Ο «άνθος της Μεσογείου» είναι ένα λαχανικό που μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε ευεργετικές φυτικές ενώσεις και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, και μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση και να οφελεί την υγεία των ματιών.
Σπανάκι: Το φυλλώδες λαχανικό που μπορεί να ενισχύσει την όραση και να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Ποιο είναι το λαχανικό «άνθος της Μεσογείου» και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Το μπρόκολο είναι ένα ζωηρό πράσινο λαχανικό, γνωστό για τις δεντρόμορφες ανθοκεφαλές του, που κυμαίνονται από βαθύ πράσινο έως μωβ. Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών — μαζί με το κουνουπίδι, το λάχανο και τη λαχανίδα — και είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί να καταναλωθεί τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο.
Φαρμακευτικές και φαρμακολογικές χρήσεις του φυτού μπρόκολου
Σύμφωνα με δημοσίευση του 2025 με τίτλο «Harnessing the Health Benefits of Broccoli: A Comprehensive Review of Its Therapeutic», το μπρόκολο περιέχει φυσικές ενώσεις — ειδικά τη σουλφοραφάνη — που ενδέχεται να βοηθούν στην προστασία του οργανισμού με πολλούς τρόπους, όπως στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής και μεταβολικής υγείας. Η ανασκόπηση εξηγεί επίσης ότι το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης, στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μέσω της ενίσχυσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν επίσης ότι περιέχει ισχυρές φυσικές ενώσεις — όπως οι γλυκοσινολάτες — που ενδέχεται να υποστηρίζουν τη μεταβολική υγεία, να μειώνουν τη φλεγμονή και να προσφέρουν προστατευτικά αποτελέσματα. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι τα εκχυλίσματα από βλαστούς μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ τα φύλλα και άλλα μέρη του φυτού είναι πλούσια σε βιοδραστικές χημικές ουσίες με ενδεχόμενη φαρμακευτική αξία.
- Μελέτη του 2025 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα από βλαστού μπρόκολου βοήθησε στη μείωση του σακχάρου νηστείας σε άτομα με προδιαβήτη.
- Ανασκόπηση του 2024 ανέφερε ότι το μπρόκολο παρέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις με πιθανές προστατευτικές επιδράσεις στις μεταβολικές και χρόνιες παθήσεις.
- Μελέτη του 2025 έδειξε ότι τα βιοδραστικά μόρια του μπρόκολου ενδέχεται να ωφελούν τις αρθρώσεις και την υγεία σε φλεγμονώδεις παθήσεις.
- Μελέτη του 2025 διαπίστωσε ότι τα φύλλα μπρόκολου περιέχουν υψηλές ποσότητες γλυκοσινολατών και άλλων ευεργετικών ενώσεων.
Διατροφικά οφέλη του μπρόκολου
Μια μερίδα 80g μπρόκολου (βρασμένου) παρέχει:
- 22 θερμίδες / 96KJ
- 2,6g πρωτεΐνης
- 0,4g λίπους
- 2,2g υδατανθράκων
- 2,2g φυτικών ινών
- 478mcg καροτίνης
- 35mg βιταμίνης C
Μια μερίδα 80g (περίπου δύο κεφαλάκια) μετρά ως μία από τις πέντε ημερήσιες μερίδες φρούτων και λαχανικών.
5 λαχανικά που είναι πιο υγιεινά μαγειρεμένα παρά ωμά, σύμφωνα με ειδικούς
Μπρόκολο: Οφέλη για την υγεία
1. Μπορεί να ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία
Μελέτη του περιοδικού Nutrition Research διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μπρόκολου στον ατμό μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, μειώνοντας την ολική χοληστερόλη στο σώμα. Άλλη μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε επίσης ότι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών στη διατροφή, ιδιαίτερα σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.
2. Περιέχει ενώσεις με πιθανή αντικαρκινική δράση
Αν και δεν υπάρχουν υπερτροφές που να προλαμβάνουν μόνες τους τον καρκίνο και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι άσχετοι με τη διατροφή, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ένα βασικό συστατικό του μπρόκολου είναι η σουλφοραφάνη, ένα φυτοχημικό, η οποία ευθύνεται επίσης για την ελαφρώς πικρή του γεύση. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της αποτοξίνωσης από αερομεταφερόμενες τοξίνες, όπως ο καπνός του τσιγάρου, και θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.
Επιπλέον, έρευνα έχει προτείνει ότι το μπρόκολο μπορεί να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες και να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Τα βλαστάρια μπρόκολου είναι ακόμη πιο συμπυκνωμένη πηγή αυτών των αντικαρκινικών ενώσεων.
3. Ενδέχεται να ωφελεί την υγεία των ματιών
Το μπρόκολο περιέχει τα λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που σε μελέτες του 2003 και του 2006 συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Το μπρόκολο περιέχει επίσης β-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α — η ανεπάρκεια της οποίας συνδέεται με τη νυκταλωπία.
4. Μπορεί να προάγει την ορμονική ισορροπία
Τα σταυρανθή λαχανικά, περιέχουν μια φυτική ένωση που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), η οποία δρα ως φυτικό οιστρογόνο και ενδέχεται να βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων οιστρογόνων και την εξισορρόπηση των ορμονών. Η I3C έχει επίσης δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνων που προκαλούνται από οιστρογόνα, όπως ο καρκίνος του μαστού και του αναπαραγωγικού συστήματος σε άνδρες και γυναίκες, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες στον τομέα αυτό. Τα σταυρανθή όπως το μπρόκολο φαίνεται να επηρεάζουν το μεταβολισμό των οιστρογόνων.
Καλαμπόκι: Το λαχανικό – δημητριακό που μπορεί να ενισχύσει το έντερο και να προστατεύσει την όραση
5. Μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό
Καθώς είναι πλούσια σε θείο, ενδέχεται να υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και, κατά συνέπεια, να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων. Αυτό συμβαίνει επειδή το θείο υποστηρίζει την παραγωγή της γλουταθειόνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού, αλλά και για την επιδιόρθωσή του. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η γλουταθειόνη δρα σε όλο το σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα από φλεγμονώδη βλάβη.
Πηγές: goodFOOD, Nature Microbiology, PMC, WILEY Online Library, ScienceDirect, ResearchGate
