Οι 3 σούπερ τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου και άνοιας

τροφές
  • Οι ντομάτες, το ελαιόλαδο και τα πράσινα λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία.
  • Η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου και άνοιας.
  • Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία από χρόνιες ασθένειες.

Είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θωρακίζουν τον οργανισμό σας απέναντι σε χρόνιες και σοβαρές ασθένειες.

Τρεις τροφές που μπορείτε να τις εντάξετε στο καθημερινό σας πιάτο, μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή σας, να σας γεμίσουν ενέργεια και να σας προστατεύσουν από μεγάλα προβλήματα υγείας.

Αν τα καταναλώνετε σε σταθερή βάση, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου και άνοιας.

Οι τρεις σούπερ τροφές είναι

  1. οι ντομάτες,
  2. το ελαιόλαδο και
  3. τα πράσινα λαχανικά.

1. Οι ντομάτες

Η Νο1 τροφή για γερό οργανισμό είναι οι ντομάτες. Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και C και αποτελούν την πιο πλούσια πηγή λυκοπενίου. Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και η πρόσληψή του έχει συσχετισθεί με ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία.

Μην ξεχνάτε ότι ο καρκίνος εμφανίζεται λόγω της χρόνιας φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες και οι ντομάτες παρέχουν προστασία και αποτελούν ασπίδα απέναντι και στα δυο.

Σύμφωνα με μελέτες, οι ντομάτες επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως καρκίνος του μαστού, καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του προστάτη και καρκίνος του παγκρέατος.

Επίσης, αντικαρκινικές ιδιότητες έχει η και η βιταμίνη C που έχουν οι ντομάτες. Η βιταμίνη αυτή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δυο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης σας στη βιταμίνη αυτή καλύπτονται ήδη από δυο μέτριες ντομάτες.

Οι ντομάτες είναι ακόμη «σύμμαχος» κατά των φλεγμονών. Μελέτη διαπίστωσε ότι, πίνοντας ένα ποτήρι χυμό ντομάτας την ημέρα, μειώνονται τα επίπεδα TNF-a στο αίμα κατά 34%. Το TNF-a είναι υπεύθυνο για την πρόκληση φλεγμονών. Τα υψηλότερα επίπεδα του TNF-a, έχουν βρεθεί σε άτομα με χρόνιες ασθένειες.

2. Το ελαιόλαδο

Η δεύτερη τροφή που δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο σας είναι το ελαιόλαδο. Αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής και είναι βασικός παράγοντας μείωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Το ελαιόλαδο αποτελείται κατά 80% από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύει τη θρεπτική αξία του ελαιολάδου είναι οι φαινόλες, οι οποίες εμφανίζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το ελαιόλαδο κάνει καλό στην καρδιά, προστατεύει τα λιπίδια του αίματος από τη βλαβερή οξείδωσή τους στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Επίσης, έχει ευεργετικές επιδράσεις στον λιπώδη ιστό και την αρτηριακή πίεση, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο προστατεύει και από τον καρκίνο.

3. Τα πράσινα λαχανικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από το πιάτο σας δεν πρέπει να λείπουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σπαράγγια. Πρόκειται για φυτικές τροφές με υψηλή διατροφική αξία που συμβάλλουν στην προστασία των ιστών σας από τις ελεύθερες ρίζες και τις βλάβες που προκαλούν.

Τα λαχανικά αυτά έχουν πάρα πολλά θρεπτικά στοιχεία. Διατηρούν τα νεύρα και τον εγκέφαλο σε καλή κατάσταση και προστατεύουν από καρκίνο, διαβήτη και άνοια.

Τα πράσινα λαχανικά εκθέτουν τα σκούρα, πράσινα φύλλα τους στον ήλιο, γεγονός που τους χαρίζει σούπερ αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προστατεύουν λοιπόν τα κύτταρά σας από οξειδωτικές ζημιές. Η χλωροφύλλη τους, που τους χαρίζει το πράσινο χρώμα, επιτρέπει στα κύτταρά σας να δημιουργήσουν το αντιοξειδωτικό μόριο CoQ-10 (συνένζυμο Q10), το οποίο προστατεύει τους ιστούς σας από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα πράσινα λαχανικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Scroll to Top