Η αγαπημένη λιχουδιά των πόνι που μπορεί να ενισχύσει όραση, εγκέφαλο και ανοσοποιητικό

Η αγαπημένη λιχουδιά των πόνι που μπορεί να ενισχύσει όραση, εγκέφαλο και ανοσοποιητικό

Η αγαπημένη λιχουδιά των πόνι είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό λαχανικό, πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις που συνδέονται με καλύτερη υγεία των ματιών, της καρδιάς, του ανοσοποιητικού και του εγκεφάλου.

Το κρεμώδες και τρυφερό λουλούδι που μπορεί να ρίξει τη χοληστερίνη, να προστατεύσει από ασθένειες και να βοηθήσει το συκώτι

Ποια είναι η αγαπημένη λιχουδιά των πόνι και ποια τα οφέλη της για την υγεία

Τα καρότα, επιστημονικά γνωστά ως daucus carota, είναι ωφέλιμα για την υγεία και μπορεί να έχουν οφέλη για την καρδιά, το ανοσοποιητικό και τον εγκέφαλο. Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως το β-καροτένιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα καροτενοειδή, μια χρωστική ουσία στα καρότα που τους δίνει το έντονο πορτοκαλί χρώμα, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας των ματιών.

Αυτό το ριζώδες λαχανικό καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κεντρική Ασία. Τα καρότα υπάρχουν σε περισσότερα χρώματα από το πορτοκαλί, όπως μωβ, κίτρινο, μαύρο και κόκκινο. Έχουν μοναδικές γεύσεις που μπορείτε να ενσωματώσετε τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα.

Τοπικές εφαρμογές εκχυλισμάτων και υποπροϊόντων καρότου

Σύμφωνα με μελέτη του 2025 με τίτλο Formulation and Stability Evaluation of Carrot Extract (Daucus carota L.) Scrub Lotion as a Natural Moisturizer, οι συνθέσεις scrub lotions που περιείχαν 2%, 4% και 6% εκχύλισμα καρότου ήταν σταθερές, ομοιογενείς και κατάλληλες για τοπική χρήση στο δέρμα. Η σύνθεση με 6% εκχύλισμα καρότου έδειξε τη μεγαλύτερη επίδραση, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της ενυδάτωσης του δέρματος μετά από 12 ημέρες εφαρμογής.

Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα και τα υποπροϊόντα καρότου μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα συστατικά σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος, κυρίως για ενυδάτωση και αντιγήρανση.

  •  Λοσιόν με βάση το εκχύλισμα καρότου αύξησαν την υγρασία του δέρματος και έδειξαν καλή σταθερότητα σε καλλυντικές συνθέσεις
  •  Κρέμες με έλαιο σπόρων καρότου συνδέθηκαν με βελτιωμένη λείανση του δέρματος και μείωση των σημείων γήρανσης
  •  Φυτικές κρέμες που περιείχαν εκχύλισμα καρότου έδειξαν αντιοξειδωτική και ενυδατική δράση χωρίς αναφερόμενους ερεθισμούς του δέρματος
  •  Τα υποπροϊόντα καρότου διερευνώνται ως βιώσιμα συστατικά καλλυντικών λόγω των βιοδραστικών ενώσεών τους

Καλαμπόκι: Το λαχανικό – δημητριακό που μπορεί να ενισχύσει το έντερο και να προστατεύσει την όραση

Θρεπτική αξία καρότων

Μία μερίδα ενός φλιτζανιού ωμών καρότων παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  •  Θερμίδες: 52,8
  •  Λιπαρά: 0,288 g, ή 0,37% της ΣΗΠ
  •  Νάτριο: 90 χιλιοστόγραμμα (mg), ή 3,91% της ΣΗΠ
  •  Υδατάνθρακες: 11,6 g, ή 4,22% της ΣΗΠ
  •  Φυτικές ίνες: 3,48 g, ή 12,43% της ΣΗΠ
  •  Προστιθέμενα σάκχαρα: 0 g, ή 0% της ΣΗΠ
  •  Πρωτεΐνη: 1,04 g, ή 2,08% της ΣΗΠ

Καρότα: Οφέλη για την υγεία

1. Μπορεί να ενισχύουν την υγεία των ματιών

Ένα μεγάλο καρότο (ένα φλιτζάνι) μπορεί να παρέχει το 100% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) της βιταμίνης Α, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα. Μπορεί να προλαμβάνει την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), η οποία προκαλεί απώλεια όρασης. Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, η οποία βλάπτει την όραση και προκαλεί νυχτερινή τύφλωση.

Η βιταμίνη Α που λαμβάνετε από τα καρότα προέρχεται από δύο καροτενοειδή που ονομάζονται α-καροτένιο και β-καροτένιο. Τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βρίσκονται στα καρότα ενισχύουν επίσης την υγεία των ματιών. Αυτές οι δύο φυσικές ενώσεις προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και τον φακό.

2. Μπορεί να ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα

Τα καροτενοειδή που περιέχονται στα καρότα μπορεί να έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες. Άτομα με χαμηλότερα επίπεδα καροτενοειδών έχουν φανεί να παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών μπορεί να έχουν χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες στα καρότα έχουν δείξει ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης μετά το φαγητό. Τα καρότα παρέχουν επίσης σταθερή παροχή ενέργειας. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), ο οποίος μετρά πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα.

3. Μπορεί να βοηθούν στη διαχείριση του σωματικού βάρους

Τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, τα οποία βοηθούν να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε σύγκριση με άλλα λαχανικά, τα καρότα έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (BMI) και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Τα καρότα είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι καρότα περιέχει 52,8 θερμίδες. Η αντικατάσταση 10 chips πίτας με ένα φλιτζάνι κομμένα ωμά καρότα για να συνοδεύσετε χούμους ή γκουακαμόλε εξοικονομεί περίπου 80 θερμίδες και αυξάνει την πρόσληψη φυτικών ινών.

4. Μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα καρότα έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη και της λευχαιμίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το β-καροτένιο συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα καρότα περιέχουν επίσης ένα άλλο καροτενοειδές που ονομάζεται λυκοπένιο. Το λυκοπένιο μπορεί να καταπολεμά καρκίνους όπως του στομάχου, του προστάτη, του πνεύμονα και του μαστού.

5. Μπορεί να ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

Το κάλιο στα καρότα βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό το μέταλλο απομακρύνει την περίσσεια νατρίου και υγρών από το σώμα, μειώνοντας την πίεση στην καρδιά. Αυτό καθιστά τα καρότα καλή επιλογή αν θέλετε να ξεπρηστείτε μετά από κατανάλωση πολύ αλμυρών τροφών.

Μία ανασκόπηση και μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι τα καρότα, μεταξύ άλλων φρούτων και λαχανικών, είχαν μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία. Το λυκοπένιο που περιλαμβάνεται στα καρότα μπορεί να υποστηρίζει την υγεία των αγγείων και να προλαμβάνει την καρδιαγγειακή νόσο.

6. Μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Ανασκόπηση ανέφερε ότι οι φαινολικές ενώσεις στα καρότα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα σε υγιή επίπεδα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

7. Μπορεί να ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Δύο βιταμίνες στα καρότα είναι ωφέλιμες για το ανοσοποιητικό σύστημα: η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α ειδικότερα βοηθά στον σχηματισμό και την προστασία των βλεννογόνων. Αυτοί οι φραγμοί εμποδίζουν τα μικρόβια να εισέλθουν στο σώμα. Αποτελούν την επένδυση του αναπνευστικού, του πεπτικού και του ουρογεννητικού συστήματος.

Αντίδια: Το λαχανικό που μπορεί να βοηθήσει στη χώνεψη, να προστατεύσει το ήπαρ και να ενισχύσει τα οστά

8. Μπορεί να ενισχύουν τον εγκέφαλο

Οι φυσικές ενώσεις στα καρότα έχουν δείξει ότι δρουν ως αντιφλεγμονώδη. Μία από αυτές είναι η λουτεΐνη – το ίδιο αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον αμφιβληστροειδή από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Μελέτη διαπίστωσε ότι η λουτεΐνη μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του εγκεφάλου σε υγιείς ηλικιωμένους.

Πηγές: Health, ResearchGate, ResearchGate, ResearchGate, ScienceDirect

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Τα καρότα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, όπως το β-καροτένιο, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.
  • Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη διαχείριση του σωματικού βάρους χάρη στις φυτικές ίνες και τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Τα αντιοξειδωτικά τους συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Scroll to Top