Ο μαγικός καρπός των Δρυιδών που μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, να βελτιώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να προστατεύσει από κυτταρική βλάβη

Ο μαγικός καρπός των Δρυιδών που μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, να βελτιώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να προστατεύσει από κυτταρική βλάβη

Ο μαγικός καρπός των Δρυιδών είναι ένας τραγανός και γευστικός ξηρός καρπός, πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, να κάνει την επιδερμίδα λαμπερή και να βελτιώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, μεταξύ άλλων. Ποιος είναι;

Ο καρπός που γεννήθηκε από τα δάκρυα γυναίκας και βοηθάει στην απώλεια βάρους, είναι θρεπτικός και ρυθμίζει τον διαβήτη

Ποιος είναι ο μαγικός καρπός των Δρυιδών και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Ο μαγικός καρπός των Δρυιδών, όταν συμπεριλαμβάνεται σε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ωφελειών για την υγεία – από τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση της χοληστερίνης μέχρι τη μείωση της φλεγμονής. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, καλά λιπαρά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Ποιος είναι;

Έλαιο φουντουκιού: Ποιες οι χρήσεις του

Το έλαιο φουντουκιού είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά, καθιστώντας το χρήσιμο τόσο ως συμπλήρωμα διατροφής όσο και ως συστατικό στην περιποίηση της επιδερμίδας. Σύμφωνα με μελέτη του 2023 με τίτλο «Hazelnut and its by-products: A comprehensive review of nutrition, phytochemical profile, extraction, bioactivities and applications», τα φουντούκια και τα υποπροϊόντα τους περιέχουν πολλές φυσικές ενώσεις, ιδιαίτερα πολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από τη φθορά. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι έχουν αντιβακτηριακές και προβιοτικές ιδιότητες.

Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του ήπατος, μπορεί να έχουν αντικαρκινική δράση και χρησιμοποιούνται ευρέως στα καλλυντικά για τις θρεπτικές και προστατευτικές τους ιδιότητες.

  • Από του στόματος χρήση: Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος, μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί να προστατεύει από ορισμένους τύπους καρκίνου.
  • Τοπική εφαρμογή: Ενυδατώνει και μαλακώνει την επιδερμίδα, ενισχύει τον δερματικό φραγμό, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος και μειώνει τις λεπτές γραμμές.

Διατροφική αξία

Φουντούκια, 1 φλιτζάνι, ολόκληρα – Μη καβουρδισμένα

  • Ενέργεια (kcal): 847.8
  • Πρωτεΐνη (g): 20.18
  • Ολικά λιπαρά (g): 82.01
  • Κορεσμένα λιπαρά οξέα (g): 6.03
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (g): 61.63
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (g): 10.69
  • Υδατάνθρακες (g): 22.54
  • Σάκχαρα (g): 5.86
  • Φυτικές ίνες (g): 13.1

Φουντούκια: 8 οφέλη για την υγεία

1. Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου

Τα φουντούκια είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Η κατανάλωση άφθονων ινών ενισχύει τις τακτικές κενώσεις του εντέρου και βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι διαιτητικές οδηγίες στις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν οι γυναίκες ηλικίας 31–50 ετών να καταναλώνουν 25.2 γραμμάρια (g) διαιτητικών ινών ημερησίως. Οι άνδρες στην ίδια ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να καταναλώνουν 30.8 γραμμάρια ινών ημερησίως. Μια μερίδα φουντουκιών 28g περιέχει περίπου 2.7g φυτικών ινών.

2. Μειώνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει ορισμένους να πάρουν λιγότερο βάρος. Μελέτη του 2018 βρήκε συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ξηρών καρπών, μειωμένης αύξησης του βάρους και χαμηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερους ξηρούς καρπούς είχαν μικρότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαροι από εκείνους που δεν κατανάλωναν.

Πόσα αμύγδαλα πρέπει να τρώτε καθημερινά για μείωση της φλεγμονής και καλύτερη υγεία του εντέρου;

Αν και η έρευνα δείχνει μια συσχέτιση, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αιτιώδης σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης ξηρών καρπών και μειωμένου κινδύνου αύξησης βάρους.

3. Προστατεύουν από κυτταρική βλάβη

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή ενώσεις που προστατεύουν από την οξείδωση των κυττάρων. Μειώνουν την έκταση της κυτταρικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Τα φουντούκια περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από τύπους κυτταρικής βλάβης που συνδέονται με τον καρκίνο.

4. Μειώνουν της χοληστερίνης

Η κατανάλωση φουντουκιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης. Μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φουντούκια μείωσε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στους συμμετέχοντες. Αυτός ο τύπος χοληστερίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσει κανείς τα οφέλη των φουντουκιών είναι η καθημερινή κατανάλωσή τους, χωρίς αύξηση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

Τα αποτελέσματα ανασκόπησης του 2016 έδειξαν επίσης ότι τα φουντούκια μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερίνης. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι δεν υπήρξε αύξηση του σωματικού βάρους των συμμετεχόντων. Αυτό μπορεί να απαλύνει ορισμένες ανησυχίες ότι οι θερμιδικά πυκνοί ξηροί καρποί οδηγούν σε αύξηση βάρους.

5. Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η κατανάλωση mix ξηρών καρπών που περιλαμβάνει φουντούκια μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Μικρής κλίμακας δοκιμή του 2011 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 30 g μείγματος ξηρών καρπών –που περιλάμβανε 7.5 g φουντουκιών– καθημερινά για 12 εβδομάδες βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη στους συμμετέχοντες. Η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Η βελτίωση αυτής της ευαισθησίας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

6. Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία

Τα φουντούκια μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση διατροφής πλούσιας σε φουντούκια μπορεί να βελτιώσει δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

7. Μειώνουν τη φλεγμονή

Η κατανάλωση φουντουκιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής. Μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φουντούκια μείωσε δείκτες φλεγμονής στους συμμετέχοντες. Ωστόσο, άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η αλλαγή στους φλεγμονώδεις δείκτες μετά την κατανάλωση φουντουκιών ήταν αμελητέα. Για να προσδιοριστεί οριστικά η επίδραση των φουντουκιών στη φλεγμονή, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα.

8. Βελτιώνουν τον αριθμό σπερματοζωαρίων

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των φουντουκιών, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να βελτιώσει την ποιότητά τους. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μικρής κλίμακας αυτή μελέτη περιλάμβανε υγιείς, γόνιμους συμμετέχοντες. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα οφέλη αυτά ισχύουν και για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Πώς να τα προσθέσετε στη διατροφή σας

Οι άνθρωποι συχνά καταναλώνουν φουντούκια ως σνακ ή τα προσθέτουν σε σαλάτες. Τριμμένα φουντούκια μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορες συνταγές. Πολλές έτοιμες πραλίνες φουντουκιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και είναι προτιμότερο να αποφεύγονται.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες

Πολλοί έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των φουντουκιών. Όταν μαγειρεύετε για άλλους, πάντα να ελέγχετε για αλλεργίες πριν προσθέσετε φουντούκια σε ένα πιάτο. Για να απολαύσει κάποιος τα οφέλη υγείας των φουντουκιών, θα πρέπει να είναι προσεκτικός με τον συνολικό αριθμό θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά.

Ο αγαπημένος καρπός της Αμερικής που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου και να ενισχύσει τον εγκέφαλο

Όταν προσθέτετε κάτι νέο στη διατροφή σας, είναι εύκολο να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεστε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Πηγές: MNT, University of Rochester Medical Center, Springer Nature Link, PMC, PMC, PubMed, PubMed, ResearchGate, PMC, PMC, PMC, ScienceDirect

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Τα φουντούκια μπορεί να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς και να βελτιώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, καλά λιπαρά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες  και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και της φλεγμονής.
  • Μελέτες δείχνουν ότι προστατεύουν από κυτταρική βλάβη και μπορεί να έχουν αντικαρκινική δράση.
Scroll to Top