Δάπεδα: Πώς να τα καθαρίσετε και να διώξετε τα μικρόβια με τον φυσικό τρόπο

Δάπεδα

Το να διατηρείτε τα δάπεδα σας καθαρά είναι σημαντικό, αλλά είναι μόνο η μισή μάχη αφού η συντήρησή  τους και η διασφάλιση ότι παραμένουν σε καλή κατάσταση είναι η πραγματική πρόκληση, όταν πρόκειται για τη φροντίδα ενός από τα πιο σημαντικά μέρη του σπιτιού σας.

Τα καθαριστικά που αγοράζονται από το κατάστημα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, επομένως η εύρεση μιας μεθόδου που προστατεύει και καθαρίζει τα δάπεδά σας μπορεί να περιλαμβάνει πολλές δοκιμές και λάθη.

Ωστόσο, εάν δεν είστε μερικοί στις φυσικές επιλογές και θέλετε ένα κόλπο που είναι τόσο απλό όσο και οικονομικό, κοιτάξτε τη συλλογή αιθέριων ελαίων σας. Ο ευκάλυπτος, λ.χ., μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό προϊόν για τα δάπεδά σας και προσθέτοντάς τον σε ζεστό νερό μπορείτε να τα διατηρήσετε φρέσκα, χωρίς βρωμιά και να μυρίζουν όμορφα μετά από κάθε καθαρισμό.

Ο ευκάλυπτος όχι μόνο προσφέρει ένα ηρεμιστικό, ευχάριστο άρωμα, αλλά είναι επίσης γνωστός για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Αυτό το αιθέριο έλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για την αντιική φροντίδα και σε μια μελέτη της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής, η εισπνοή ευκαλύπτου έχει αποδειχθεί ότι βοηθά από το άσθμα μέχρι το κρυολόγημα. Ο ευκάλυπτος έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται σε κλινικές δοκιμές. Η χρήση του στα δάπεδά σας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των βακτηρίων, ωστόσο, αυτή η ιδέα υποστηρίζεται μόνο μέσω ανέκδοτων αποδεικτικών στοιχείων —όχι επιστημονικών—, κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου όταν δοκιμάζετε αυτό το hack.

Ευκάλυπτος: Το νέο σας καθαριστικό δαπέδου

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λάδι ευκαλύπτου στο σπίτι σας, αλλά η χρήση του ως καθαριστικό δαπέδου μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες και να απομακρύνει τόσο τα βακτήρια όσο και ορισμένους ιούς. Είναι επίσης απαλό και κατάλληλο για βινύλιο, ξύλο και πλακάκια.Ακόμη και ορισμένα καθαριστικά από καταστήματα έχουν ευκάλυπτο κάτι που δείχνει ότι είναι μια δημοφιλής, αξιόπιστη επιλογή για προϊόντα καθαρισμού.

Το κλειδί είναι να προσθέσετε τουλάχιστον 20 σταγόνες ελαίου ευκαλύπτου σε έναν κουβά με ζεστό νερό, αφήνοντας τα δύο να ανακατευτούν για λίγα δευτερόλεπτα πριν τοποθετήσετε τη σφουγγαρίστρα σας. Μπορείτε επίσης να ρίξετε το διάλυμα στο δάπεδο σε μικρές ποσότητες και να το σκουπίσετε αν προτιμάτε με καθαριστικά τύπου Swiffer. Το ζεστό νερό θα βοηθήσει επίσης στην απαλλαγή από τα μικρόβια του πατώματος.

Το λάδι θα αφήσει τα δάπεδά σας απαλλαγμένα από λεκέδες και βρωμιές και το φυσικό άρωμα θα διαποτίσει ολόκληρο το σπίτι σας . Μην ανησυχείτε αν έχετε σημάδια ή γρατζουνιές σε ορισμένα σημεία του δαπέδου σας, γιατί το λάδι ευκαλύπτου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αφαίρεσή τους. Προσθέτοντας μερικές σταγόνες σε μια καθαρή πετσέτα ή πανί, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό μαντηλάκι που θα εξαφανίσει τους σκληρούς λεκέδες.

Τι να προσέξετε

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις όταν χρησιμοποιείτε λάδι ευκαλύπτου σε δάπεδα, ειδικά σε σκληρό ξύλο, καθώς μπορεί να βλάψει το βερνίκι σας. Επειδή τα αιθέρια έλαια είναι τόσο ισχυρά, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιά τόσο στο ξύλο όσο και στο βερνίκι, αλλά η αραίωσή τους με ξύδι ή νερό θα αποτρέψει τους λεκέδες και άλλα προβλήματα. Κάντε μια δειγματοληπτική δοκιμή για να δείτε πώς αλληλεπιδρά το λάδι με τα δάπεδά σας πριν το χρησιμοποιήσετε παντού.

Εάν έχετε κατοικίδια και συγκεκριμένα σκύλους, να είστε προσεκτικοί, γιατί ο ευκάλυπτος είναι πολύ τοξικός. Ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε να το δοκιμάσετε, αλλά εάν το κάνετε φροντίστε να αφήσετε τα πατώματα σας να στεγνώσουν καλά πριν αφήσετε τα ζώα σας να περπατήσουν πάνω τους και να κρατήσετε τα έλαια ασφαλή από την πιθανότητα κατάποσης. Αερίστε και τα δωμάτια μόλις ολοκληρώσετε τον καθαρισμό.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top