Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τη μυρωδιά του ιδρώτα από τα ρούχα

Η θερμοκρασία ανέβηκε για τα καλά και σίγουρα αυτές τις μέρες με την υπερβολική ζέστη τα ρούχα σας έχουν αποκτήσει τους γνωστούς λεκέδες από τον ιδρώτα. Οι λεκέδες αυτοί βγαίνουν στο πλύσιμο; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τη μυρωδιά του ιδρώτα από τα ρούχα σας.

Η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική αντίδραση στη θερμοκρασία, την άσκηση και ορισμένες άλλες καταστάσεις. Στην πραγματικότητα, ο ιδρώτας προκαλείται όταν ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και εκκρίνεται νερό και αλάτι. Πρόκειται για τη φυσική μέθοδο που έχει ο οργανισμός για να παρακολουθεί τη θερμοκρασία του.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον ιδρώτα και την κακοσμία της μασχάλης – Τα λάθη στη χρήση αποσμητικού 

Ο βασικός σκοπός των ιδρωτοποιών αδένων είναι να διατηρούν δροσερό το σώμα. Ο οργανισμός αντιδρά όταν βρίσκεσαι σε ζεστό, αγχωτικό ή απαιτητικό σωματικά περιβάλλον, ενεργοποιώντας το φυσικό σύστημα ψύξης του: τον ιδρώτα.

Πώς θα αφαιρέσετε τη μυρωδιά του ιδρώτα από τα ρούχα

Για να απομακρύνετε τις οσμές, θα πρέπει πρώτα να κάνετε προεπεξεργασία των επίμαχων περιοχών είτε με μαγειρική σόδα είτε με ξύδι, σύμφωνα με τον Shaun Veran, μικροβιολόγος και στέλεχος της OURA, μιας εταιρείας που κατασκευάζει ρούχα και αξεσουάρ από αντιμικροβιακά και αποσμητικά υφάσματα.

«Η μαγειρική σόδα είναι ένα ήπιο αλκάλιο που βοηθά στην εξουδετέρωση των όξινων οσμών. Λειτουργεί επίσης ως ένα ήπιο λειαντικό για να απομακρύνει τους λεκέδες από το ύφασμα» αναφέρει στο Marthastewart ο ίδιος. Και προσθέτει ότι «το οξύ στο ξύδι διασπά τα υπολείμματα που προκαλούν οσμές και μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως φυσικό μαλακτικό υφασμάτων, αφήνοντας τα ρούχα καθαρά και μαλακά».

Μην ξεχνάτε να δοκιμάζετε πρώτα μια μικρή, κρυφή περιοχή του ρούχου σας για να βεβαιωθείτε ότι η μαγειρική σόδα ή το ξύδι δεν καταστρέφει το ρούχο.

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • Μαγειρική σόδα
  • Ξύδι
  • Νερό
  • Απορρυπαντικό ρούχων
  • Λεκάνη.

Οδηγίες για τη χρήση μαγειρικής σόδας

Δημιουργήστε μια πάστα μαγειρικής σόδας χρησιμοποιώντας μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη με νερό.

Εφαρμόστε την πάστα στα σημεία των ρούχων που κρύβουν οσμές, συνήθως κάτω από τα μπράτσα και το ντεκολτέ.

Αφήστε την πάστα μαγειρικής σόδας να δράσει έως και 30 λεπτά για να απορροφήσει τις οσμές.

Μετά από 30 λεπτά, πλύνετε τα ρούχα ως συνήθως στο πλυντήριο ρούχων σας.

Οδηγίες για τη χρήση ξυδιού

Αναμείξτε ένα μέρος ξύδι με τέσσερα μέρη νερό σε μία λεκάνη.

Βυθίστε τα ρούχα σας στο μείγμα.

Αφήστε το ρούχο να παραμείνει στο μείγμα ξιδιού έως και 30 λεπτά, ώστε το ξίδι να διασπάσει τα υπολείμματα και τα βακτήρια που προκαλούν οσμές.

Μετά από 30 λεπτά, πλύνετε τα ρούχα ως συνήθως στο πλυντήριό σας.

Το κόλπο για να φτιάξετε τα ρούχα που «μπήκαν» στο πλύσιμο 

Αιτίες της παρατεταμένης οσμής του ιδρώτα

Σύμφωνα με τον Veran, ο ιδρώτας από μόνος του αποτελείται κυρίως από νερό και είναι γενικά άοσμος.

Πώς λοιπόν αυτό μεταφράζεται σε δύσοσμα ρούχα; «Ο παίκτης-κλειδί για τη μετατροπή του ιδρώτα από ένα άοσμο υγρό σε πηγή οσμής σώματος είναι το μικροβίωμα του δέρματος, ιδιαίτερα τα βακτήρια που ζουν στα πιο ιδρωμένα σημεία του σώματός σας» αναφέρει ο ίδιος.

Αυτά τα βακτήρια ευδοκιμούν στα ζεστά, υγρά περιβάλλοντα του σώματός μας και όταν έρχονται σε επαφή με τον ιδρώτα, μεταβολίζουν τυχόν πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα που περιέχει, διασπώντας τα σε μικρότερα μόρια. Όταν ο ιδρώτας διασπάται από τα βακτήρια, προκαλείται μια έντονα δύσοσμη οσμή.

Τα βακτήρια και ο ιδρώτας από το σώμα σας μπορούν στη συνέχεια να μεταφερθούν στα ρούχα σας, προκαλώντας τόσο λεκέδες όσο και δύσκολες στην αφαίρεση οσμές. Και, σε πολλές περιπτώσεις, η αφαίρεση των λεκέδων είναι στην πραγματικότητα ευκολότερη από την αφαίρεση των οσμών από τα ρούχα.

«Η αφαίρεση αυτών των οσμών δεν είναι τόσο απλή όσο η αφαίρεση των ορατών λεκέδων για μερικούς λόγους. Πρώτον, τα βακτήρια μπορούν να προσκολληθούν στις ίνες, ειδικά σε συνθετικά υλικά όπως ο πολυεστέρας που παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων λόγω του κακού εξαερισμού σε σύγκριση με τις φυσικές ίνες» λέει ο Veran.

Και δεύτερον, τα απόβλητα των βακτηρίων μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στις ίνες του υφάσματος, ιδίως όταν υπάρχει σφιχτή ύφανση ή σε χοντρά υλικά, καθιστώντας δύσκολη την απομάκρυνσή τους με το κανονικό πλύσιμο.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην οσμή είναι τα συσσωρευμένα υπολείμματα από τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά υφασμάτων. «Τα μαλακτικά υφασμάτων και άλλα πρόσθετα πλυντηρίου μπορούν να αφήσουν υπολείμματα που παγιδεύουν οσμές και βακτήρια, επιδεινώνοντας το πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου» τονίζει ο Veran.

Συμβουλές για να μυρίζουν τα ρούχα σας φρεσκάδα

Αν θέλετε τα ρούχα σας να μυρίζουν όμορφα και να μειώσετε τις πιθανότητες να υποθάλψετε παγιωμένες οσμές ιδρώτα, λάβετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές.

Πλύνετε τα ιδρωμένα ρούχα αμέσως

Μην αφήνετε τα ιδρωμένα ρούχα σας από το γυμναστήριο να μείνουν για πολλές μέρες άπλυτα. Έτσι τα βακτήρια του ιδρώτα αποκτούν περισσότερο χρόνο για να εγκατασταθούν στο ύφασμα των ρούχων σας.

«Τα εμποτισμένα με ιδρώτα ρούχα παρέχουν ένα τέλειο περιβάλλον για τα βακτήρια να ευδοκιμήσουν και να πολλαπλασιαστούν» λέει ο Veran.

«Πάντα να πλένετε τα ιδρωμένα ρούχα το συντομότερο δυνατό αντί να τα αφήνετε να κάθονται στην τσάντα γυμναστικής ή στο καλάθι της μπουγάδας. Αν το άμεσο πλύσιμο δεν είναι εφικτό, αερίστε τα για να στεγνώσουν πριν τα πετάξετε στο καλάθι για να μειώσετε την ανάπτυξη βακτηρίων και την ένταση της οσμής» προσθέτει.

Επιλέξτε τη σωστή θερμοκρασία πλύσης

Η θερμοκρασία του νερού μπορεί να κάνει τη διαφορά στο να βγάλεις τις οσμές από τα ρούχα σου, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του υφάσματος που πλένεις.

Τα συνθετικά υφάσματα, όπως το νάιλον και ο πολυεστέρας, από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα περισσότερα ρούχα, πλένονται καλύτερα σε κρύο νερό. «Το κρύο νερό βοηθά στην αποφυγή της καθίζησης λεκέδων με βάση τις πρωτεΐνες, όπως ο ιδρώτας και αποφεύγει τη ζημιά στις ελαστικές ίνες που δίνουν στα αθλητικά ρούχα το τέντωμα» λέει ο Veran.

Τα ρούχα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, πρέπει να πλένονται σε ζεστό πρόγραμμα. «Το ζεστό νερό είναι πιο αποτελεσματικό στη διάλυση της βρωμιάς, των σωματικών ελαίων και των πιο σκληρών λεκέδων που είναι χαρακτηριστικοί για το βαμβάκι» λέει ο Veran.

«Η χρήση ζεστού νερού για έντονα λερωμένα αντικείμενα, όπως βαμβακερές κάλτσες και μπλουζάκια, βοηθά στο άνοιγμα των ινών του υφάσματος, επιτρέποντας στο απορρυπαντικό να εισχωρήσει βαθύτερα για να απομακρύνει πιο αποτελεσματικά τα βακτήρια και τα υπολείμματα που προκαλούν οσμές» προσθέτει.

Χρησιμοποιήστε το σωστό πρόγραμμα πλυσίματος

Η χρήση του σωστού προγράμματος πλυσίματος είναι γενικά επαρκής για μέτρια λερωμένα ρούχα με ήπια οσμή ιδρώτα. Αλλά για βαθύτερο καθαρισμό των πολύ λερωμένων ρούχων με έντονη οσμή ιδρώτα, θα πρέπει να επιλέξετε ένα πιο δυνατό πρόγραμμα που είναι για πιο λερωμένα ρούχα.

«Το πιο δυνατό πρόγραμμα χρησιμοποιεί περισσότερο νερό και έχει μεγαλύτερη διάρκεια πλύσης, πράγμα που σημαίνει ότι εφαρμόζεται περισσότερη μηχανική ενέργεια για το τρίψιμο των ρούχων» λέει ο Veran. Το δυνατό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τον βαθύ καθαρισμό των ρούχων προπόνησης, των αθλητικών στολών ή οποιουδήποτε υφάσματος που έχει εκτεθεί σε πολύ ιδρώτα, ειδικά αν έχουν μείνει στο καλάθι της μπουγάδας για μερικές ημέρες.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε εσώρουχα; Η απροσδόκητη απάντηση των ειδικών 

Επιλέξτε ρούχα κατασκευασμένα από συγκεκριμένα υφάσματα

Αν η οσμή του ιδρώτα αποτελεί πρόβλημα για τα ρούχα σας, ίσως ήρθε η ώρα να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στο ύφασμα των ρούχων που αγοράζετε. Επιλέξτε υφάσματα που απορροφούν την υγρασία και απομακρύνουν τον ιδρώτα από το σώμα σας και τον μεταφέρουν στην επιφάνεια του ρούχου για ταχύτερη εξάτμιση, λέει ο Veran.

Ψάξτε για υφάσματα όπως πολυεστέρας, νάιλον ή ειδικά σχεδιασμένα συνθετικά για αθλητική ένδυση. Αυτά τα υλικά όχι μόνο διαχειρίζονται αποτελεσματικά την υγρασία, αλλά στεγνώνουν επίσης γρήγορα, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη της ανάπτυξης μικροβίων που προκαλούν οσμές.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top