Ποια είναι τα 6 ροφήματα που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια – Καθυστερούν τη γήρανση

ροφήματα

Οι επιλογές σε ποτά είναι άπειρες. Νερό με γεύση, αναψυκτικά με φυτινές ίνες, χυμοί γεμάτοι με βιταμίνες. Γνωρίζετε όμως ότι κάποια ροφήματα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να προστατέψουν την υγεία σας από διάφορες παθήσεις; Ποια είναι τα καλύτερα ροφήματα που κάνουν καλό στον οργανισμό σας.

Πώς τα ροφήματα σας βοηθούν; Σας βοηθούν τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σ’ αυτά τα ροφήματα. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που λειτουργούν για την προστασία από επιβλαβείς εισβολείς που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματός μας και να συμβάλουν στην εμφάνιση ασθενειών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που παράγονται μέσα στο σώμα μας ή εισάγονται μέσω του περιβάλλοντός μας (όπως ο καπνός και η ρύπανση). Όταν τα επίπεδά τους γίνονται πολύ υψηλά, μπορούν να βλάψουν τα υγιή κύτταρα, οδηγώντας ενδεχομένως σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αντιοξειδωτικών ροφημάτων βοηθά στην καθυστέρηση της γήρανσης, στην προστασία της όρασης και των ματιών και στη θωράκιση του οργανισμού έναντι του καρκίνου. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων και προλαμβάνουν την άνοια και νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ.

Τα 6 καλύτερα ροφήματα πλούσια σε αντιοξειδωτικά:

  1. Πράσινο τσάι
  2. Χυμός ροδιού
  3. Χυμός σταφυλιού
  4. Ζεστή ή παγωμένη σοκολάτα
  5. Καφές
  6. Χυμός πορτοκαλιού

1. Πράσινο τσάι

Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο και το πίνουν εδώ και αιώνες. Η Erin Davis, διαιτολόγος και ειδική σε θέματα διαβήτη, λέει στο Eatingwell: «Όταν πρόκειται για αντιοξειδωτικά ροφήματα, το πράσινο τσάι ξεχωρίζει ως η κορυφαία επιλογή μου». Η Davis εξηγεί περαιτέρω: «Οι φυτικές ενώσεις στο πράσινο τσάι, ειδικά οι κατεχίνες, είναι καλά μελετημένες και έχει βρεθεί ότι μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα, προστατεύουν το νευρικό σύστημα και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες».

Είτε το προτιμάτε ζεστό είτε κρύο, μην ξεχάσετε να στύψετε λίγο λεμόνι στο φλιτζάνι σας. Έρευνες δείχνουν ότι η προσθήκη χυμού εσπεριδοειδών, όπως το λεμόνι, στο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει καλύτερα τα αντιοξειδωτικά του.

2. Χυμός ροδιού

Αυτό το λαμπερό κόκκινο φρούτο προέρχεται από το σημερινό Ιράν και την Ινδία και είναι το αγαπημένο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ρόφημα της διαιτολόγου-διατροφολόγου Marie Spano. Η ίδια εξηγεί: «Ο 100% χυμός ροδιού παρασκευάζεται με συμπίεση ολόκληρου του φρούτου σε χυμό, ώστε να λαμβάνετε τις πολυφαινόλες από τη φλούδα και τα κουκούτσια για να βελτιστοποιήσετε τα πιθανά αντιοξειδωτικά οφέλη του». Προσθέτει επίσης ότι, σύμφωνα με μια μελέτη, ο 100% χυμός ροδιού έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ισχύ από το κόκκινο κρασί, το χυμό σταφυλιών ή το πράσινο τσάι.

3. Χυμός σταφυλιού

«Δεν είστε φανατικός οπαδός του κόκκινου κρασιού, αλλά ψάχνετε για μια αντιοξειδωτική ώθηση; Ο χυμός σταφυλιού περιέχει πολλές από τις ίδιες πολυφαινόλες (όπως η ρεσβερατρόλη) που δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων» τονίζει η Davis.

4. Ζεστή ή παγωμένη σοκολάτα

Οι λάτρεις της σοκολάτας έχουν άλλο ένα πράγμα για να χαμογελούν. Το κακάο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο που επιλέγετε, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά θα καταναλώσετε.

Η Spano εξηγεί «Τα παγωμένα ροφήματα σοκολάτας ή η ζεστή σοκολάτα που παρασκευάζεται με κακάο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος, στην ενίσχυση της γνωστικής απόδοσης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης όταν καταναλώνεται τακτικά. Αυτά τα οφέλη οφείλονται στις φλαβανόλες του κακάο».

5. Καφές

Μια από τις μεγαλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών αποτελεί ο καφές. Όπως αναφέρει η Davis, «Το αγαπημένο σας πρωινό ρόφημα μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να σας ξυπνάει. Ο καφές είναι μια εξαιρετική πηγή χλωρογενικού οξέος, μιας φυτικής ένωσης που έχει αντιδιαβητική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση».

6. Χυμός πορτοκαλιού

Ένα ρόφημα που φαίνεται να έχει πάντα μια θέση στο τραπέζι του πρωινού είναι ο χυμός πορτοκαλιού και για καλό λόγο. Ο χυμός πορτοκαλιού αποτελεί εξαιρετική πηγή πλούσιας σε αντιοξειδωτικά βιταμίνης C, καροτενοειδών και φλαβονοειδών. Η Spano επισημαίνει ότι ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει επίσης το ισχυρό αντιοξειδωτικό εσπεριδίνη, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινογόνες ιδιότητες.

Σύμφωνα με την ίδια, «το μεγαλύτερο μέρος της εσπεριδίνης βρίσκεται στη φλούδα και τις μεμβράνες του πορτοκαλιού. Όταν τα πορτοκάλια συμπιέζονται για να παρασκευαστεί 100% χυμός πορτοκαλιού, η εσπεριδίνη εξάγεται από τη φλούδα, τον πολτό και τις μεμβράνες, καθιστώντας τον 100% χυμό πορτοκαλιού μια από τις καλύτερες τροφικές πηγές εσπεριδίνης».

Scroll to Top