10 τροφές με περισσότερα προβιοτικά από ένα γιαούρτι

τροφές προβιοτικά γιαούρτι

Υπάρχουν τροφές που περιέχουν ακόμη περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι, προσφέροντας ενίσχυση στην υγεία του εντέρου. Δέκα από αυτές ξεχωρίζουν για τη φυσική τους δράση και την υψηλή συγκέντρωση ωφέλιμων μικροοργανισμών.

Υγιές έντερο: 8 τροφές με περισσότερα πρεβιοτικά από ένα συμπλήρωμα διατροφής

Τα προβιοτικά υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου

Τα προβιοτικά έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας και στη βελτίωση της εντερικής υγείας, ενώ παράλληλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του ISRN Nutrition. Επιπλέον, τα προβιοτικά βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας στη λακτόζη και στη θεραπεία οξείας διάρροιας, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας που σχετίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστασία έναντι ορισμένων αλλεργιών, ενώ σημαντικές είναι και οι επιδράσεις τους στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου που μπορεί να επηρεάζουν τη νευρολογική υγεία.

Το γιαούρτι είναι γνωστό για τα προβιοτικά του που βοηθούν την πέψη και την υγεία του εντέρου, αλλά δεν είναι η μόνη σου επιλογή. Πολλές άλλες τροφές είναι γεμάτες προβιοτικά και μπορεί να είναι εξίσου καλές ή και καλύτερες για το έντερό σας.

4 σημάδια ότι το έντερό σας δεν είναι υγιές – Πώς να το επαναφέρετε, σύμφωνα με τo Κλίβελαντ

10 τροφές με περισσότερα προβιοτικά από ένα γιαούρτι

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις τροφές αυτές.

1. Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα από γάλα, που παρασκευάζεται με την προσθήκη «κόκκων kefir», ένα μείγμα από βακτήρια και μαγιά στο γάλα. Η διαδικασία ζύμωσης μετατρέπει τα φυσικά σάκχαρα σε ένα ξινό, πόσιμο ρόφημα που μοιάζει με γιαούρτι.

Πιστεύεται ότι ο kefir περιέχει περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι, κάτι που μπορεί να τον καθιστά ακόμη καλύτερο για το έντερο. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία του εντέρου, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη μείωση της χοληστερίνης.

2. Κίμτσι

Το κίμτσι είναι ένα πικάντικο, ξινό κορεάτικο πιάτο που παρασκευάζεται με ζύμωση λαχανικών, όπως λάχανο ή ραπανάκια, με αλάτι και καρυκεύματα.

Το κίμτσι ζυμώνεται με τη βοήθεια των φυσικών βακτηρίων των λαχανικών, δημιουργώντας προβιοτικά που προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ενδεχομένως και την υγεία της καρδιάς όταν καταναλώνεται τακτικά.

Αυτισμός: Το τρόφιμο που καταστέλλει τα συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα

3. Κομπούχα

Το κομπούχα είναι ένα ανθρακούχο, ζυμωμένο τσάι που παρασκευάζεται με την προσθήκη ενός μείγματος καλών βακτηρίων και μαγιάς σε γλυκισμένο μαύρο ή πράσινο τσάι. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη καλών βακτηρίων, βελτιώνοντας την πέψη και ανακουφίζοντας από στομαχικές ενοχλήσεις.

Ορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει τις πιθανές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ηπατοπροστατευτικές του ιδιότητες, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους.

4. Προζυμένιο ψωμί

Το προζυμένιο ψωμί είναι ένα είδος ψωμιού που παρασκευάζεται με ζύμωση αλευριού και νερού με τη βοήθεια γαλακτικών βακτηρίων και μαγιάς.

Αν και η διαδικασία του ψησίματος μπορεί να σκοτώσει ορισμένα από τα ζωντανά βακτήρια, το προζύμι εξακολουθεί να περιέχει ωφέλιμες ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και την προστασία των κυττάρων. Αυτές οι ουσίες ενδέχεται να είναι χρήσιμες στη διαχείριση φλεγμονωδών παθήσεων και μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου.

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα να πάρουμε προβιοτικά, σύμφωνα με το Κλίβελαντ​ – Τι κάνουμε όταν παίρνουμε αντιβίωση

5. Ξινό λάχανο

Το ξινό λάχανο είναι ψιλοκομμένο και ζυμωμένο λάχανο που παρασκευάζεται με αλάτι και τα φυσικά βακτήρια που υπάρχουν στο λάχανο. Συνήθως χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό, προστιθέμενο σε σούπες και σάντουιτς.

Το ξινό λάχανο περιέχει ωφέλιμα βακτήρια που μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσουν τη φλεγμονή. Επίσης, παρουσιάζει πιθανά αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά οφέλη.

6. Μίσο

Το μίσο παρασκευάζεται με τη ζύμωση σόγιας με αλάτι και μια καλλιέργεια που ονομάζεται koji, η οποία μετατρέπει το μείγμα σε μια πλούσια, πικάντικη πάστα. Χρησιμοποιείται συχνά σε ιαπωνικές σούπες και μαρινάδες.

Το μίσο ενδέχεται να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το έντερο, τη φλεγμονή, και ίσως ακόμη και την αρτηριακή πίεση ή την πρόληψη του καρκίνου. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την πλήρη κατανόηση των επιδράσεών του.

Προβιοτικά: Πότε τα παίρνουμε; Πριν ή μετά το φαγητό βοηθούν περισσότερο το έντερο

7. Lassi

Το Lassi είναι ένα παραδοσιακό ινδικό ρόφημα με βάση το γιαούρτι, που συνήθως παρασκευάζεται με καλλιεργημένο γάλα και μερικές φορές με φρούτα ή μπαχαρικά. Σε αντίθεση με τον kefir, περιέχει μόνο βακτηριακές καλλιέργειες και όχι μαγιά.

Το Lassi μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), και μπορεί να είναι πιο εύπεπτο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Ορισμένες έρευνες το συνδέουν επίσης με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία, καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας.

8. Κβας

Το κβας είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα που παρασκευάζεται από ψωμί σίκαλης. Έχει ξινή, ανθρακούχα γεύση, παρόμοια με το κομπούχα, και παρασκευάζεται με φυσικά βακτήρια και μαγιά.

Τα καλά βακτήρια στο kvass μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου υποστηρίζοντας την πέψη, βοηθώντας στη διέλευση της τροφής στο έντερο και ενισχύοντας τις ορμόνες που συμβάλλουν στη διαδικασία της πέψης.

Προβιοτικά: Πότε τα παίρνουμε; Πριν ή μετά το φαγητό βοηθούν περισσότερο το έντερο

9. Τέμπε

Το τέμπε είναι ένα παραδοσιακό ινδονησιακό φαγητό από σόγια. Παρασκευάζεται με τη ζύμωση μαγειρεμένων φασολιών σόγιας με μία εκκινητική καλλιέργεια, η οποία δένει τα φασόλια σε μια σφιχτή μορφή τύπου κέικ.

Το τέμπε είναι καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως μείωση της φλεγμονής, υποστήριξη της υγείας του εντέρου και παροχή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του οργανισμού.

10. Natto

Το Natto είναι ένα ακόμη προϊόν ζυμωμένης σόγιας, γνωστό για την κολλώδη, ινώδη και μοναδική υφή του. Παρασκευάζεται με βράσιμο φασολιών σόγιας και στη συνέχεια ζύμωσή τους με ωφέλιμα βακτήρια.

Μακροζωία: Αυτό είναι το πρωινό που πρέπει να τρώτε για να ζήσετε πολλά χρόνια σύμφωνα με ειδικούς

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία του εντέρου, το natto μπορεί να προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα, όπως την ενίσχυση της καρδιαγγειακής και οστικής υγείας, καθώς και τη βελτίωση της ανταπόκρισης του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Πηγές: ISRN Nutrition, Frontiers in Microbiology, Frontiers in Microbiology II, Journal of Food Science, Food Chemistry, Food Chemistry II, Journal of Food Science II, Reviews in Food Science and Nutrition, Computational and Mathematical Methods in Medicine, Nutrients, Frontiers in Microbiology III

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top