Οι top 5 τροφές που προστατεύουν τα νεφρά σας – Πρέπει να τις τρώμε όλοι

Οι top 5 τροφές που προστατεύουν τα νεφρά σας – Πρέπει να τις τρώμε όλοι

Τα νεφρά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας του οργανισμού, καθώς φιλτράρουν τα απόβλητα, ρυθμίζουν τα υγρά και παράγουν ορμόνες. Η υποστήριξη της λειτουργίας τους μέσω της διατροφής μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά τους να διατηρούν το σώμα σε καλή κατάσταση.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πέτρες στα νεφρά; Nέες, πρωτοποριακές τεχνικές

Ιδανικές τροφές για την υποστήριξη της υγείας των νεφρών

Τα νεφρά είναι ζωτικά όργανα που εργάζονται αδιάκοπα για να διατηρούν την υγεία του σώματος με το να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα, να ρυθμίζουν τα επίπεδα υγρών και να παράγουν ορμόνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία των οστών και τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αν και διατηρούν φυσικά αυτή την ισορροπία, η ενσωμάτωση τροφών φιλικών προς τα νεφρά μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία τους. Ειδικοί προτείνουν ορισμένες τροφές που σας βοηθούν να προστατεύσετε τα νεφρά σας και να υποστηρίξετε τη λειτουργία τους.

Διατροφή για την υγεία των νεφρών ως μορφή πρόληψης και θεραπείας

Η διατροφή είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών και για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νεφρικής νόσου. Έρευνες δείχνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών, η επιλογή περισσότερων φυτικών τροφών και η ρύθμιση της πρόσληψης αλατιού, φωσφόρου, καλίου και φυτικών ινών μπορούν να προστατεύσουν τα νεφρά – και να είναι πιο αποτελεσματικές όταν εφαρμόζονται υπό την καθοδήγηση διαιτολόγου.

Σύμφωνα με άρθρο του 2020 με τίτλο «Nutritional management in patients with chronic kidney disease», ενώ επιδεινώνεται η νεφρική λειτουργία, τα μεταβολικά απόβλητα και οι ηλεκτρολύτες συσσωρεύονται στο σώμα, καθιστώντας την εξατομικευμένη διατροφή – που περιλαμβάνει τον περιορισμό πρωτεΐνης και νατρίου, καθώς και τη ρύθμιση καλίου και ασβεστίου – απαραίτητη για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την επιβράδυνση της εξέλιξης της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης επιδεινώνει τη νεφρική βλάβη, το υπερβολικό νάτριο συνδέεται με την εξέλιξη της νόσου και τη θνησιμότητα από αυτή, ενώ τόσο τα επίπεδα καλίου ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία – επομένως η διατροφική των νεφροπαθών πρέπει να είναι προσεκτικά ισορροπημένη.

  • Περιορισμός πρωτεΐνης (περίπου 0,6–0,8 g/kg/ημέρα), με τουλάχιστον το ήμισυ να προέρχεται από φυτικές πηγές. Αυτή η διατροφή – που ονομάζεται PLADO – βοηθά στη μείωση της καταπόνησης των νεφρών, του οξέος φορτίου και των ουραιμικών τοξινών.
  • Φυτικές τροφές (πλήρη δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα) όπως η μεσογειακή διατροφή ή η δίαιτα DASH είναι προτιμότερες. Αυτές μειώνουν την αρτηριακή πίεση, περιορίζουν το μεταβολικό στρες και βελτιώνουν τα αποτελέσματα στη χρόνια νεφρική νόσο.
  • Μείωση της πρόσληψης νατρίου (<2 g/ημέρα) για να ελεγχθεί η αρτηριακή πίεση και να μειωθεί η νεφρική βλάβη.
  • Παρακολούθηση επιπέδων καλίου και φωσφόρου, όμως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι φυτικές πρωτεΐνες περιέχουν λιγότερο βιοδιαθέσιμες μορφές.
  • Κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες – υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και μειώνουν τις τοξίνες που επιβαρύνουν τα νεφρά.

Κακοσμία στις μασχάλες: Πότε είναι σημάδι σοβαρής ασθένειας – Τι πρέπει να ξέρετε

Οι καλύτερες τροφές για τα νεφρά

Οι top 5 τροφές που προστατεύουν τα νεφρά σας – Πρέπει να τις τρώμε όλοι

1. Σκούρα φυλλώδη λαχανικά

Σύμφωνα με την Αμερικανή διαιτολόγο Catalina Ruz Gatica, τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, η λαχανίδα είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E και K, μαζί με βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο. Βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη, η οποία μπορεί να συμβεί όταν τα νεφρά βρίσκονται υπό πίεση.

2. Βύσσινα

Τα βύσσινα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Δεδομένου ότι η υψηλή πίεση είναι κύρια αιτία νεφρικής βλάβης, η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς πίεσης και στην υποστήριξη της υγείας των νεφρών.

3. Τόφου

Το τόφου, μια φυτική πηγή πρωτεΐνης, αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική στο κρέας, ειδικά όταν προσπαθείτε να μειώσετε την καταπόνηση των νεφρών. Οι ζωικές πρωτεΐνες μπορούν να δημιουργήσουν όξινο περιβάλλον στο σώμα, το οποίο ενδέχεται να επιβαρύνει τα νεφρά, ιδιαίτερα αν ήδη λειτουργούν υπό πίεση.

Επιπλέον, το U.S. National Kidney Foundation προτείνει το τόφου για δίαιτες φιλικές προς τα νεφρά, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε φωσφόρο, κάλιο και νάτριο. Αν και δεν απαιτεί πλήρη αποφυγή κρέατος, η ενσωμάτωση φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη.

4. Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Δεδομένου ότι το ανεξέλεγκτο σάκχαρο μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, η κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να υποστηρίξει την υγεία τους, βοηθώντας στη ρύθμιση της γλυκόζης.

Νεφρά: 8 τροφές που μπορούν να τα «καθαρίσουν» και να τα διατηρήσουν υγιή

5. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της πίεσης – κάτι που είναι ευεργετικό για τη λειτουργία των νεφρών. Το σκόρδο επίσης βοηθά στην προστασία από την οξειδωτική βλάβη, που μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τους νεφρούς, ιδιαίτερα σε άτομα με νεφρική νόσο.

Πηγές: VNExpress, PubMed, PMC, MDPI, JRN, PMC

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και υποστήριξη της νεφρικής υγείας.
  • Η μείωση ζωικών πρωτεϊνών και η αύξηση φυτικών τροφών περιορίζει την επιβάρυνση των νεφρών.
  • Τροφές όπως βύσσινα, λιναρόσπορος και σκόρδο βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης και της γλυκόζης.
  • Το τόφου είναι ιδανική φυτική πρωτεΐνη με χαμηλά επίπεδα φωσφόρου και νατρίου για δίαιτες νεφροπαθών.
Scroll to Top