Πλυντήριο ρούχων: Πώς θα εξαφανίσετε την άσχημη μυρωδιά και τη μούχλα

πλυντήριο ρούχων

Το πλύσιμο των ρούχων είναι απαραίτητο μέρος της καθαριότητας ενός νοικοκυριού, αλλά μια πτυχή που μπορεί να παραβλέπετε είναι ο καθαρισμός του ίδιου του πλυντηρίου.

Αν έχετε πλυντήριο ρούχων με πόρτα που ανοίγει από μπροστά (εμπρόσθιας φόρτωσης), θα πρέπει να το καθαρίζετε τακτικά, διαφορετικά θα έχετε ένα πλυντήριο που μυρίζει μούχλα και ρούχα που μυρίζουν άσχημα ακόμα και μετά το πλύσιμο. Πώς να καθαρίζετε ένα πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης, καθώς και πόσο συχνά πρέπει να το πλένετε για να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση.

Εάν παρατηρείτε μυρωδιές μούχλας να προέρχονται από το πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης, ήρθε η ώρα να του κάνετε έναν καλό καθαρισμό.

Ροζ μούχλα: Τι είναι και πώς να την αφαιρέσετε από το μπάνιο 

Για τον καθαρισμό του πλυντηρίου θα χρειαστείτε: μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι, χλωρίνη, πανί μικροϊνών, οδοντόβουρτσα, βούρτσα με μαλακές τρίχες, μπουκάλι ψεκασμού και ταμπλέτες καθαρισμού πλυντηρίου ρούχων (προαιρετικά).

Οδηγίες για να καθαρίσετε το πλυντήριο ρούχων

  • Ανοίξτε την πόρτα του πλυντηρίου σας και ελέγξτε για τυχόν σημάδια ορατών υπολειμμάτων, όπως τρίχες, ψιλά ή χνούδια, και αφαιρέστε τα.
  • Τραβήξτε προς τα πίσω τη λαστιχένια φλάντζα και ελέγξτε και αφαιρέστε τα συντρίμμια που βρίσκονται ανάμεσα στο μπροστινό μέρος του πλυντηρίου σας και το τύμπανο.
  • Αναμείξτε ένα διάλυμα καθαρισμού ένα προς ένα από νερό και λευκό ξύδι στο μπουκάλι ψεκασμού σας.
  • Ψεκάστε τη φλάντζα και το εσωτερικό του πλυντηρίου με το μείγμα ξιδιού και σκουπίστε με ένα στεγνό πανί. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ξύδι και να τρίψετε τις εσωτερικές επιφάνειες, όπως τις χαραμάδες από το λάστιχο, το τύμπανο και το φίλτρο, με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες.
  • Αν έχετε ταμπλέτες καθαρισμού πλυντηρίου ρούχων, μπορείτε τώρα να προσθέσετε μία στο τύμπανο του πλυντηρίου και να επιλέξετε ένα κανονικό πρόγραμμα καθαρισμού και να το αφήσετε να τρέξει μέχρι να τελειώσει. Αν δεν έχετε δισκία καθαριστικού πλυντηρίου, προσθέστε 2 φλιτζάνια ξύδι στο τύμπανο και εκτελέστε έναν κύκλο ζεστού νερού.

Αν δείτε μούχλα στο πλυντήριό σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη για να την αντιμετωπίσετε. «Όταν και αν υπάρχει μούχλα, τρίψτε την με μια παλιά οδοντόβουρτσα που είναι βουτηγμένη σε 10% διάλυμα χλωρίνης» λέει η Amanda Herman, στέλεχος της Αffresh appliance care.

5 τρόποι να καθαρίσετε την μούχλα στην κουρτίνα του μπάνιου 

Βεβαιωθείτε όμως ότι όλα τα ίχνη του ξιδιού έχουν σκουπιστεί πριν ξεκινήσετε με τη χλωρίνη. Το ξίδι και η χλωρίνη δεν πρέπει ποτέ να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Από μόνα τους, η χλωρίνη και το ξύδι είναι αποτελεσματικά οικιακά καθαριστικά, αλλά δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται μαζί.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το πλυντήριο

Τα πλυντήρια με μπροστινή πόρτα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον κάθε μήνα ή μετά από 30 πλύσεις, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα. «Συνιστώ να δημιουργήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα καθαρισμού για το πλυντήριό σας -είτε στο ημερολόγιό σας είτε μια υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας- για να διασφαλίσετε ότι η συσκευή σας καθαρίζεται με συνέπεια» τονίζει στο Marthastewart η Herman.

Πότε το πλυντήριο χρειάζεται καθαρισμό

Μπορεί να χρειάζεται να καθαρίζετε το πλυντήριό σας πιο συχνά, αν παρατηρήσετε ορισμένα σημάδια, όπως άσχημη οσμή. Ακολουθούν μερικά σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να καθαρίσετε το πλυντήριό σας το συντομότερο δυνατό:

  • Μυρωδιά μούχλας που προέρχεται από το πλυντήριο
  • Μυρωδιές μούχλας που προέρχονται από τα μόλις πλυμένα ρούχα, τα σεντόνια ή τις πετσέτες σας
  • Ορατά συντρίμμια.

«Κάθε φορά που παρατηρείτε μια δυσάρεστη μυρωδιά γύρω από το πλυντήριο ή στα καθαρά σας ρούχα (είτε πρόκειται για πετσέτες, σεντόνια ή ακόμα και για τα ρούχα σας), αυτό είναι γενικά μια ένδειξη ότι το πλυντήριό σας έχει βακτήρια ή μούχλα και είναι καιρός για καθαρισμό» σημειώνει η Katie Dills, στέλεχος της εταιρείας The Cleaning Authority.

Αιτίες οσμής του πλυντηρίου

Οι παρατεταμένες οσμές και μυρωδιές μπορεί να προέρχονται από μερικές διαφορετικές πηγές, λένε οι ειδικοί. «Η συλλογή νερού, η υγρασία και η ανεπαρκής αποστράγγιση μπορούν να δημιουργήσουν ένα υγρό περιβάλλον ιδανικό για την ανάπτυξη μούχλας» αναφέρει η Marla Mock, πρόεδρος της Molly Maids. Και προσθέτει επίσης ότι η συσσώρευση βρωμιάς, απορρυπαντικών και υπολειμμάτων μαλακτικού μπορεί να συμβάλει σε δυσάρεστες οσμές.

Συμβουλές για καθαρό πλυντήριο

Υπάρχουν μερικά πράγματα που συνιστούν οι ειδικοί για να διατηρήσετε το πλυντήριο όσο το δυνατόν πιο καθαρό.

Διατηρείτε τις εσωτερικές επιφάνειες στεγνές

Σκουπίζετε τακτικά τις εσωτερικές επιφάνειες του πλυντηρίου, ειδικά το λάστιχο, για να απομακρύνετε την υγρασία και να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας.

Πώς να καθαρίσετε την κεφαλή του ντους γρήγορα και αποτελεσματικά 

Κρατήστε την πόρτα ανοιχτή

Μεταξύ των κύκλων πλύσης, θα πρέπει να κρατάτε την πόρτα ανοιχτή. «Αφήστε την πόρτα ανοιχτή μεταξύ των κύκλων πλύσης για να επιτρέπεται η κυκλοφορία του αέρα και το στέγνωμα» λέει η Mock.

Καθαρίστε τα φίλτρα

Ο τακτικός καθαρισμός του διανομέα απορρυπαντικού και του φίλτρου βοηθά στην αποφυγή συσσώρευσης υπολειμμάτων και απρεπών οσμών.

Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη ποσότητα του απορρυπαντικού

Τα πλυντήρια μπροστινής φόρτωσης απαιτούν πολύ λιγότερο απορρυπαντικό από τα αντίστοιχα πλυντήρια άνω φόρτωσης και η χρήση περισσότερου απορρυπαντικού από ό,τι θα έπρεπε απλώς προσθέτει στη συσσώρευση υπολειμμάτων που προκαλούν οσμές.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες σχετικά με την ποσότητα του απορρυπαντικού που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Προσθέστε ξύδι στους κύκλους πλύσης σας

Εκτός από τη χρήση λιγότερου απορρυπαντικού, η προσθήκη ξυδιού στους κύκλους πλύσης των ρούχων σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση των οσμών.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top