Η ελληνική υπερτροφή που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και του εντέρου, ενισχύει τους μύες και βοηθά στην απώλεια βάρους

Η ελληνική υπερτροφή που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και του εντέρου, ενισχύει τους μύες και βοηθά στην απώλεια βάρους

Υπάρχει μια ελληνική υπερτροφή που κατακτά καθημερινά όλο και περισσότερους λάτρεις της υγιεινής διατροφής -και όχι άδικα. Πλούσια σε πρωτεΐνη, φτωχή σε λιπαρά και γεμάτη ωφέλιμα προβιοτικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την πέψη και βοηθά στη ρύθμιση του βάρους. Είναι απλή, φυσική και απολύτως αποτελεσματική. Ποια είναι;

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πόσο γιαούρτι πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε 20% τον κίνδυνο

Ποια είναι η ελληνική υπερτροφή και τα οφέλη της για την υγεία

Ενώ στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη γιαουρτιού, οι ειδικοί συχνά προτείνουν το ελληνικό (στραγγιστό) γιαούρτι ως μια πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλότερη σε ζάχαρη επιλογή. Η παχύρρευστη, κρεμώδης υφή και η ελαφρώς πικάντικη γεύση του το καθιστούν μια ευέλικτη επιλογή για μια αλμυρή ή γλυκιά προσθήκη στη διατροφή σας.

  1. Βελτιώνει την υγεία των οστών
  2. Διατηρεί την ισορροπία στο έντερο
  3. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
  4. Βελτιώνει τη μυϊκή ανάπτυξη
  5. Βοηθά να παραμένετε χορτάτοι για περισσότερο και να τρώτε λιγότερο
  6. Διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

1. Βελτιώνει την υγεία των οστών

Το ασβέστιο και η πρωτεΐνη στο ελληνικό γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την υποστήριξη των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, μιας πάθησης που αποδυναμώνει τα οστά και τα καθιστά πιο επιρρεπή σε κατάγματα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν απλό γιαούρτι χωρίς λιπαρά για 12 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική αύξηση στον σχηματισμό οστών. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό στην πρωτεΐνη και το ασβέστιο του γιαουρτιού.

Μια άλλη ανασκόπηση έδειξε ότι τα άτομα μετά την εμμηνόπαυση που καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν κάταγμα ισχίου από εκείνα που καταναλώνουν λίγο ή καθόλου γιαούρτι.

2. Διατηρεί την ισορροπία στο έντερο

Τα προβιοτικά στα περισσότερα είδη ελληνικού γιαουρτιού περιέχουν «καλά» βακτήρια, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου (ένας συνδυασμός βακτηρίων, μυκήτων και ιών που ζουν στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων), παρέχοντας αυξημένη ποσότητα υγιών βακτηρίων στην περιοχή.

Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου βοηθά σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος, της πέψης και της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.

3. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Η έρευνα συνδέει το γιαούρτι που περιέχει προβιοτικά, όπως το ελληνικό, με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην καρδιαγγειακή νόσο.

Μακροζωία: Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι από το μυστικό της 117χρονης – Ποιο τρόφιμο της χάρισε χρόνια ζωής

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων γιαουρτιού εβδομαδιαίως συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από την κατανάλωση γιαουρτιού μόνο μία φορά το μήνα.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού με προβιοτικά καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων LDL-«κακής» χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι τα γιαούρτια όπως το ελληνικό θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

4. Βελτιώνει τη μυϊκή ανάπτυξη

Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για όσους ενδιαφέρονται να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα, ιδιαίτερα με άσκηση που επικεντρώνεται στην προπόνηση αντίστασης, όπως τα ελεύθερα βάρη.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού ήταν ανώτερη από μια επιλογή που βασίζεται σε υδατάνθρακες. Οι συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα προπόνησης αντίστασης είδαν αύξηση στο πάχος των μυών, μαζί με βελτιώσεις στη δύναμη και τη σύνθεση του σώματος.

5. Βοηθά να παραμένετε χορτάτοι για περισσότερο και να τρώτε λιγότερο

Η υψηλή περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην υποστήριξη ενός υγιούς σωματικού βάρους. Έρευνες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας μερίδας γιαουρτιού βοήθησε στον περιορισμό της όρεξης περισσότερο από τις ποικιλίες γιαουρτιού με άπαχο και πλήρες γάλα.

Η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται επίσης με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και σωματικό βάρος και μειωμένο κίνδυνο αυξημένης περιφέρειας μέσης.

6. Διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το άγλυκο, απλό ελληνικό γιαούρτι μπορεί επίσης να ωφελήσει άτομα που θέλουν να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Το No1 πρωινό που μειώνει χοληστερίνη και φλεγμονές, σύμφωνα με ειδικό

Μια μελέτη που περιελάμβανε συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 200 γρ. γιαουρτιού με προβιοτικά Lactobacillus acidophilus και Bifidobacterium lactis για 12 εβδομάδες παρουσίασε αξιοσημείωτες μειώσεις στα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c), ένας δείκτης για το πώς το σώμα ρυθμίζει τη γλυκόζη (σάκχαρο στο αίμα).

Πηγές: Very Well HealthOsteoporosis International, Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, Advances in Nutrition, American Journal of Hypertension, Journal of Dairy Science, Frontiers in Nutrition, Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, Clinical Nutrition ESPEN

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top