8 υγιεινά ροφήματα που προστατεύουν από τον καρκίνο, σύμφωνα με ειδικό του Harvard

ροφήματα καρκίνος

Αναζητάτε φυσικούς τρόπους πρόληψης; Ένας ειδικός του Harvard αποκαλύπτει τα 8 υγιεινά ροφήματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου και να ενισχύσουν τη συνολική σας υγεία.

Τι ώρα να πίνουμε καφέ για να αυξήσουμε την ενέργεια, να αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα και να μην επηρεάσουμε τον ύπνο

Τα ροφήματα που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες για καρκίνο

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και γλυκών ροφημάτων μπορεί να αυξήσει, σύμφωνα με το Nature, τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου. Ειδικότερα, συγκεντρωτικές αναλύσεις δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο για καρκίνο του στόματος κατά 40%, ενώ ακόμη και μικρές ποσότητες (1-2 ποτά ημερησίως) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για τουλάχιστον επτά τύπους καρκίνου, όπως οισοφάγου, φάρυγγα, λάρυγγα, μαστού, παχέος εντέρου και ήπατος.

Αναφορικά με τα ζαχαρούχα ροφήματα, συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση έδειξε σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης ζαχαρούχων αναψυκτικών (SSB) και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη, ενώ οι φρουτοχυμοί συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο συνολικού καρκίνου και συγκεκριμένα με μελάνωμα και καρκίνο του θυρεοειδούς.

Κάθε επιπλέον 250 ml ζαχαρούχου ροφήματος ημερησίως σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κατά 17%.

Ο Dr. Saurabh Sethi προτείνει την αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με πιο υγιεινές επιλογές. Το πράσινο τσάι και ο καφές είναι ωφέλιμα λόγω των αντιοξειδωτικών. Το νερό βοηθά στην αραίωση των καρκινογόνων στα ούρα. Ο χυμός ροδιού επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Το «χρυσό γάλα» με κουρκουμά μειώνει τη βλάβη του DNA. Τα smoothies με μούρα και ο χυμός λεμονιού επίσης μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Τα αφεψήματα βοτάνων προσφέρουν αντιφλεγμονώδη οφέλη. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές επιλογές ροφημάτων μπορούν να υποστηρίξουν τη μακροχρόνια υγεία.

Τριχόπτωση στους άνδρες: Μπορούν τα αναψυκτικά να την προκαλέσουν; Τι έδειξε νέα μελέτη

8 υγιεινά ροφήματα με αντικαρκινική δράση

Ο γαστρεντερολόγος με εκπαίδευση στο Stanford προτείνει αυτά τα 8 υγιεινά ροφήματα.

Ο γαστρεντερολόγος εκπαιδευμένος στο Harvard, Dr. Saurabh Sethi, μοιράστηκε πρόσφατα στο Instagram μια λίστα με οκτώ καθημερινά ροφήματα που, σύμφωνα με την επιστήμη, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ποια είναι στη λίστα;

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι βρίσκεται στην κορυφή, χάρη στις κατεχίνες EGCG. Ο Dr. Sethi εξήγησε ότι όσοι πίνουν τακτικά πράσινο τσάι έχουν 20–30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Μπορούν τα ζεστά ροφήματα να προκαλέσουν καρκίνο; Πόσο πρέπει να πίνουμε, σύμφωνα με μελέτη

Καφές

Στη συνέχεια έρχεται ο καφές, γεμάτος με πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Κάθε επιπλέον φλιτζάνι την ημέρα συνδέεται με περίπου 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, ενώ παρέχει επίσης προστασία ενάντια στον καρκίνο του ενδομητρίου.

Νερό

Το απλό νερό κάνει επίσης μεγάλη διαφορά. Η σωστή ενυδάτωση αραιώνει τους καρκινογόνους παράγοντες στα ούρα και η αυξημένη κατανάλωση νερού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Χυμός ροδιού

Στη συνέχεια ακολουθεί ο χυμός ροδιού, πλούσιος σε ελλαγικό οξύ και πολυφαινόλες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Στην πραγματικότητα, μελέτες σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη έδειξαν ότι ο χυμός ροδιού επιβράδυνε το χρόνο διπλασιασμού του PSA.

Γιατρός αποκαλύπτει τα 3 πιο τοξικά ποτά που δεν θα πιει ποτέ ξανά – Με ποιον τρόπο μας βλάπτουν

Χρυσό γάλα με κουρκουμά

Ένα παραδοσιακό ρόφημα, το χρυσό γάλα με κουρκουμά, συμπεριλαμβάνεται επίσης στη λίστα. Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά μειώνει τη βλάβη του DNA και τη φλεγμονή, ενώ ανθρώπινες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τους δείκτες οξειδωτικού στρες με την καθημερινή χρήση.

Smoothies με μούρα

Για όσους προτιμούν τις φρουτώδεις γεύσεις, τα smoothies με μούρα είναι ισχυροί σύμμαχοι. Τα μούρα προσφέρουν ανθοκυανίνες και φυτικές ίνες και οι διατροφές πλούσιες σε αυτά συνδέονται με χαμηλότερους κινδύνους για καρκίνο του οισοφάγου και του παχέος εντέρου.

Χυμός λεμονιού

Ο χυμός λεμονιού έχει επίσης θέση στη λίστα. Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με 10–15% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου.

(Μια γρήγορη σημείωση από τον Dr. Sethi: αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή καούρα, το λεμόνι μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα).

7 ροφήματα που καίνε λίπος και βοηθούν στην απώλεια βάρους μέσα σε 1 μήνα

Αφεψήματα βοτάνων

Τέλος, τα αφεψήματα βοτάνων όπως το χαμομήλι, το τζίντζερ και η μέντα προσφέρουν επίσης οφέλη. Οι πολυφαινόλες και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις τους υποστηρίζονται από παρατηρητικές μελέτες που δείχνουν μειωμένο κίνδυνο για γαστρικό και παχέος εντέρου καρκίνο.

Η υπενθύμιση του Dr. Sethi είναι απλή: μικρές, συνειδητές αλλαγές στο τι πίνετε καθημερινά μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στη μακροχρόνια υγεία.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ο Dr. Saurabh Sethi του Harvard προτείνει 8 υγιεινά ροφήματα που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
  • Πράσινο τσάι, καφές, νερό και άλλα ροφήματα με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αναφέρονται ως ωφέλιμα.
  • Μικρές αλλαγές στις καθημερινές επιλογές ροφημάτων μπορούν να υποστηρίξουν τη μακροχρόνια υγεία.
Scroll to Top