Blue cheese: Πως θα καταλάβετε ότι έχει αλλοιωθεί

blue cheese

Λόγω του χρώματός του είναι δύσκολο να καταλάβετε αν το Blue cheese έχει χαλάσει. Με αυτούς τους τρόπους, όμως, μπορείτε να διαπιστώσετε αν είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Το μπλε τυρί περιέχει μια βρώσιμη μούχλα που του προσδίδει μια πικάντικη γεύση και άρωμα. Δεν αρέσει σε όλους, αλλά είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση.

Ωστόσο, το μπλε τυρί μπορεί να χαλάσει, όπως κάθε άλλο τυρί και το να ξέρετε πώς να το διαπιστώσετε είναι σημαντικό για την ασφαλή απόλαυση του.

  1. Μυρίστε το τυρί
  2. Εξετάστε το χρώμα του
  3. Δοκιμάστε το

1. Μυρίστε το τυρί

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε εάν το μπλε τυρί σας έχει χαλάσει είναι να το μυρίσετε. Το φρέσκο μπλε τυρί έχει έντονο άρωμα, αλλά αυτό αλλάζει καθώς αρχίζει να χαλάει. Μυρίστε το τυρί και αν έχει μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία, μάλλον έχει χαλάσει.

Είναι καλή ιδέα να πάρετε μια μυρωδιά από το τυρί μόλις φέρετε στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε πώς μυρίζει όταν είναι φρέσκο και θα μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα πότε το άρωμα αρχίζει να αλλάζει.

2. Εξετάστε το(α) χρώμα(α) του

Το φρέσκο μπλε τυρί έχει ήδη μούχλα, η οποία είναι συνήθως μπλε ή πράσινου χρώματος. Ωστόσο, πρέπει να δώσετε προσοχή στο χρώμα του άσπρου κρεμώδους μέρους του τυριού. Έχει συνήθως μια λευκή, μπεζ ή κίτρινη απόχρωση. Αν παρατηρήσετε ότι έχει αρχίσει να γίνεται ροζ, καφέ ή πράσινο, το μπλε τυρί σας πιθανότατα έχει χαλάσει.

Ακριβώς, όπως με το άρωμα του τυριού, φροντίστε να παρατηρήσετε το χρώμα του μπλε τυριού, όταν είναι φρέσκο, ώστε να είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε αλλαγές εάν χαλάσει.

Εκτός από τις αλλαγές χρώματος, μελετήστε το τυρί για να δείτε αν η επιφάνειά του φαίνεται γλοιώδης ή θολή και πετάξτε το εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην υφή.

3. Δοκιμάστε το τυρί

Εάν το μπλε τυρί σας εξακολουθεί να μυρίζει το ίδιο και δεν έχει αλλάξει χρώμα, μπορείτε συνήθως να καταλάβετε αν έχει χαλάσει δοκιμάζοντας μια μικρή ποσότητα. Ενώ το φρέσκο μπλε τυρί έχει έντονη γεύση, το παλιό τυρί γίνεται ιδιαίτερα οξύ στη γεύση,  όταν αρχίζει να χαλάει.

Αν δοκιμάσετε λίγο από το μπλε τυρί και αν η γεύση του είναι πολύ δυνατή για να το απολαύσετε, θα πρέπει να το πετάξετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατανάλωση ενός μικρού κομματιού χαλασμένου μπλε τυριού δεν θα σας κάνει να αρρωστήσετε, επομένως η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας του δεν είναι επικίνδυνη.

Όλο Υγεία

Scroll to Top