Υπνοδωμάτιο : Τα χρώματα που βοηθούν να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε καλύτερα

Υπνοδωμάτιο

Κάποια χρώματα μπορούν να διευκολύνουν τον ύπνο και να διαμορφώσουν μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο. Δείτε ποια είναι και πως σας βοηθούν να κοιμηθείτε.

Οι άνθρωποι που έχουν γκρι, καφέ ή μωβ χρώμα στο υπνοδωμάτιο τους, δυσκολεύονται να κοιμηθούν τις ώρες που πρέπει, σύμφωνα με μια σχετική μελέτη. Θέλετε λοιπόν να κοιμηθείτε καλά απόψε; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορείτε να το πετύχετε απλά επιλέγοντας το σωστό χρώμα.

Το μπλέ, λ.χ., θεωρείται το χρώμα της ηρεμίας και της χαλάρωσης έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι κοιμούνται σε ένα μπλε δωμάτιο απολαμβάνουν καλύτερο ποιοτικά ύπνο. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που πέφτουν για ύπνο σε ένα δωμάτιο χρώματος μπλε κοιμούνται περίπου επτά ώρες και πενήντα δύο λεπτά ύπνου κάθε βράδυ.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί εξέτασαν 2.000 σπίτια σε όλη την Αγγλία για να διερευνήσουν την επίδραση του κάθε χρώματος στην ποιότητα του ύπνου. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται σε δωμάτια που έχουν απαλά χρώματα, όπως κίτρινο, μπλε ή πράσινο, κοιμόντουσαν  καλύτερα τη νύχτα.

Ο Chris Idzikowski, επιστήμονας σε θέματα ύπνου, λέει: «Στα μάτια μας υπάρχουν κάποιοι υποδοχείς που ονομάζονται γαγγλιακά κύτταρα και βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στο μπλε χρώμα. Αυτοί οι υποδοχείς στέλνουν τις πληροφορίες από το χρώμα που βλέπουμε σε μια περιοχή του εγκέφαλου μας που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού».

Ωστόσο, η ατομική αντίληψη για τα χρώματα είναι υποκειμενική, και ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν άλλα χρώματα πιο κατάλληλα για αυτούς. Σημαντικό είναι να δημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα που εσείς προσωπικά βρίσκετε χαλαρωτική και ευχάριστη για να σας βοηθήσει στον ύπνο.

Όλο Υγεία

Scroll to Top