Οι 11 κίνδυνοι που κρύβονται στα σεντόνια σας

κρεβάτι κίνδυνοι

Τα καθαρά σεντόνια είναι απαραίτητα καθώς περνάμε τουλάχιστον το 1/3 της ημέρας μας στο κρεβάτι .

Σκεφτείτε τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα που αφήνετε στα σεντόνια σας. Η ιδανική συχνότητα είναι να πλένετε  τα σεντόνια σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Διαφορετικά δείτε από τι θα κινδυνεύσετε.

Δείτε ποιοι κίνδυνοι κρύβονται στα σεντόνια σας:

 1. Τα ακάρεα
 2. Μικρόβια από το κατοικίδιο σας
 3. Βακτήρια
 4. Ακμή
 5. Ασθενικά σεντόνια
 6. Βακτήρια μαξιλαριού
 7. Αλλαγές σεντονιού
 8. Αφήστε τα σεντόνια σας να αναπνεύσουν
 9. Πώς θα πλύνετε σωστά τα σεντόνια σας
 10. Παπλώματα και παπλωματοθήκες
 11. Κοριοί

1.Τα ακάρεα

Αφήνετε στο κρεβάτι σας τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δερματικά κύτταρα καθημερινά. Τα περισσότερα από αυτά πέφτουν όσο γυρνάτε γύρω γύρω στο κρεβάτι και προσπαθείτε να βολευτείτε. Αυτά τα κύτταρα μαζεύονται στα σεντόνια σας . Τα ακάρεα τρέφονται από τα κύτταρα αυτά και βρίσκουν καταφύγιο στα σεντόνια σας, όπως αναφέρει το PestWorld. Πολλές φορές αυτά πυροδοτούν πολλές παθήσεις όπως άσθμα, αλλεργίες, ακόμα και δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα. Αν είστε αλλεργικοί στα ακάρεα, πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα σας μία φορά την εβδομάδα σε ζεστό νερό.

2.Μικρόβια από το κατοικίδιο σας

Αν κοιμάστε με το κατοικίδιο σας, οι τρίχες του ουσιαστικά δημιουργούν ένα ακόμα στρώμα για τα ακάρεα. Ακόμα αν ο σκύλος σας έχει μία δερματική πάθηση που ονομάζεται ψώρα, αν και δεν μπορεί να σας τη μεταδώσει μπορεί να παρατηρήσετε έντονο κνησμό και ερεθισμό στο δέρμα σας. Ο σκύλος σας επίσης μπορεί να σας μεταδώσει μία μυκητιασική λοίμωξη, λοιχήνα . Προσπαθήστε λοιπόν να αλλάζετε τα σεντόνια σας μία φορά την εβδομάδα.

3.Βακτήρια

Τα νεκρά κύτταρα, το σάλιο και ο ιδρώτας είναι εστία μικροβιών στο αναπαυτικό κρεβάτι σας. Τεστ που διεξήχθησαν σε εργαστήρια παρατήρησαν από δείγματα που πάρθηκαν από μαξιλαροθήκες που είχαν να πλυθούν περίπου μία εβδομάδα, είχαν 17.000 περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας.

4.Ακμή

Αν η ακμή σας χειροτερεύει και δεν μπορείτε να βρείτε την αιτία, σκεφτείτε την βρώμικη μαξιλαροθήκη σας,σύμφωνα με το InStyle.Η σκόνη, τα νεκρά κύτταρα, και τα βακτήρια φράζουν τους πόρους . Αν λοιπόν υποφέρετε από ακμή, αλλάξτε την μαξιλαροθήκη σας δύο με τρεις φορές μέσα την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα σκεπάσματα μία φορά την εβδομάδα.

5. Ασθενικά σεντόνια

Αν εσείς ή ο σύντροφος σας είστε άρρωστοι, πετάξτε κατευθείαν τα σεντόνια σας στα άπλυτα για να σκοτώσετε τα μικρόβια. Τα περισσότερα βακτήρια και μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν σε μαλακές επιφάνειες από κάποια λεπτά έως και ώρες. Για παράδειγμα, ο ιός της γρίπης επιβιώνει στο χαρτομάντιλο περίπου 15 λεπτά, αλλά οι ιοί του στομαχιού επιβιώνουν περίπου τέσσερις ώρες στα σκεπάσματα σας.

6.Βακτήρια μαξιλαριού

Το σημείο που ακουμπάτε το κεφάλι σας, όταν κοιμάστε μπορεί να είναι γεμάτο μικρόβια, μύκητες που μπορεί να είναι επικίνδυνες για αυτούς που έχουν άσθμα. Αν το μαξιλάρι σας πλένεται, πρέπει να το πλένετε τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και να το αφήσετε να στεγνώσει καλά, ώστε να αποφύγετε τη μούχλα.

7.Αλλαγές σεντονιού

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κάνουν τα σεντόνια σας εστία μικροβίων. Πρέπει λοιπόν να αλλάζετε συχνά τα σεντόνια σας αν :

 • κοιμάστε χωρίς ρούχα
 • αν τρώτε στο κρεβάτι
 • αν κοιμάστε με τα παιδιά σας
 • αν ιδρώνετε πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας

8.Αφήστε τα σεντόνια σας να αναπνεύσουν

Σίγουρα έχετε ακούσει πως για να ξεκινήσετε τη μέρα σας καλά, πρέπει να στρώσετε το κρεβάτι σας. Αλλά ίσως είναι πιο σοφό να μην το στρώσετε αμέσως,καθώς η υγρασία μένει φυλακισμένη μέσα στα σεντόνια σας και αυξάνετε ο κίνδυνος για μούχλα. Αφήστε λοιπόν τα σεντόνια σας να αναπνεύσουν για λίγη ώρα, δημιουργώντας ένα πιο αφιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια.

9.Πώς να πλύνετε σωστά τα σεντόνια σας

Πριν πλύνετε τα σεντόνια σας συμβουλευτείτε την ετικέτα που αναγράφει τη σωστή θερμοκρασία πλυσίματος.Μετά αφήστε τα να στεγνώσουν καλά ή βάλτε τα στο στεγνωτήριο, μειώνοντας έτσι τα μικρόβια.

10. Παπλώματα και παπλωματοθήκες

Κάποιες παπλωματοθήκες δεν πρέπει να πλυθούν στο πλυντήριο, οπότε πάντα συμβουλευτείτε την ετικέτα. Δείτε λοιπόν ένα υπόδειγμα προγράμματος για να έχετε καθαρά σκεπάσματα:

 • πλύνετε τις παπλωματοθήκες και τις κουβέρτες σας κάθε 1-2 μήνες
 • πλύνετε το σκέπασμα του στρώματος σας τέσσερις φορές τον χρόνο
 • το κάλλυμα του κρεβατιού σας κάθε τρείς με έξι μήνες

11.Κοριοί

Οι κοριοί δεν έλκονται από τα καθαρά ή τα βρώμικα σεντόνια, αλλά έλκονται από εσάς. Ζούν σε ζεστά μέρη κοντά σε ανθρώπους, οπότε το κρεβάτι σας είναι η ιδανική τοποθεσία. Οι κοριοί τρέφονται με το αίμα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.Οι κοριοί έρχονται στο κρεβάτι σας από μέρη που έχουν μολυνθεί όπως κρεβάτια ξενοδοχείων, σχολεία, το σχολείο κ.α. Στεγνώστε τα σκεπάσματα σας σε υψηλή θερμοκρασία για να σκοτώσετε τους κοριούς.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top