη ενθάρρυνση για να κάνουμε σεξ με τον σύντροφό μας. Αλλά μια νέα μελέτη έδειξε ότι το τακτικό σεξ μπορεί να σας προσφέρει πολλά περισσότερα πέρα από την ικανοποίηση, καθώς είναι καλό και για τον εγκέφαλό σας.

Ερευνητές από το Hope College στις ΗΠΑ εξέτασαν τις γνωστικές ικανότητες, οι οποίες περιλάμβαναν δεξιότητες μνήμης και προσοχής, 1.683 ατόμων 62 ετών και άνω για πέντε χρόνια.

Βρήκαν ότι όσοι άνθρωποι ηλικίας 75 έως 90 ετών είχαν σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για πέντε χρόνια σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ εγκεφάλου στο τέλος του πειράματος από εκείνους που δεν έκαναν ποτέ.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι η ερωτική πράξη είναι μια σωματική δραστηριότητα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς η σωματική αδράνεια αυξάνεται με την ηλικία και οι γηραιότεροι ενήλικες έχουν υψηλά ποσοστά καθιστικής συμπεριφοράς», έγραψαν στην ερευνητική τους εργασία και συμπλήρωσαν:

«Έτσι, οποιαδήποτε οφέλη από την ερωτική πράξη στο κυκλοφορικό μπορεί να είναι σημαντικά στις πολύ μεγάλες ηλικίες».

Πώς επιδρά το σεξ στη λειτουργία του εγκεφάλου

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research, διαπίστωσε ότι για λίγο νεότερους ενήλικες, ηλικίας 62 έως 74 ετών, το ζήτημα επικεντρώνοντας κυρίως στην ποιότητα της ερωτικής πράξης και όχι στο πόσο συχνά την έκαναν.

Οι συμμετέχοντες που περιέγραψαν τη σεξουαλική τους ζωή ως «πολύ ευχάριστη και ικανοποιητική» είχαν καλύτερες βαθμολογίες γνωστικής υγείας από εκείνους που δεν απολάμβαναν πολύ τις δραστηριότητες στην κρεβατοκάμαρά τους.

Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτό μπορεί να αποδοθεί στα οφέλη του καλού σεξ για την ανακούφιση από το άγχος, καθώς και στην απελευθέρωση της ορμόνης της ευχαρίστησης, της ντοπαμίνης.

«Το άγχος εμποδίζει τον νέο σχηματισμό νευρώνων (νευρογένεση) στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη. Οι ηλικιωμένοι που απολαμβάνουν ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βιώσουν μειωμένο στρες που μπορεί με τη σειρά του να προστατεύσει τη νευρογένεση», σημείωσαν οι επιστήμονες και κατέληξαν:

«Η σεξουαλική ικανοποίηση συνδέεται με τον οργασμό και ένας οργασμός απελευθερώνει μια ορμή ντοπαμίνης. Έτσι, τα άτομα με πιο ικανοποιητικές σεξουαλικά σχέσεις μπορεί να βιώσουν υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης, η οποία έχει συνδεθεί με βελτιωμένη μνήμη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top