Site icon Όλο Υγεία

6 φρούτα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο, σύμφωνα με μελέτες

φρούτα με αντικαρκινική δράση

Φωτογραφία: 123rf

Οι επιστήμονες τονίζουν τη δύναμη της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου. Ανακαλύψτε ποια 6 φρούτα, σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο και να ενισχύσουν την υγεία σας.

Το σκοτεινό ελιξίριο του Αμαζονίου που θωρακίζει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά τις φλεγμονές

Τα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού, σύμφωνα με σύγχρονες μετα-αναλύσεις και μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers έδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων σχετίζεται αιτιακά με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου, ενώ μια μετα-ανάλυση 24 ερευνών κατέληξε ότι συγκεκριμένα φρούτα, όπως τα μήλα, τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια, συνδέονται με μείωση του κινδύνου κατά 9-26% για αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Οι βιολογικοί μηχανισμοί που εξηγούν αυτή τη συσχέτιση αφορούν τις αντικαρκινικές ιδιότητες των βιταμινών (C, A, K), των πολυφαινολών και των φυτικών ινών που περιέχονται στα φρούτα και τα οποία μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να προάγουν την απόπτωση καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο και για άλλους καρκίνους, όπως αναφέρει μεγάλη μετα-ανάλυση σε γυναίκες, που σημειώνει ότι υψηλότερη πρόσληψη φρούτων συνδέθηκε με μείωση του συνολικού κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, η αποφυγή καπνίσματος και η κατανάλωση τροφών με υψηλή διατροφική αξία, ενδέχεται να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο. Ανάμεσα σε αυτές τις παρεμβάσεις, τα φρούτα έχουν προσελκύσει ιδιαίτερη προσοχή για τις προστατευτικές τους ιδιότητες.

Το θαυματουργό φρούτο από την Αφρική που μειώνει την ανάγκη για γλυκό

6 φρούτα για την πρόληψη του καρκίνου

«Τα φρούτα περιέχουν ένα μείγμα από φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες που δρουν με διαφορετικούς τρόπους για να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων», εξηγεί ο Ryan Yates, ειδικός στην άσκηση για καρκινοπαθείς και εγγεγραμμένος διαιτολόγος, σύμφωνα με αναφορά του Eating Well.

Αν και τα φρούτα μερικές φορές επικρίνονται για την «υψηλή περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα», οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι πρόκειται για φυσικά σάκχαρα και όχι για τα πρόσθετα που συνδέονται με προβλήματα υγείας. Επιπλέον, τα φρούτα έχουν χαμηλές θερμίδες και υψηλή θρεπτική αξία, καθιστώντας τα απαραίτητο μέρος μιας αντικαρκινικής διατροφής.

Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι η κατανάλωση μιας ποικιλίας πολύχρωμων φρούτων εξασφαλίζει ποικιλία ευεργετικών ενώσεων. Ακολουθούν έξι φρούτα που οι ερευνητές επισημαίνουν για την πιθανή συμβολή τους στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με αναφορά του Eating Well.

1. Blueberries (Μύρτιλα)

Πλούσια σε ανθοκυανίνες, τις χρωστικές που τους δίνουν το βαθύ μπλε χρώμα τους, τα μύρτιλα είναι γνωστά για την ικανότητά τους να βοηθούν στην πρόληψη βλάβης του DNA και στη μείωση της φλεγμονής. «Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από τρόφιμα όπως τα μύρτιλα συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω της καλύτερης ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου», αναφέρει η διατροφολόγος Kara Siedman. Ένα φλιτζάνι μύρτιλα παρέχει πάνω από τρία γραμμάρια φυτικών ινών μαζί με ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με ειδικούς

2. Αβοκάντο

Συχνά εκλαμβανόμενο ως λαχανικό, το αβοκάντο είναι ένα από τα λίγα φρούτα που είναι πλούσια σε υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά. Μια μελέτη 30 ετών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τουλάχιστον μία μερίδα αβοκάντο την εβδομάδα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων, κυρίως του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης. Οι ειδικοί συνιστούν την προσθήκη αβοκάντο σε φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης, σαλάτες ή μπολ τύπου burrito για μέγιστο όφελος.

3. Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, οι οποίες προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. «Τα μήλα περιέχουν κουερσετίνη, ένα βιοδραστικό φλαβονοειδές με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες», εξηγεί ο ογκολόγος Dr Arun Raajasekar. Τα μήλα συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην πρόσληψη φυτικών ινών, ειδικά όταν καταναλώνονται με τη φλούδα.

Το Νο1 καλοκαιρινό φρούτο για υγιή εγκέφαλο, καρδιά και έντερο

4. Κόκκινα σταφύλια

Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν πολλαπλά πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη, η οποία συνδέεται με την επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Έρευνα από το American Institute of Cancer Research υποδεικνύει ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα σταφύλια είναι επίσης ένα βολικό σνακ και μπορούν να συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι για ένα θρεπτικό γεύμα.

5. Ακτινίδιο

Δύο ακτινίδια παρέχουν περισσότερο από το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C. Αυτό το αντιοξειδωτικό είναι γνωστό για την προστασία του γαστρεντερικού συστήματος από το οξειδωτικό στρες και για την παρεμπόδιση του σχηματισμού νιτροζαμινών, καρκινογόνων ενώσεων που παράγονται κατά την επεξεργασία του κρέατος. «Το ακτινίδιο είναι μια ισχυρή προσθήκη σε κάθε φρουτοσαλάτα», επισημαίνει ο Yates.

Σταφύλια: Οφέλη για την υγεία, θερμίδες και πόσα μπορούμε να τρώμε

6. Ντομάτες

Οι ντομάτες αποτελούν σημαντική πηγή λυκοπενίου, ενός καροτενοειδούς που σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του στόματος, των πνευμόνων, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Αν και οι μελέτες για τον καρκίνο του προστάτη έχουν δώσει μικτά αποτελέσματα, οι ειδικοί συνιστούν την καθημερινή κατανάλωση ντομάτας. Το μαγείρεμα της ντομάτας με λίγο ελαιόλαδο ενισχύει την απορρόφηση του λυκοπενίου.

Ο τρόπος ζωής έχει επίσης σημασία

Πέρα από τα φρούτα, οι γιατροί τονίζουν ότι η άσκηση, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η αποφυγή καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ και η προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία είναι εξίσου σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου. «Οι διατροφικές αλλαγές πρέπει να θεωρούνται μέρος ενός ευρύτερου προληπτικού τρόπου ζωής», αναφέρει ο Dr Raajasekar, σύμφωνα με την αναφορά του Eating Well.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης τακτικούς ελέγχους για τον καρκίνο, προσαρμοσμένους στην ηλικία και στο οικογενειακό ιστορικό. «Η τήρηση των προληπτικών εξετάσεων είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την έγκαιρη ανίχνευση ανωμαλιών και την πρόληψη της εξέλιξής τους», πρόσθεσε.

Περιορίζετε τους υδατάνθρακες; Αυτά είναι τα 9 φρούτα που έχουν ελάχιστους, σύμφωνα με ειδικούς

Το άρθρο παρέχεται για γενική ενημέρωση και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς δεν υποκαθιστά την επαγγελματική ιατρική υποστήριξη.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version