Πατάτες: Το κόλπο με το ξύδι και άλλοι 4 τρόποι για να μην ανεβάζουν το σάκχαρο

Πατάτες: Το κόλπο με το ξύδι και άλλοι 4 τρόποι για να μην ανεβάζουν το σάκχαρο

Αν και αγαπημένες σε κάθε τραπέζι, οι πατάτες θεωρούνται «απαγορευμένες» όταν πρόκειται για τον έλεγχο του σακχάρου. Σύμφωνα με μια ειδικό στη διατροφή και την παχυσαρκία, όμως, υπάρχουν τρόποι να απολαύσετε τις πατάτες χωρίς να ανεβαίνει κατακόρυφα η γλυκόζη στο αίμα. Ανακαλύψτε πέντε συμβουλές που κάνουν τη διαφορά -και ίσως αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε αυτό το παρεξηγημένο τρόφιμο.

Υδατάνθρακες: Το κόλπο για να μετατρέψετε το λευκό ρύζι και το ψωμί σε υπερτροφές

5 κόλπα για να τρώτε πατάτες χωρίς να ανεβάζετε το σάκχαρο

Τα τελευταία -αρκετά- χρόνια, οι πατάτες θεωρούνται «εχθρός» για άτομα με διαβήτη ή για όσους προσπαθούν να μην ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Σε ένα βίντεο στο Instagram, η γιατρός και ειδικός διατροφής Δρ. Aryanna Amini, μίλησε για πέντε κόλπα με τα οποία μπορείτε να τις τρώτε χωρίς να ανεβάζετε το σάκχαρο στο αίμα σας.

Σύμφωνα με τη Δρ. Amini, όλες οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης σας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά εύκολα βήματα που μπορούν πράγματι να μειώσουν και να αποτρέψουν τις αιχμές της γλυκόζης.

Όπως ανέφερε η ειδικός, υπάρχουν πέντε τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να απολαύσει τις πατάτες ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ακολουθούν τα κόλπα που ανέφερε:

  1. Επιλέξτε πατάτες με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη
  2. Προετοιμάστε τις πατάτες με τον σωστό τρόπο
  3. Ψύξτε τις πριν τις φάτε
  4. Προσθέστε λιπαρά και πρωτεΐνη
  5. Προσθέστε ξύδι

Είναι πράγματι πιο υγιεινά τα ψητά πατατάκια; Τι αναφέρει ειδικός

1. Επιλέξτε πατάτες με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη

Η Δρ. Amini πρότεινε να επιλέξετε μια ποικιλία πατάτας με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως «κηρώδεις» πατάτες (fingerling) αντί για ποικιλίες Russet ή Idaho. Σύμφωνα με την ίδια, η πατάτα fingerling έχει γλυκαιμικό δείκτη 50-60, σε σύγκριση με την Russet, η οποία έχει 80-110.

2. Προετοιμάστε τις πατάτες με τον σωστό τρόπο

«Ο τρόπος που μαγειρεύετε τις πατάτες σας έχει σημασία! Το βράσιμο μιας πατάτας μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με το να την λιώσετε ή να την ψήσετε», εξήγησε η Δρ. Amini. Για παράδειγμα, οι ψημένες Russet έχουν γλυκαιμικό δείκτη περίπου 110, ενώ οι βραστές Russet έχουν γλυκαιμικό δείκτη περίπου 80.

3. Ψύξτε τις πριν τις φάτε

Η Δρ. Amini πρότεινε να ψύξετε το τρόφιμο μετά το βράσιμο, καθώς αυτή η πρακτική μειώνει ακόμη περισσότερο την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

«Όταν ψύχετε τα λευκά άμυλα, μια ποσότητα ανθεκτικού αμύλου μπορεί να αναμορφωθεί, καθιστώντας την πιο δύσκολη στην πέψη, με αποτέλεσμα χαμηλότερες αυξήσεις στη γλυκόζη και λιγότερες θερμίδες και ζάχαρη που απορροφώνται από τον οργανισμό, ακόμη και αν ξαναζεστάνετε την πατάτα», εξήγησε.

Μια βρασμένη και στη συνέχεια κρύα πατάτα μπορεί να μειώσει την απότομη αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη κατά 25-30%, σύμφωνα με την Δρ. Amini.

4. Προσθέστε λιπαρά και πρωτεΐνη

Η προσθήκη υγιεινών λιπαρών και πρωτεΐνης στο πιάτο με τις πατάτες θα αμβλύνει επίσης το γλυκαιμικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η προσθήκη ενός τροφίμου, όπως το τυρί, μπορεί επίσης να μειώσει τις αιχμές γλυκόζης.

6 τροφές με «πολλές θερμίδες» που όμως πρέπει να τρώτε – Πού ωφελούν;

5. Προσθέστε ξύδι

Η Δρ. Aminiπρότεινε την προσθήκη ξυδιού (το οποίο περιέχει οξικό οξύ) στην πατάτα, το οποίο μπορεί να μειώσει τις αιχμές γλυκόζης και ινσουλίνης. Σε συνδυασμό με το παραπάνω κόλπο ψύξης, η προσθήκη 15-20 ml ξυδιού πριν ή αφού αποψύξετε τις βραστές πατάτες μειώνει τον γλυκαιμικό τους δείκτη έως και 43%.

Πηγές: Hindustan Times, Iranian Journal of Public Health, Instagram

Όλο Υγεία

Scroll to Top