Αλκοόλ: Πόσα ποτήρια αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο

Αλκοόλ: Πόσα ποτήρια αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο

Πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα τα Σαββατοκύριακα και μπορεί να νομίζουμε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι αβλαβής για την υγεία. Αλλά πώς θα άλλαζε η αντίληψή μας αν μαθαίναμε ότι η πραγματική επίδραση του αλκοόλ στην υγεία είναι θεμελιωδώς εσφαλμένη; Πρόσφατες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένων μελετών από βιολόγους με εξειδίκευση στον καρκίνο, αποκαλύπτουν την αλήθεια. Αποδεικνύεται ότι ο κίνδυνος για σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου, μπορεί να αυξηθεί ακόμη και με ελάχιστη κατανάλωση. Μάθετε πόσο αλκοόλ είναι ασφαλές και ποιοι οι κίνδυνοι όταν καταναλώνεται.

Πόσα ποτήρια αλκοόλ διπλασιάζουν την πιθανότητα για άνοια

Πόσο αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες – Πόσο αλκοόλ είναι ασφαλές

Αν και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται συχνά ακίνδυνη, η επιστημονική πραγματικότητα αποκαλύπτει μια διαφορετική εικόνα. Στις επόμενες ενότητες, θα αναλύσουμε τα νεότερα δεδομένα για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία, εστιάζοντας στη σύνδεσή του με τον καρκίνο και σε κρίσιμες συστάσεις για τη μείωση των κινδύνων.

Κατανάλωση αλκοόλ: Ποιες οι επιπτώσεις της στην υγεία

Ενώ το αλκοόλ καταναλώνεται ευρέως κοινωνικά και πολιτισμικά, αυξανόμενα στοιχεία από κορυφαίους οργανισμούς υγείας και επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και χαμηλά επίπεδα πρόσληψης αλκοόλ φέρουν κινδύνους για την υγεία.

  • Κίνδυνος καρκίνου: Το αλκοόλ ταξινομείται ως καρκινογόνο Ομάδας 1 από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο. Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, και του κεφαλιού και του λαιμού.
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: Το αλκοόλ συμβάλλει στην υπέρταση, αρρυθμίες, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, ακόμη και σε μέτρια επίπεδα πρόσληψης.
  • Παθήσεις ήπατος και μεταβολικές διαταραχές: Η χρόνια χρήση οδηγεί σε παθήσεις του ήπατος όπως κίρρωση και αλκοολική ηπατίτιδα, καθώς και σε παγκρεατίτιδα και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
  • Νευρολογικές και γνωστικές επιπτώσεις: Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου, επιταχύνοντας τη γνωστική έκπτωση και συμβάλλοντας σε καταστάσεις όπως η περιφερική νευροπάθεια.
  • Ψυχική υγεία & θνησιμότητα: Το αλκοόλ σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους, αυτοκτονικής συμπεριφοράς και τυχαίων θανάτων. Υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης συσχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.
  • Ευπάθεια στους νέους: Οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις επιδράσεις του αλκοόλ, με την πρώιμη έκθεση να αυξάνει την πιθανότητα μακροχρόνιας εξάρτησης και αναπτυξιακής βλάβης.
  • Κατευθυντήριες γραμμές δημόσιας υγείας: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει σαφώς ότι κανένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι ασφαλές, ζητώντας αυστηρότερα μέτρα δημόσιας υγείας και ευαισθητοποίηση.

Αλκοόλ: Ένα γνωστό καρκινογόνο είναι κρυμμένο σε κοινή θέα

Ακόμη και το περιστασιακό κοκτέιλ ή ποτήρι κρασί μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Είτε καταναλώνεται τακτικά είτε μόνο σε ειδικές περιστάσεις, το αλκοόλ επιβαρύνει τον οργανισμό σας. Από τον εγκέφαλο και την καρδιά σας, μέχρι τους πνεύμονες και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, η ουσία έχει ευρείες βλαβερές επιδράσεις – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου καρκίνου.

Έκθεση του γενικού χειρουργού των ΗΠΑ του 2025 εκτιμά ότι το αλκοόλ είναι η τρίτη κυριότερη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί στις ΗΠΑ και ευθύνεται για περίπου 100.000 περιπτώσεις και 20.000 θανάτους ετησίως. Ερευνητές υποπτεύονταν ότι το αλκοόλ θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο για δεκαετίες και μελέτες έχουν δείξει ότι συνδέεται αιτιολογικά με καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παγκρέατος, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ορθού, και του μαστού.

Κοκκινίζετε όταν πίνετε αλκοόλ; Πότε αυξάνεται 80 φορές ο κίνδυνος για καρκίνο

Το 2000, το US National Toxicology Program κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι γνωστό ανθρώπινο καρκινογόνο και περίπου μια δεκαετία αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε το αλκοόλ ως καρκινογόνο Ομάδας 1, την υψηλότερη ταξινόμηση, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να συμπεράνουμε ότι μια ουσία προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους.

Αλκοόλ, καρκίνος και δημόσια σύγχυση

Τόσο το CDC όσο και το NIH συμφωνούν επίσης ότι υπάρχουν αρκετά αδιάσειστα στοιχεία ότι το αλκοόλ προκαλεί διάφορους τύπους καρκίνου και οι διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ δηλώνουν ότι ακόμη και χαμηλές ποσότητες αλκοόλ – λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα – αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Παρά ταύτα, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο και μόλις το 45% των ενηλίκων των ΗΠΑ γνωρίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, σε σύγκριση με το 89% των ατόμων που γνωρίζουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους πιστεύεται ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής τοξικών υποπροϊόντων στον οργανισμό και της πρόκλησης βλάβης στο DNA, και καθώς αποκαλύπτονται περισσότερα για τη σύνδεση, οι ειδικοί ζητούν όλο και πιο έντονα αυστηρότερους κανονισμούς κατανάλωσης αλκοόλ. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2020-2025, οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη αλκοόλ σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες σε όχι περισσότερο από δύο ποτά την ημέρα.

Ωστόσο, αυτές οι οδηγίες θα μπορούσαν να αλλάξουν, καθώς δύο ερευνητές που συνεισφέραν στην αμφιλεγόμενη σύσταση του Καναδά για δύο ποτά την εβδομάδα, φέρεται να συμβουλεύουν τις ΗΠΑ για τις νέες πολιτικές της για το αλκοόλ που πρόκειται να αποκαλυφθούν αργότερα φέτος. Η Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και Υγεία του 2023 βρήκε ότι πάνω από 224 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 12 ετών και άνω ήπιαν αλκοόλ κάποια στιγμή στη ζωή τους – πάνω από το 79% των ατόμων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους στην Ελλάδα

Η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα, με το 94,1% των εφήβων ηλικίας 16 ετών ή νεότερων να έχουν δοκιμάσει αλκοόλ και το 66,2% να έχει καταναλώσει αλκοόλ τον τελευταίο μήνα. Περίπου 38,3% ανέφεραν επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (binge drinking), και το 27,6% βίωσε μέθη τον τελευταίο χρόνο. Η μέση ηλικία πρώτης χρήσης αλκοόλ είναι μόλις 12 ετών, με το 62,1% να το δοκιμάζει πριν από την ηλικία των 13 ετών.

Η σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου σε κυτταρικό επίπεδο

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στο σώμα. Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό όγκων βλάπτοντας το DNA, προκαλώντας μεταλλάξεις που διαταράσσουν τη φυσιολογική κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη. Ερευνητές έχουν εντοπίσει διάφορους μηχανισμούς που σχετίζονται με το αλκοόλ και την ανάπτυξη καρκίνου.

Η έκθεση του γενικού χειρουργού αναδεικνύει τέσσερις τρόπους με τους οποίους το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο: ο μεταβολισμός του αλκοόλ, το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή, οι μεταβολές στα επίπεδα ορμονών, και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα καρκινογόνα όπως ο καπνός.

Ο μεταβολισμός του αλκοόλ είναι η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός διασπά και αποβάλλει το αλκοόλ. Όταν το αλκοόλ διασπάται, το πρώτο του υποπροϊόν είναι η ακεταλδεΰδη, μια χημική ουσία που η ίδια ταξινομείται ως καρκινογόνο. Ερευνητές έχουν βρει ότι ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις μπορούν να οδηγήσουν τον οργανισμό να διασπάσει το αλκοόλ πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα ακεταλδεΰδης.

Υπάρχουν επίσης σημαντικά στοιχεία ότι το αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει τον οργανισμό να απελευθερώσει βλαβερές ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, που σχετίζονται με βλάβη στα κύτταρα. Προκαλούν βλάβη στο DNA σε μια διαδικασία που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Έρευνες έχουν βρει ότι οι ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται από την κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν άμεσα πόσο καλά τα κύτταρα παράγουν και διασπούν πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που προάγουν τη φλεγμονή και ευνοούν τον σχηματισμό όγκων.

Ορμόνες, κάπνισμα και αλκοόλ: Η ευρεία επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό και ο κίνδυνος για καρκίνο

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών με τρόπους που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η ουσία ενισχύει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μειώνοντας τα επίπεδα βιταμίνης Α, μια ένωση που ρυθμίζει τα οιστρογόνα.

Επιπλέον, άτομα που ταυτόχρονα πίνουν και καπνίζουν έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Το κάπνισμα από μόνο του μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να προκαλέσει ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το DNA, και το αλκοόλ διευκολύνει τον οργανισμό να απορροφήσει τα καρκινογόνα στα τσιγάρα και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (vapes).

Πόσο αλκοόλ είναι ασφαλές;

Ίσως αναρωτιέστε πόσο αλκοόλ μπορείτε να πιείτε με ασφάλεια και να αποφύγετε τη βλάβη. Αν ρωτήσετε κλινικούς και επιστήμονες, ίσως να μην σας αρέσει η απάντηση: καθόλου. Το CDC και οι αμερικανικές διατροφικές οδηγίες συνιστούν την κατανάλωση όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και όχι περισσότερο από δύο ποτά για τους άνδρες. Το National Institute for Alcohol Abuse and Alcoholism και η πρόσφατη συμβουλευτική έκθεση του γενικού χειρουργού έχουν παρόμοιες συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

«Είμαι ογκολόγος και πέρασα καρκίνο – Τα 4 βήματα που κάνω για να τον κρατήσω μακριά»

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, δεν υπάρχει επί του παρόντος τρόπος να προσδιοριστεί ο προσωπικός κίνδυνος καρκίνου κάποιου από το αλκοόλ. Το ατομικό γενετικό υπόβαθρο, ο τρόπος ζωής, η διατροφή και άλλοι παράγοντες υγείας κάθε ατόμου μπορούν όλοι να επηρεάσουν τις επιδράσεις του αλκοόλ στον σχηματισμό όγκων. Παρ’ όλα αυτά, ο επαναπροσδιορισμός των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας σας και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Πηγές: Daily Mail, WHO, NIH, Cornell University, The Lancet, ICCPUD, WHO (2), Mayo Clinic

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, αμφισβητώντας τις μακροχρόνιες πεποιθήσεις ότι ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα δεν ενέχουν κινδύνους.
  • Το αλκοόλ ταξινομείται ως καρκινογόνο Ομάδας 1 και συνδέεται με καρκίνους σε πολλά όργανα, καρδιοπάθειες, ηπατικές βλάβες, γνωστικές διαταραχές και αυξημένη θνησιμότητα.
  • Υπάρχει χαμηλή επίγνωση στη δημόσια σφαίρα για τη σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου, παρ’ ότι οι ειδικοί ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς.
  • Μηχανισμοί που εξηγούν τη σύνδεση περιλαμβάνουν βλάβες στο DNA, ορμονικές αλλαγές, και συνέργεια με άλλες καρκινογόνες ουσίες όπως ο καπνός.
Scroll to Top